Samsung Galaxy A8 (2018): Cameră peste aşteptări, de la selfie la filmare

3.275 ori
<b>Samsung Galaxy A8 (2018): Cameră peste aşteptări, de la selfie la filmare</b>Samsung Galaxy A8 (2018) cumva nu sună impresionant pe hârtie, cel puţin dacă te uiţi la camera principală. În realitate a dovedit că nu e bine să judeci la prima vedere şi doar după specs. Se prezintă cu o cameră principală de 16 megapixeli, cu PDAF..

Samsung Galaxy A8 (2018) cumva nu sună impresionant pe hârtie, cel puţin dacă te uiţi la camera principală. În realitate a dovedit că nu e bine să judeci la prima vedere şi doar după specs. Se prezintă cu o cameră principală de 16 megapixeli, cu PDAF, senzor de 1/2.8 inch şi deschidere F/1.7, plus pixeli de 1.12 microni. Nu are stabilizare optică, dar are blitz LED.

Pentru selfie avem un pachet special, care include două camere: una de 8 MP în stânga cu deschidere F/1.9 şi lentilă de 85 de grade, dar şi un senzor 16 MP în dreapta, cu deschidere F/1.9 şi unghi de 76 de grade. Aceste camere ne oferă capturi selfie wide, dar şi Live Focus, adică Bokeh/Portrait. Aplicaţia Camera porneşte destul de rapid şi aş zice că şi viteza de focalizare e OK.

Parcă zoomul e cam lent. În rest, experienţa e similară cu ce am văzut pe midrangerele Samsung în ultimul an, cu Bixby Vision, stickere şi moduri că Auto, Pro, Panorama, Hyperlapse, Night, Food şi altele descărcabile. Modul Pro aduce reglaje de balans de alb, ISO, expunere. Camera filmează în Full HD, Full HD+ şi are şi HDR. La captura selfie avem şi opţiuni speciale, precum ochi mari, reglaje de culoare şi ten întins fără defecte, prin prelucrare digitală.

Live Focus vine cu un slider special pentru nivelul de blur. Să lăsăm totuşi teoria şi să trecem la practică.

Galeria foto realizată ziua a avut o companie selectă. Am făcut fotografii în aceeaşi zi şi cu Nokia 8, deci involuntar facem comparaţii, care cumva scot acest telefon Samsung pe plus. Începem cu selfie-urile, care subliniază foarte bine textura pielii, se văd toţi porii, barba şi hainele excelent, cu toate micile detalii. Revenind la camera principală, am apreciat faptul că am dat mult zoom la o captură landscape şi am păstrat detaliile foarte bine.

HDR-ul la acel panou Carrefour şi-a făcut treaba, reglând dynamic range-ul cum trebuie. Mi se pare şi că avem culori mai bine calibrate decât la Galaxy A5 (2017), care o mai zbârcea uneori. Galaxy A8 (2018) da senzaţia că face mai puţină extra procesare decât majoritatea modelelor din seria Galaxy A (sau o face mai bine), care aveau această meteahnă uneori. Telefonul de faţă pot să spun că e egal cu iPhone 8 la claritate, calitate, culori şi la detalii e peste.

Se poate bate şi cu Samsung Galaxy S7, fără probleme, ba chiar îi poate fi killer. Panorama e generoasă, la 11.168 x 944 pixeli, iar cerul s-a văzut superb la fotografiile noastre. Focalizarea a fost pur şi simplu superbă şi am alternat între acea ghindă şi metalică ca şi cum am fi avut două camere în spate nu una şi asta fără gimmick-uri. Ca de obicei Samsung şi focalizarea, o pereche ideală.

Cât despre Live Focus la selfie, blurarea la nivel de fundal este peste ce oferă Huawei Mate 10 Lite şi net peste ce promit telefoanele B brand din China. Suntem sub Pixel 2 XL, dar nu cu aşa mult pe cât aţi crede. Fața arată excelent şi uneori am avut senzaţia că blurr-ul e prea pronunţat în fundal, în rest nu prea am obiecţii. Calitatea randări feței mele e la fel de bună ca la Pixel 2, cam asta e constatarea, dar reglajul de blur nu e la fel de bun. Zic că depăşim ASUS ZenFone 4 şi Xiaomi Mi 6 chiar.

Are rost să vă spun şi că îmi place acest combo de cameră mai mult decât ce primim la Nokia 8? Mă refer şi la camerele din faţă şi cea din spate, împreună. Ca o menţiune, nu am fost chiar fan al selfie-urilor lui S8 şi Note 8, pentru că aveam aşteptări prea mari probabil, dar la A8 (2018) mă declar încântat.

Captura low light a avut nişte circumstanţe atenuante: luminile din piaţa obişnuită pentru test din Timişoara erau stinse. În ciuda acestui lucru cadrele au fost mai puţin întunecate şi gălbui decât ne aşteptam. Halourile au avut mărimi OK, blitzul a fost perfect, nici nu a inundat cadrul cu lumina şi nici nu a făcut culorile nenaturale. Am apreciat textura monumentelor, bisericii, pereţilor din acea piaţă şi mai ales culorile pe timp de noapte.

Suntem sub Galaxy S7 puţin, dar peste ASUS ZenFone 4 clare. Saltul faţă de Galaxy A5 (2017) este cu 30% şi nici nu exagerez. Sunt momente când cu lumina oraşului aprinsă cum trebuie Samsung Galaxy A8 (2018) îţi scoate poze de iPhone 8, fără mare efort.

Să vedem dacă ne păstrăm optimismul şi la captura video. Nu om avea noi 4K sau filmare FHD la 60 FPS, dar la nivelul Full HD stăm foarte bine. Filmăm în format MP4, Full HD, la 30 FPS şi 17 Mbps. Object tracking-ul este OK, la maşinile din trafic, iar zoomul este excelent, neștirbind din calitate şi detalii. În ciuda vântului puternic de mijloc de iarnă, microfonul nu prea a avut probleme.

Ascultând filmările, aş zice că acest Galaxy A8 (2018) se descurcă şi la concerte. Culorile arată bine, realist, fără exagerări sau spălăciri. Nu avem stabilizarea optică, dar nici nu îi ducem lipsa, cea electronică fiind "on point" cum zic americanii. Claritatea este excelentă şi singurul neajuns ar fi refocalizarea care apare uneori, totuşi. La filmarea selfie am avut un ten clarisim şi o mimică bine reprezentată în captură, dar fundalul a fost destul de neclar (dacă vă e important acest aspect).

Vloggerii amatori o să fie rezonabil de mulţumiţi. Revenind la camera principală, sunt mulţumit de dynamic range şi au dispărut problemele cu expunerea, arsurile şi lipsa de constantă de la Galaxy A5 (2017). Aş zice că filmăm cam ca ASUS ZenFone 4 în momentele sale bune sau un Xperia XA1, poate şi un iPhone 8. Parcă autofocalizarea e cam sensibilă, în rest toate bune şi frumoase.

Noaptea lucrurile încep să tremure ca jeleul, dar claritatea rămâne OK. Suntem la egalitate cu ASUS ZenFone 4, dar filmarea e ceva mai luminoasă şi nu apar acele dungi neplăcute ca la telefonul ASUS. Microfonul este excelent, minus câteva reflexii bizare. Zoomul se ţine tare, dar unele detalii din periferia câmpului vizual sunt cam "moi". Per total camera e de top 5 all time la telefoanele midrange.

A depăşit clar Samsung Galaxy A5 (2017), predecesorul spiritual şi se poate bate cu Galaxy S7 fără probleme. În viziunea mea reuşeşte să ia fața chiar şi lui Huawei P10 Plus, care avea probleme cu nuanţa verde. Depăşeşte telefoanele Motorola midrange, ca Moto G5S Plus, poate şi Moto Z2 Play şi e cam egal sau puțin peste lui Xperia XA1. Mă declar surprins şi aşteptările îmi sunt depăşite!

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×