Sony Xperia XZ2: Camera singulară campion până acum în 2018

2.223 ori
<b>Sony Xperia XZ2: Camera singulară campion până acum în 2018</b>Înainte de toate trebuie să vă spun că Sony Xperia XZ1 a fost telefonul meu preferat la capitolul camera în 2017. Atenţie, nu "cel mai bun telefon la camera din 2017", ci preferatul meu, pentru nevoile mele de redactor, om care face poze la mâncare..

Înainte de toate trebuie să vă spun că Sony Xperia XZ1 a fost telefonul meu preferat la capitolul cameră în 2017. Atenţie, nu "cel mai bun telefon la camera din 2017", ci preferatul meu, pentru nevoile mele de redactor, om care face poze la mâncare, pisici şi peisaje. Şi care filmează la concerte. Ca atare Xperia XZ2 ne stârneşte interes maxim la capitolul cameră.

Pe hârtie sună foarte similar cu XZ1, propunând un senzor de 19 megapixeli în spate, un Motion Eye de 1/2.3 inchi (Exmor RS) cu pixeli de 1.22 microni. Are deschidere F/2.0, deci automat o să capteze mai puţină lumină decât un Galaxy S9 să zicem. Pe de altă parte pune la treabă obiectivul de 25 mm de la Sony, procesarea BIONZ şi filmează la 960 FPS, acum în Full HD. Avem şi zoom digital 8X, Autofocus Burst şi e pentru prima oară când filmăm în 4K HDR.

Stabilizarea Steadyshot pe 5 axe este la posturi şi avem şi autofocalizare predictiva hibrid. Şi nici măcar nu am încheiat listă, pentru că există şi Triple Image Sensing, pe bază de PDAF, infraroşu şi măsurarea adâncimii imaginii. Toate întregite de blitz LED şi o cameră frontală de 5 MP, cu senzor Exmor R, stabilizare Steadyshot şi obiectiv de 23 mm. Interfaţa camerei e tipică Xperia, cum am tot văzut-o în ultimii ani, cu un mod Superior Auto foarte capabil. Camera porneşte rapid, focalizarea e rezonabilă că viteza, dar nu la nivel de Samsung.

Zoomul e fluid, dar captura foto se face mai lent decât mi-ar plăcea să văd în 2018. Deh, pixeli mulţi...

Video-review Sony Xperia XZ2, secțiunea cameră:

Modul Superior Auto recunoaşte corect şi rapid situaţiile/scenele şi de această dată avem şi un mecanism special pentru corecţie în caz de distorsionare. Modul Manual ne lasă să umblăm la balans de alb, expunere, ISO, shutter, focalizare şi metering. Avem şi funcţii AR, ba chiar şi Bokeh, Panoramă şi Sound Photo. Selfie-urile au o opţiune Soft Skin pe care vă recomand să o scoateţi dacă vreţi să păreţi om nu Casper.

Trecem acum la galerie, care a fost realizată pe timp de zi foarte însorită, cu câteva zile înainte de Paşte, fix la târgul de Paşte din Capitală. Asta se petrecea în Parcul Herăstrău, actual Regele Mihai Întâi. Am surprins o sumedenie de detalii, culori excelent calibrate şi focalizarea în prim plan a fost excelentă. Am avut şi un prim plan realizat anterior cu un paste pane ai cărui zgrunţuri se văd super detaliat în closeup.

Selfie-urile scot în relief toate umbrele chipului, părul facial şi porii. Selfie-urile arata deci bine. Am tras la maxim de zoom pentru acea macara albastră la Promenadă Mall şi rezultatele au fost impresionante, deşi în ziua de azi şi flagship-urile cu mai puţin megapixeli prind detalii: vezi Note 8. Inevitabil avem şi prim planuri perfect cu flori pentru voi. Revin la selfie-uri şi la modul perfect în care se reflecta lumina pe piele şi asta fără să avem o cameră de 8, 13, 16 MP sau 20 MP cum se practică acum.

Până şi detaliile sunt OK la această cameră de 5 MP, chiar şi cele din fundal. Focalizarea e perfectă la camera principală şi cea selfie în egală măsură. E drept că am avut şi câteva cadre arse, să zicem în 1 sau 2% din cazuri, dar au remediate imediat prin repetarea pozei sau HDR. Cerul a arătat foarte bine, probabil cel mai uşor de greşit element natural de către telefoane. Când zic greşit mă refer la redarea sa digitală, ochiul uman percepând mai mereu diferit cerul decât camera.

Nuanţele de roşu şi verde au fost bine calibrate şi subliniez asta pentru că spre exemplu un Huawei P20 Pro tinde să cam ardă verdele uneori. Panorama e generoasă ca rezoluţie, la 20.848 x 3584 pixeli. Şi pentru că toate au fost roz până acum, vine şi un punct negativ: Bokeh. În lipsa unei camere duale, se face strict din software şi nu prea e convingător în comparaţie cu ce face Huawei chiar şi pe Huawei P9 să zicem.

Blurr-ul intra peste subiectul central, ceea ce din start descalifica fotografiile. În general aş zice că Sony Xperia XZ2 poate face poze la nivel de DSLR, se bate de la egal cu Galaxy S9+ (ba chiar îl întrece uneori) şi are un dynamic range şi focalizare perfecte. Pe de altă parte Xperia XZ1 era deja perfect pentru mine, deci nu ştiu ce a adus la zi Sony, mai ales că avem acelaşi senzor IMX400. Am impresia că au calibrat mai bine culorile, iar selfie-urile sunt clar peste Galaxy S9+. Modul în care arată ouăle încondeiate de la târgul de Paşte, vasele ceramice, podoabele, mie mi se pare că acest telefon le-a prins cel mai bine din câte am văzut inclusiv pe Facebook-ul şi Instagram-ul altora care au fost la târg şi cu "scule" mai puternice.

În condiţii low light am prins o vreme încă de Pol Nord, condiţii foarte vitrege de zăpadă, care acum 2-3 ani ne-ar fi scos fotografii foarte slabe. Xperia XZ2 a rezistat eroic pe ninsoare şi viscol, realizând e drept capturi cam întunecate faţă de telefoanele cu deschidere F/1.6 şi F/1.5, dar clare şi cu detalii ample. Halourile luminilor stradale au avut dimensiuni rezonabile şi am prins fulgii de zăpadă în zbor, pentru un efect artistic extra.

Textura zăpezii este superbă, perfectă şi înclin să cred că şi iluminarea e bună, dacă mă gândesc puţin că lucrăm cu F/2.0 doar. Culorile s-au păstrat în limitele normale ale galbenului de becuri stradale. Pe de altă parte Galaxy S9+ prinde cadre clar mai luminoase, iar blitzul cam albăstreşte imaginile în cazul lui Xperia XZ2. Încă o dată, pentru o vreme de Pol Nord totul arată foarte bine.,

Greu să zic dacă e peste Galaxy S9+, pentru că au prins vreme diferită, aş zice puţin sub în mare. Faţă de Xperia XZ1 simt totuşi un upgrade la halouri şi culori şi vă recomand să vedeţi şi galeria sa pentru a observa saltul. Zic că puteţi face fotografii la concerte pe timp de noapte fără ezitare.

Să vedem cum stăm şi la video. Tradiţional telefoanele Xperia au luat tortul, cireaşă şi toată cofetăria când vine vorba de laude aduse pentru stabilizarea la filmare. Aici am filmat în Full HD la 30 FPS şi 17 Mbps şi iarăşi stabilizarea a fost dumnezeiască. Ştiţi voi, eternă comparaţie cu şină de travel folosită la filme, pentru a prinde mişcarea unor personaje fără hurducături de imagine.

Dar iar zic: Xperia XZ1 deja făcea asta perfect, deci nu simt upgrade. Nici o refocalizare aici, iar 4K-ul e aşa bun că aş filma recenzii cu această cameră şi aş fi mulţumit de rezultat. Culorile şi claritatea au rămas la înălţime, la un slalom printre mulţii vizitatori ai Târgului de Paşte sau la perindarea printre arepas colombianas şi cârnaţi wurst.

Microfonul e foarte bun, pentru că a prins vocile celor din jur clar, cu bârfe, exclamări de copii care se uită la mieluşei şi în ciuda unui vânt de primăvară. Şi cum nu are cum totul să fie perfect în viaţă, am dat şi peste un zoom mai zgârcit cu detaliile, deşi rezoluţie avem gârlă.

Focalizarea nu s-a făcut de râs şi nici expunerea, chit că am şi soarele în faţă de câteva ori. Aici tind să îl pun la egalitate pe Xperia XZ2 cu Samsung Galaxy S9+, cu menţiunea că prinde mai puţine detalii la zoom in. Filmarea selfie a venit cu stabilizare perfectă, iar fundalul din spatele meu a arătat foarte clar, cu expunere bine calibrată, ca şi culorile. Faţa şi tenul meu au fost totuşi o idee mai puţin clare decât la Xperia XZ1, parcă. Rămâne o cameră frontală bună de vlogging, fără ezitare.

Şi captura Super Slow Motion arată bine, cu acei iepuri care sar în ralanti, în HD sau Full HD. Problema e că Super Slo Mo Full HD înjumătăţeşte timpul de filmare prinsă faţă de captura Super Slo Mo HD. Parcă stăm totuşi mai bine decât Xperia XZ1 la Slow Motion totuşi...

Şi o recomandare de final: nu faceţi greşeala să vă orientaţi după ce vedeţi la captura 4K HDR pe monitor, telefon sau altele. E 4K HDR? Trebuie văzută pe un televizor 4K HDR pentru a fi apreciată! Pe monitorul meu Full HD LED arată albicios spre exemplu.

Filmarea nocturnă aduce o luminozitate excelentă, culori iarăşi în standard SRGB şi totul în ciuda unei vremi câinoase. Luminile stradale au fost prinse superb, iar object tracking-ul a fost în grafic, cu tot cu panning. Microfonul rămâne bun şi zoomul tot slab la detalii. Parcă de această dată când filmezi în mers imaginea cam tremură, faţă de captura pe timp de zi. Îmi amintesc că Xperia XZ1 a avut puţin de suferit noaptea la filmare, deci simt un upgrade.

Gălbuiul inevitabil al nopţii nu e chiar extrem. Lucrurile sunt mai clare şi mai corect colorate decât la predecesor, vă garantez asta. Ah da, şi mai luminoase cumva decât la XZ1. Pe Galaxy S9+ nu cred că îl bate totuşi, dar nici departe nu e. Printre camerele singulare şi nu duale de pe piaţa Xperia XZ2 se remarcă drept campion pe ultimul an, singurul său challenger fiind culmea doar Xperia XZ1...

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×