Sony Xperia XZ: Cameră cu detalii excelente, stabilizare excepţională, low light aproape perfect

3.241 ori
<b>Sony Xperia XZ: Cameră cu detalii excelente, stabilizare excepţională, low light aproape perfect</b>Sony nu se poate dezbăra de etalarea de denumiri pretenţioase pentru tehnologiile sale optice, fie că e vorba de G Lens, Bionz, Steadyshot, RGBC-IR şi altele. Ce e cert e că avem un senzor ieşit din comun pe Sony Xperia XZ şi l-am analizat şi disecat în..

Sony nu se poate dezbăra de etalarea de denumiri pretenţioase pentru tehnologiile sale optice, fie că e vorba de G Lens, Bionz, Steadyshot, RGBC-IR şi altele. Ce e cert e că avem un senzor ieşit din comun pe Sony Xperia XZ şi l-am analizat şi disecat în rândurile următoare, dincolo de aceste denumiri.

În spatele acestui telefon erijat în camera-phone mai mult decât flagship se află o cameră de 23 de megapixeli, cu senzor generos de 1/.23 inch, lentilă de 24 mm şi deschidere F/2.0. Avem şi telemetru laser, dar şi un senzor special RGBC-IR, care măsoară culoarea vizibilă şi analizează informaţia de la senzorul infraroşu. Avem parte şi de autofocalizare predictivă şi de un singur blitz LED.

Stabilizarea e asigurată de tehnologia Steadyshot şi se realizează pe 5 axe, o premieră pe mobil. Pentru selfie avem o cameră de 13 MP, cu lentilă wide angle de 22 mm, deschidere F/2.0 şi senzor ce măsoară 1/3.06 inch. Aplicaţia Camera porneşte cam lent, dar are viteza OK de focalizare şi zoom fluid. Captura foto e bizar de lentă, probabil procesând imaginea cu toate bunătăţile Sony.

Interfaţa nu s-a schimbat foarte mult de la Xperia Z5 anul trecut şi în continuare include numeroase opţiuni. Modul de bază e Superior Auto, capabil să identifice scenariul în funcţie de situaţie şi oferind rezoluţii de 23 MP în 4:3, 20 MP în 16: 9 sau 8 MP în 4:3. Putem regla şi culoarea şi luminozitatea şi activă object tracking. Modul Manual aduce extra funcţii, precum scene, balans de alb, expunere, shutter şi focalizare, plus ISO şi metering. Evident avem şi HDR aici, iar captura video merge până la 4K, dar avem şi opţiunea slow motion sau Full HD la 30 şi 60 FPS.

Interfata camera Sony Xperia XZ

Steadyshot oferă mod de stabilizare Standard sau Intelligent. În porţiunea de aplicaţii ale camerei găsim şi funcţii augmented reality, Panorama şi o mulţime de altele ce pot fi instalate. Fotografiile realizate ziua cu acest smartphone au venit pe fondul unei zile moderat de însorite, în octombrie. Am avut cadre cu claritate bună, culori calibrate realist şi calitate excelenetă la zoom până la 4X.

Selfie-urile aveau un fundal ciudat surprins, care arată mai bine decât faţa mea cumva, cel puţin la umbră. Focalizarea a fost destul de bună, dar am văzut şi mai bine de atât. Parcă deja a început să devină o obişnuinţă să focalizezi greu la macro, pe atât de multe modele. Textura clădirilor şi monumentelor fotografiate a fost bună, iar acele prim planuri cu trandafirul alb au fost excelente.

Au existat şi câteva probleme cu dynamic range-ul, dar am fost mulţumiţi de detalii la captură de aproape sau în landscape. Cadrele de 20 MP prind o tonă de detalii, parcă chiar peste rivalii ce au senzori cu rezoluţii similare. Totul e foarte clar şi bine randat. La soare am reîncercat selfie-urile, fiind ceva mai mulţumiţi de rezultat şi având parcă acel vibe de fotografii realizate pe peliculă.

Panorama a fost surprinzător de modestă, la doar 4912 x 1080 pixeli rezoluţie, iar unele dintre cadrele cele mai reuşite au fost cele cu graffiti-ul cu maimuţa, cu o textură a peretelui şi vopselei fantastică. Aş spune că această cameră se poate bate de la egal cu cea a lui Galaxy S7, LG G5 sau HTC 10, dar şi cu iPhone-urile. De remarcat extra detaliile totuşi şi selfie-urile bunicele.

Culorile sunt mai realiste decât la Xperia Z5 şi fotografiile sunt mai bine iluminate. Am realizat şi capturi la interior, unde am avut unele probleme cu focalizarea, dar culorile au fost OK şi claritatea la fel. În condiţii low light am avut halouri prea mari ale iluminării stradale, iar în mod bizar camera nu pare să se împace bine cu lumina galbenă sau foarte puternică.

Claritatea e OK şi am apreciat felul în care arata fotografiile la zoom in în timpul acelui concert. Au existat şi unele nuanţe albăstrii la marginile fotografiilor, cum am mai văzut în trecut şi la alte telefoane. Blitzul a fost bun, iar per total captura nocturnă, cu toate acele albăstreli a arătat mai bine decât cea a lui Xperia Z5, care nu impresiona deosebit.

Captura video a fost disponibilă la rezoluţie Full HD sau 4K, la 30 sau 60 FPS pentru Full HD, cu bitrate de 18 Mbps. Microfonul a fost excelent, claritatea foarte bună, iar detaliile au fost bine păstrate la zoom, cel putin in prima faza. Filmarea 4K a avut bitrate de 56 Mbps şi a arătat perfect. Restul capturilor au avut culori bine, claritate OK şi expunere excelentă.

Filmarea la 60 FPS a fost cinematica şi a avut bitrate de 31 Mbps, iar în general nu am avut probleme cu subiectele în mişcare. Stabilizarea cu setarea Steadyshot Standard a fost bună, dar nu ieşită din comun, dar camera şi-a activat potenţialul maxim în modul Steadyshot Intelligent, unde filmează ca şi cum am avea o şină de travel amortizând orice mişcare nepotrivită a camerei.

E cea mai bună stabilizare văzută de mine pe vreun telefon mobil, plasând Xperia XZ în topul handset-urilor pe acest an, la capitolul filmare. E ca si cum ai filma cu un handycam. Am depăşit Galaxy S7 Edge şi puţin şi Xperia Z5, deşi şi el filma foarte bine. Am remarcat totuşi că se pierd detalii la zoom in la soare (cofetăria Capsa) şi că nuanţele de verde nu sunt prea realiste. Pe timp de noapte am avut parte şi de filmarea unui concert şi microfonul s-a descurcat foarte bine.

Camera performează cel mai bine în fata scenei, unde filmează excelent, dar cumva nu se descurcă cu iluminarea galbenă din centrul Timișoarei. Apar şi nuanţele albăstriii în colţuri, nişte grain şi pierdere de focalizare. Ca o concluzie aş spune că aceasta nu e cea mai bună cameră din 2016, dar e cea mai bună la câteva capitole: stabilizare, filmarea de concerte, stă excelent la selfie, detaliile prim planurilor sunt de top 3, iar culorile de asemenea de top. Microfonul e foarte greu de depăşit de rivali.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×