Top 10 telefoane ale anului 2016 în viziunea lui Alex Stănescu: rafinament al designului şi un pic de doză de "specs junkie"

5.354 ori
<b>Top 10 telefoane ale anului 2016 în viziunea lui Alex Stănescu: rafinament al designului şi un pic de doză de "specs junkie"</b>Trebuie să recunosc faptul că în 2016 am fost răsfățați de către producătorii de smartphone-uri, an în care am primit modele cu dotări peste pragul high-end, acestea fiind numite chiar ultra high-end prin prisma pachetului hardware pe care îl oferă

Anul ăsta am fost răsfăţaţi cu super dotări pe telefoanele high end, aşa că am creat şi doi noi termeni pentru ele. Acum nu mai avem flagshipuri ca limită supremă a telefoanelor unei companii. Au apărut şi modelele "ultra high end", care trec peste flagshipuri, cum face ZenFone 3 Deluxe cu ZenFone 3. Apoi avem şi telefoane "upper midrange", care se duc periculos de aproape de flagshipuri. A fost anul camerelor duale şi al curbelor duale pe marginile panourilor frontale. Anul ceramicii şi sticlei, al bateriilor generoase şi camerelor selfie excelente. Şi toate acestea le transpunem mai jos.

10. iPhone SE

iPhone SE

În clipa când ajungi să apreciezi un iPhone pentru preţ, ştii că ai un hit la îndemână. Cum iPhone 6S şi 6S Plus refuză să primească preţuri decente, iPhone SE e achiziţia anului pentru fanii iOS. Mă refer la cei care au şi alte îndatoriri şi sarcini şi alte lucruri pe care să spargă salariul. Cine nu vrea să dea mia de euro sau 3000 lei pe iPhone 7 Plus respectiv iPhone 7 poate cheltui acum sub 2000 sau chiar sub 1900 lei pe acest model, iar 2017 ne va aduce probabil şi în zona lui 1600 sau 1700 lei. Şi vorbim aici despre ACELAŞI hardware cu iPhone 6S, mă refer la cameră, CPU şi RAM. Doar ecranul e mai mic, dar cine a avut iPhone 4, 5 şi 5S o să se simtă ca acasă. Iar captura 4K nu ştie nici măcar mititelul Xperia X Compact, dar acesta da!

9. Huawei Mate 9 Pro

Huawei Mate 9 Pro

De fiecare dată când scriam în recenzia lui Huawei Honor 8 că acela e cel mai arătos model Huawei al anului, subliniam "model testat de noi până acum", pentru că sunt sigur că Huawei Mate 9, Mate 9 Porsche Design şi Mate 9 Pro sunt opere de artă. Am ales Mate 9 Pro pentru top pentru că are cel mai bun hardware, cel mai future proof pachet de la Huawei şi are şi cele muchii curbate în mod superb pentru display. Şi cum Huawei P9 a avut o cameră foarte bună, dar totuşi cu ceva lacune, mă gândesc că Huawei a perfecţionat-o, iar instinctul îmi spune că bate iPhone 7 Plus lejer. O alegere de instinct ştiu, dacă merită, chiar şi numai pentru design!

8. Google Pixel XL

Google Pixel XL

Nu putea să lipsească din top şi modelul campion la capitolul camera pe 2016. Deşi l-am testat relativ târziu în anul curent şi deşi are un preţ uriaş în România, Google Pixel XL e cu siguranţă un terminal memorabil. Face fotografii perfecte ziua (culori, expunere, dynamice range, luminozitate), dar şi noaptea, iar captura sa video şi stabilizarea sunt excelente. Mai mult decât atât, fluiditatea lui Android 7.1 Nougat e fantastică, făcând iOS 10 să pară o căruţă pe lângă o maşină. Ecranul AMOLED are o luminozitate excelentă, bateria e foarte generoasă, iar performanta e excelentă. Şi de parcă nu era de ajuns că avem o cameră principală bună şi cea selfie e la înălţime aş spune chiar peste modelele iPhone. Acesta este cel mai future proof telefon al anului 2016 şi aş îndrăzni să afirm că va funcţiona fără cusur şi în 2020. Păcat că designul nu e la înălţimea restului pachetului.

7. Asus Zenfone 3 Deluxe

Asus ZenFone 3 Deluxe

Nu puteam să nu am şi un gaming phone în acest top şi pentru a te califica drept gaming phone îţi trebuie un ecran mare şi luminos, confort la ținere ore bune în mână şi cel mai puternic procesor de pe piaţă, cel puţin în zona Android. Snapdragon 821? Check! 6 GB RAM? Check! Un design comod? Check! Nici luminozitatea nu e rea deloc şi cei care pur şi simplu nu se împacă cu sticla de pe ZenFone 3 au o alternativă metalică. Problema acestui model e că el costă aproape dublu faţă de OnePlus 3 şi camera nu e chiar la înălţimea aceluia. Orice picaj de preţ al acestui model îl va face best buy imediat. Cine vrea un telefon future proof (care era disponibil încă din septembrie!) a făcut o alegere bună.

6. Huawei P9 Plus

Huawei P9 Plus

Huawei P9 a fost primit ca un telefon excelent de noi, cu problema că bateria dezamăgea. A venit şi fratele mai mare să rezolve problema asta, Huawei P9 Plus fiind excelent la capitole ca design, dar şi ecran şi camera. Din toate telefoanele dual camera testate de mine, cu toate aspectele lor fistichii, doar acesta aduce experienta Leica pură şi ne permite să realizăm fotografii artistice, în special cele alb/negru. Efectul bokeh e mai reuşit decât la iPhone 7 Plus şi dacă nu ar fi filmarea subţire faţă de rivali şi captura nocturnă sub vreo 3-4 rivali majori, acest smartphone era clar mai sus în top. În mod interesant (şi nu multă lume ştie asta), camera frontală de aici e mai bună decât a lui P9.

5. ASUS ZenFone 3

Asus ZenFone 3

Titlul de "telefonul midrange al anului" îi revine lui ASUS ZenFone 3. Puneţi la o masă un om cu telefon Galaxy S7 şi unul cu ASUS ZenFone 3 şi veţi vedea că vor găsi o tonă de motive pro/contra să aibă un telefon sau celălalt. Iar ZenFone 3 câştigă mereu la preţ şi nici camera nu sta rău deloc. Bateria e perfectă, acustica bună şi designul e în altă galaxie faţă de ZenFone 2. E aproape nedrept să îl numim un "midrange", având în vedere ce oferă. Ecranul e luminos şi avem o tonă de opţiuni de personalizare, astfel încât să facem interfaţa irecognoscibilă şi să ieşim din turma de posesori de modele Android.

4. Sony Xperia XZ

Sony Xperia XZ

Fiecare telefon din acest top e maestru la ceva, iar cu 2016 încheiat practic, Sony Xperia XZ rămâne tăticul filmărilor. Şi cum pentru mine proba filmărilor la concerte e vitală pentru orice smartphone, Xperia XZ mă intrigă şi mă atrage. Filmează ca un handycam sau o cameră profi, dând senzația de șină de travel. Mai mult decât atât aduce în sfârşit o abordare inedită de design, deşi oarecum butucănoasă şi cu margini mari faţă de rivali. Performanţa e şocant de bună, existând şi benchmarkuri unde am sărit peste modele cu 6 GB RAM, iar mişcarea rapidă a lui Android Nougat la sosirea pe acest model a fost un mare plus. De ar fi şi bateria la înălţimea celorlalte aspecte, am fi cu toţii mai fericiţi.

3. Samsung Galaxy S7 Edge

Samsung Galaxy S7 Edge

Cel mai arătos telefon Samsung creat vreodată este Samsung Galaxy S7 Edge, reuşind sarcina aproape imposibilă de a perfecţiona tot ce a făcut bine S6 Edge. Stă excelent în mână, are o baterie cu perfomanță uriaşă, performează per total ca putere de procesare şi are şi cameră bună şi ecran luminos. Atractivitatea sa e păstrată intactă la mai bine de 6 luni de la debut, lucru arătat şi de preţul care scade greeeeu de tot. Cred că şi dacă se lansa Note 7 fără probleme, Galaxy S7 Edge ar fi terminat anul tot peste el, dar asta e doar părerea mea. Chiar nu ai ce reproşa acestui smartphone, poate doar preţul. Ah şi cu el am filmat cel mai tare concert la care am fost în ultimii 5 ani și captura a arătat tare bine, deci puncte în plus aici.

2. OnePlus 3

OnePlus 3

Suntem în România şi banii vorbesc, dar ei vorbesc şi la nivel internaţional, pentru că nu e ţara pe glob în care limba banilor să nu fie vorbită. Iar OnePlus 3 o vorbeşte suav, băgând mâna în portofel numai până la încheietură şi nu până la cot sau la umăr ca alte handseturi. Designul arată bine, revanşa e luată faţă de OnePlus 2, bateria e OK şi camera e muuult peste predecesor. Poţi să îţi cumperi 2 modele OnePlus 3 cu banii de Galaxy S7 Edge/ iPhone 7 Plus, cel puţin la debutul acelor rivali. Apropo Oxygen OS e platforma mea preferată pe anul curent, e pur şi simplu genială ca fluiditate si lipsa de bloatware!

1. Xiaomi Mi MIX

Xiaomi Mi MIx

Fac topul 10 al telefoanelor de mai bine de jumătate de deceniu şi mereu am ţinut să subliniez că pentru mine cel mai mult contează designul. Nu la modul "hai să îmi etalez telefonul în club", ci la modul vreau să îmi placă telefonul de fiecare dată când îl folosesc, să îmi clătesc ochii cu el. Inovaţia şi superbitatea lui Xiaomi Mi MIX e răsplătită de mine cu acest loc întâi. Preţul e irelevant, pentru că avem un obiect de colecţie, urmaşul de drept al designului excelent de pe Sharp Aquos Crystal X şi un smartphone cu dotări excelente şi preţ aproape rezonabil în China. Acesta e telefonul care va porni o mulţime de copycats şi chiar un trend în 2017.

2016 a fost un an al eşecurilor sud coreene (LG G5 şi Note 7), al celor americane (Trump şi primele scăderi de vânzări iPhone), dar cumva chinezii au reuşit să salte în spatele lor generos toată piaţa smartphone. Ei au dus-o pe noi culmi, spre stratosferă şi spre noi ambiţii. Cu Xiaomi şi Huawei că vârf de lance şi cu Samsung călărind pe caii inspiraţiei de anul trecut (Edge), 2016 a fost un an de terminare a ce s-a început în 2015 şi de preview pentru 2017, un an de tranziţie în multe zone. Bună sau rea nu ştiu, dar inspirațională cu siguranţă. Revanşele din 2017 o să fie interesant de privit.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×