Sony Xperia XZ1 Compact: Camera cu nimic mai prejos de Xperia XZ1

928 ori
<b>Sony Xperia XZ1 Compact: Camera cu nimic mai prejos de Xperia XZ1</b>Atunci când am testat iPhone 8 pe finalul anului trecut l-am tot pus sub spectrul ameninţării lui Sony Xperia XZ1 Compact. Ceva de genul "lasă că vine Xperia XZ1 Compact şi o să să vezi ce se întâmplă". Ce e drept puteam doar specula pe atunci, pentru..

Atunci când am testat iPhone 8 pe finalul anului trecut l-am tot pus sub spectrul ameninţării lui Sony Xperia XZ1 Compact. Ceva de genul "lasă că vine Xperia XZ1 Compact şi o să să vezi ce se întâmplă". Ce e drept puteam doar specula pe atunci, pentru că şi iPhone 8 a avut o cameră foarte bună în zona telefoanelor cu ecran mic, sub 5 inch. Totuşi acest Xperia trece la un nou nivel, după cum aflaţi mai jos.

În mare avem cam acelaşi setup optic că la Xperia XZ1, ceea ce nu e puţin lucru, acela fiind telefonul meu preferat (personal) din 2017 la capitolul cameră. Varianta Compact aduce un senzor principal de 19 megapixeli Motion Eye (Sony Exmor RS), care măsoară 1/2.3 inch şi capturează pixeli de 1.22 microni. Avem şi deschidere F/2.0, tehnologie G Lens şi filmare Slow Motion la 960 FPS, plus stabilizare Steadyshot pe 5 axe.

În față găsim o cameră de 8 megapixeli, cu senzor Exmor R şi lentilă cu unghi de vizualizare wide, de 120 de grade. Şi aici avem Steadyshot. Interfaţa camerei e tipică Sony, nimic schimbat faţă de experienţa lui XZ1. Captura foto se face rapid, avem zoom fluid, iar focalizarea e foarte rapidă, aproape ca Samsung de rapidă. Modurile de captură sunt în continuare Superior Auto şi Manual, acesta din urmă cu reglaje balans de alb, shutter, focalizare, ISO şi expunere. Avem şi HDR, iar filmarea 4K apare sub formă de "aplicaţie" separată. La selfie putem alterna între captura wide angle şi cea standard.

În ce priveşte galeria de fotografii, deşi era o zi de decembrie, am prins foarte mult soare. Culorile au arătat perfect, fie că e vorba de roşu, verde, galben sau albastru. Sunt calibrate perfect pentru ochiul meu şi zic că stau mai bine decât la un iPhone 8 sau Galaxy A8 (2018) să zicem. Claritatea este excelentă şi iarăşi Sony este regele detaliilor, datorită rezoluţiei ridicate.

Puteţi da zoom cât doriţi, fără a pierde prea multe detalii. Şi schimbările de perspectiva se fac reuşit, chiar şi fără Bokeh, datorită unei focalizări eficiente şi rapide. Nu prea m-a impresionat cum arată captura selfie, cel puţin cea wide angle, prea curbată pentru gusturile mele. O prefer pe cea standard, care etalează fiecare por facial, fir de barbă şi haine în mod excelent. Aici e un caz clasic de "se vede prea bine" şi suspectez ceva extra procesare.

Am testat zoomul telefonului până aproape de maxim pe nişte cadre cu raţe în parc şi am fost total impresionat de detalii de penaj şi colorit. În privinţa prim planurilor şi aici totul arata excelent, astfel că m-am putut apropia foarte mult de subiecţi şi Xperia XZ1 Compact e la egalitate cu orice flagship din 2017 la calitatea capturii. Chiar şi cu soarele în faţă am avut succes şi am înregistrat un dynamic range bun mereu, până şi în situaţiile când soarele se ivea dintre nori.

Trebuie totuşi spus că se vede că acest telefon nu prinde aşa multă lumină ca un handset cu deschidere F/1.6 sau F/1.7, deci probabil veţi simţi nevoia să umblaţi la expunere în mod Manual, cum am făcut chiar eu când foloseam acest telefon pentru a face fotografii la unboxing-uri uneori. Concluzia capturii pe timp de zi? Îl bate pe iPhone 8 şi doar selfie-ul wide angle să îi fie neajuns. Eu zic că se bate şi cu Galaxy S8, iar experienţa de captură foto ziua e identică cu cea a lui Xperia XZ1.

În condiţii low light am remarcat din prima faptul că blitzul se descurcă excelent când iluminează cadrele, fără să le înece în lumină albă, fără să creeze zone roşiatice sau neclarităţi. Noaptea mai scade din calitatea detaliilor când dăm zoom, dar în general prindem multe detalii la capturile landscape standard, fără zoom. Halourile stâlpilor de iluminat sunt cam mari, prea mari pentru pretenţiile lui 2017 şi 2018.

Nuanţa gălbuie inevitabilă noapte e aici, dar nu într-o proporţie exagerată. Duse sunt vremurile când Xperia-urile albăstreau totul noaptea sau făceau artefacte portocalii. În afară de halouri şi poate unele nuanţe mai ciudate, aş zice că Xperia XZ1 Compact se comportă ca un flagship clasic noaptea. Mi se pare peste iPhone 8 în aceste condiţii, dar rămâne cu lipsa de iluminare mai multă, asociata telefoanelor cu deschidere mai generoasă a diafragmei.

Veţi observa deci cadre nocturne mai luminoase cu un telefon cu deschidere F/1.6, asta e sigur. La categoria "ecrane mici, sub 5 inch" e totuşi regele fotografiei, fie că e vorba de zi, noapte sau selfie.

Să vedem şi cum stăm cu filmarea totuşi. Am filmat în format MP4, Full HD la 30 sau 60 FPS, cu bitrate de 18 Mbps sau 30 Mbps. La filmarea 4K am ajuns la 56 Mbps. Captura Slow Motion e impresionantă dacă nu ai mai văzut asta niciodată, dar necesită foarte multă lumină să arate decent şi e realizată la o rezoluţie modestă (480p dacă nu mă înşel). La stabilizare am avut pretenţii cât casa, pentru că Xperia XZ1 a fost perfect la acest capitol.

Modelul Compact suferă totuşi de ceva vibraţii şi refocalizare când am coborât acele scări cel puţin. În rest dacă mergeţi pe teren plat stabilizarea e perfectă. Parcă şi microfonul a făcut ceva figuri când a bătut crivatul discret de decembrie cu 10 grade afară. Dynamic range-ul echilibrat de la fotografii, cel care ştie care e treaba cu soarele şi norii este păstrat perfect aici.

De zoom am fost cam dezamăgit, iar filmarea 4K a fost pur şi simplu superbă la claritate, culori şi calitate. Zic că e la fel ca la Galaxy S8, Note 8 sau iPhone-uri. Şi focalizarea a fost mulţumitoare şi locul unde se vede cel mai clar că pălesc detaliile e la captura la 60 FPS. Filmarea selfie e puţin tremurată, iar uneori fata devine neclară. Cumva când am ales varianta wide angle a arătat ceva mai bine filmarea, mi se pare.

Zic că un vlogger la început de carieră e mulţumit, dar un veteran nu. Eu o să rămân cu focalizarea şi culorile din această experienţă de captură video. O să reafirm şi că acest Compact se poate cu orice telefon Samsung şi HTC sau iPhone de anul trecut, dar totuşi stabilizarea e parcă sub Note 8 şi Xperia XZ1. În condiţii low light am filmat doar Full HD MP4 şi am ajuns la 18 Mbps şi 30 FPS.

Aici lucrurile sunt cam gălbui, dar claritatea rămâne OK. Zoomul nu impresionează în mod deosebit, halourile iar sunt mari şi cred că acesta e călcâiul lui Ahile pentru Xperia XZ1 Compact. Nuanţele de culoare iarăşi sunt în grafic măcar, dar al doilea video are un flicker semnificativ, după cum vedeţi. Microfonul este acceptabil, iar lucrurile par puţin cam întunecate, venind de la Huawei Mate 10 Pro sau Galaxy S8 să zicem.

Deşi acesta este unul dintre puţinele puncte slabe ale acestui Xperia, eu zic că are destulă muniţie să se plaseze per total peste LG G6, Huawei P10 şi ASUS ZenFone 4. Joacă în liga lui Galaxy S8, HTC U11 şi Note 8, e peste iPhone 8 şi îţi oferă cam 85% din ce îţi oferă şi un Xperia XZ1.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×