Sony Xperia XA1: Camera care prinde tot ce mişcă, cu multe detalii, un pic de oversharpening

1.354 ori
<b>Sony Xperia XA1: Camera care prinde tot ce mişcă, cu multe detalii, un pic de oversharpening</b>Sony a promis din start, de la MWC 2017 ca pe modelele XA1 vor oferi "o experienţă foto/video de flagship pe un midrange". Chiar din simplul fapt că primim o cameră de 23 de megapixeli pe un telefon de 1200 lei deducem că e ceva deosebit aici.

Sony a promis din start, de la MWC 2017 ca pe modelele XA1 vor oferi "o experienţă foto/video de flagship pe un midrange". Chiar din simplul fapt că primim o cameră de 23 de megapixeli pe un telefon de 1.200 lei deducem că e ceva deosebit aici.

În spatele lui Xperia XA1 se afla o cameră de 23 MP, cu senzor Exmor RS, care măsoară 1/2.3 inch. Primim şi autofocus hibrid, deschidere F/2.0 şi stabilizare SteadyShot. Pentru selfie avem o cameră de 8 MP, cu sensor Exmor R, SteadyShot şi deschidere F/2.0. Aplicaţia Camera porneşte rapid, oferă focalizare rapidă, dar captura foto nu se realizează prea rapid, ceea ce am remarcat şi la Xperia XA1 Ultra.

Interfaţa e tipică Xperia, cu opţiunea Superior Auto inclusă şi avem şi una Manual, cu reglaje precum balans de alb, expunere, ISO, focalizare şi shutter. Există şi Object Track, HDR, Panorama şi funcţii Augmented Reality. Trecând la galeria foto, aceasta a fost realizată într-o zi foarte însorită. Am prins detalii excelente în general şi mai ales la captura landscape.

Daţi zoom cu încredere pe capturile noastre şi veţi ţi încântaţi de detalii. Focalizarea a fost excelentă şi am fost mulţumiţi şi de calitatea şi claritatea selfie-urilor. În special pielea a avut o textură bună şi am fost mulţumit şi de nuanţele de culoare. Revenind la camera principală, nuanţele de verde au fost cam arse, ca şi la Xperia XA1 Ultra de altfel.

Culorile au fost vii, dar nu suprasaturate şi nu am avut prea multe zone arse, din fericire. Prim planurile au arătat excelent şi am fost mulţumit şi de luminozitate. HDR-urile au fost cam prea luminoase şi culorile prea vii. Din când în când e drept că am avut şi câteva capturi prea luminoase şi au apărut situaţii gen Galaxy A 2017, adică oversharpening şi puţină arsură a culorilor.

Focalizarea m-a cam surprins, pentru că în mod tradiţional telefoanele Xperia cu rezoluţie ridicată focalizează cam greu, dar nu şi aici. Perspectiva este excelentă şi aş zice că XA1 focalizează de aproape mai bine decât XA1 Ultra. Atunci când am menţionat oversharpening, această impresie se trage din acele fotografii "prea bune", ce par manipulate din software, dacă ştiţi ce vreau să zic.

Performanţa în mare îmi aminteşte de Lenovo Vibe X3 şi ASUS ZenFone 3, mai degrabă ZenFone 3 Deluxe. E un urmaş demn de Xperia XA. Trecând la captura low light, Sony Xperia XA1 se remarcă printr-un blitz excelent, care nici nu albeşte prea mult imaginea, dar nu e nici prea slab. Claritatea şi luminozitatea sunt OK pe timp de noapte, dar zoomul mai pierde din claritate la nivelul avansat.

Aş zice că fotografiile sunt ceva mai întunecate decât la flagship-uri, dar halourile luminilor stradale sunt rezonabile ca dimensiuni. Am apreciat textura florilor din imagine şi cea a clădirilor şi monumentelor. Faţă de alte telefoane Xperia, chiar şi flagship-uri, acest model nu are probleme cu nuanţe gălbui sau albastre. Uneori mai apar şi porţiuni blurate, pentru că nu putea fi totul chiar perfect.

Camera per total e excelentă la fotografii, la nivel de Galaxy A5 (2017) şi poate un Nexus 6P. Trecând la filmare, Sony Xperia XA1 filmează la rezoluţie Full HD, în format MP4, la 30 FPS şi 17 Mbps. Rezultatul nu e prea impresionant ziua, pentru că imaginea e arsă, cerul e ireal şi avem şi zoom cam sacadat. Asta in prima faza, pentru ca avem si multe plusuri. Claritatea şi culorile sunt în regulă, iar focalizarea nu ne-a dat bătăi de cap.

Microfonul s-a comportat bine, minus momentele când s-a întâlnit cu vântul puternic. HDR-ul pare să facă imaginea mai gălbuie, deci video HDR nu e cea mai bună idee. Stabilizarea SteadyShot a fost bună, nu chiar departe de nivelul flagship-urilor. Object tracking-ul a fost bun si foarte rar am avut şi ceva refocalizare. Per total ar zice că pentru un telefon midrange, XA1 filmează binişor.

Aici intervine totuşi încă un lucru: Xperia XA deja filma foarte bine, deci upgrade-ul nu e aşa mare cum credeţi. Aş zice şi că filmează la nivel de Galaxy A5 (2017), doar că mai puţin ars parcă...

Noaptea am avut o captură video bine iluminată, dar şi ceva refocalizare. La zoom in lucrurile devin mai grainy, dar am avut object tracking OK. Există şi ceva flicker atunci când ne mişcăm, deci pică puţin şi stabilizarea noaptea. Halourile luminilor stradale sunt mari, prea mari, iar nuanţele gălbui strica puţin din vibe. Microfonul e iar la înălţime, iar culorile sunt rezonabil calibrate.

Cu toate acestea iarăşi zic că avem mai mult gălbui şi albastru decât Xperia-urile de anul trecut, deci evoluţia e iar de apreciat. Când vine vorba de filmare nocturnă, Xperia XA1 e cam la nivelul lui Huawei P10 Lite şi Huawei P9 Lite (2017). Un lucru e 100% sigur: în zona midrange e greu să prinzi mai multe detalii decât am prins cu acest model.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×