Sony Xperia XA1 Ultra: Cameră excelentă de luat în vacanţă, filmare selfie la înălţime

1.333 ori
<b>Sony Xperia XA1 Ultra: Cameră excelentă de luat în vacanţă, filmare selfie la înălţime</b>Sony e o companie cumva miraculoasă, în ideea că produce grosul senzorilor foto pentru cei mai mari producători smartphone şi cumva nu se mobilizează destul încât să aibă cei mai buni senzori foto pe propriile telefoane. Odată cu sosirea seriei Xperia XA1

Sony e o companie cumva miraculoasă, în ideea că produce grosul senzorilor foto pentru cei mai mari producători smartphone şi cumva nu se mobilizează destul încât să aibă cei mai buni senzori foto pe propriile telefoane. Odată cu sosirea seriei Xperia XA1 ni s-a promis totuşi "o experienţă de flagship pe un midrange", la capitolul foto. Să vedem dacă e aşa!

În primul rând avem o cameră de 23 de megapixeli în spate, cu senzor Exmor RS, care măsoară 1/2.3 inch. Primim şi autofocalizare hibrid, deschidere F/2.0, Clear Zoom 5X şi suport SteadyShot. În faţă se află o cameră de 16 megapixeli, cu senzor Exmor R, deschidere F/2.0 şi stabilizare optică, dar şi un blitz generos. Interfaţa camerei e tipică pentru un telefon Xperia, doar că uneori se confruntă din senin cu nişte lag, mai ales după ce aţi folosit camera o lungă perioadă de timp şi mai ales la captura nocturnă.

Interfata grafica camera Sony Xperia XA1 Ultra

În fine, reţineţi că mai totul este lent aici: pornirea aplicaţiei Camera, viteza capturii foto şi focalizarea propice la captura macro. Modurile de captură principale sunt Superior Auto şi Manual, acesta din urmă oferind opţiuni de expunere, balans de alb, shutter, focalizare şi ISO. Avem şi Scene şi HDR la dispoziţie şi putem filma la rezoluţie Full HD la 30 FPS, dar şi captura video HDR.

Trecem acum la galeria foto, ceva mai inedită decât v-am obişnuit. Am realizat fotografii în zona Bran şi Braşov într-o scurtă vacanţă pe acolo. Primele fotografii au venit la interior, într-o expoziţie de pisici de la Bran, unde am avut ceva capturi neclare. Culorile au arătat în regulă, dar zoomul a scăzut serios din detalii. Subiectele în mişcare ies blurate în fotografii, iar claritatea per total a fost departe de ideea de flagship promisă.

Trecând la exterior, aici avem un verde cam spălăcit, dar luminozitatea a fost suficientă. Panorama e generoasă, la 21.504 x 3456 pixeli şi nu am constatat vreo deformare a imaginii. Îmi place nuanţă de roşu şi planurile arată bine, atunci când ies în cele din urmă, pentru că e nevoie să te chinui să focalizezi de aproape. E totuşi un aspect pe care l-am mai observat la terminalele Xperia cu rezoluţie generoasă.

Un sacrificiu dat de mulţii megapixeli capturaţi la distanţă... HDR-ul face lucrurile să prindă viaţă şi adăugă extra contur obiectelor, scăpând de eventuala arsură în condiţii toride. Primele selfie-uri nu m-au impresionat, dar apoi când am început să ne intrăm în mână am obţinut câteva capturi foarte reuşite cu camera frontală. Mă refer atât la textura şi culoarea pielii, care mi-a evocat amintiri despre fotografiile pe film, dar şi claritatea fundalului şi culorile.

Practic e greu să faci selfie-uri mai bune de atât. Ţin musai să subliniez cantitatea mare de detalii capturată în landscape şi avem acele capturi din Braşov ca dovadă, deci telefonul îşi face treaba bine în vacanţe. Practic, toate bune şi frumoase în afară de nuanţa de verde şi de captura la interior, plus o lentoare la focalizare în macro. O experienţă mixtă, pe care aş plasa-o aproape de ZenFone 3 Deluxe, Galaxy A5 (2017) şi LG V10 poate, dar sub acela la captura indoor.

Trecând la fotografierea nocturnă, trebuie spus că blitzul şi-a făcut treaba cu brio, fără vreo denaturare a culorilor. Halourile luminilor stradale au arătat bine, fără să fie supradimensionate sau să traseze dungi ciudate pe imagine. Culorile sunt rezonabil calibrate, doar că uneori se mai strecoară vreo nuanţă verde sau albastră. Detaliile arată bine, nu am avut probleme cu focalizarea, iar luminozitate a fost OK.

Marea cheie în a savura captura nocturnă este... RĂBDAREA. Captura foto durează noaptea 2-3 secunde, deci trebuie să aveţi răbdare dacă vreţi rezultate. Problema e că persoanele care nu au răbdare se vor alege cu cadre mişcate. Aş zice că nu e chiar o fotografiere de flagship când se lasă apusul, ci mai mult ca un Huawei P10 Lite, doar că parcă mai luminos.

Trecem acum la filmările, unde lucrurile arată bine. Avem un microfon excelent, pe care l-aş vedea pus la treabă numai bine la concerte. Am filmat în Full HD, MP4, la 30 FPS şi 17 Mbps. Claritatea a fost bună la interior, am pierdut detalii la zoom totuşi, iar culorile nu au fost rele deloc. La exterior am avut filmări cam arse, iarăşi un verde calibrat bizar şi un dynamic range care a făcut figuri.

Textura şi expunerea ne-au mulţumit, iar focalizarea a fost bună, după cum a dovedit acea fântână de la Castelul Bran. Cireaşă de pe tort este filmarea cu camera frontală, unde stabilizarea optică a fost pusă de noi la treabă când am coborât treptele castelului. Claritate perfectă, textura foarte bună a pielii, detalii excelente în fundal, deci ideal pentru vlogging, chiar dacă a avut o mică sincopă când am trecut de la umbră la lumină.

Tind să spun că sunt chiar mai impresionat de camera frontală decât de cea principală, la stabilizare cel puţin. Detaliile au fost şi ele bune prin prisma rezoluţiei ridicate. Să vedem cum am stat şi noaptea. Xperia XA1 Ultra filmează cam gălbui şi tremurat, imaginea e spălăcită şi sursele de lumină sunt cam... "umflate". Am pierdut focalizarea la object tracking-ul acelor maşini, dar rămânem cu consolarea microfonului bun.

Parcă nici culorile nu fac mulţi purici noaptea. Este sub Huawei P10 Lite şi ASUS ZenFone 3, asta e clar. Că unealta de vlogging şi concert (ziua) are un mare thumbs up de la mine totuşi.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×