Dacă e luna decembrie, e final de an şi dacă e final de an atunci e momentul pentru un top 10 al telefoanelor anului curent. Anul 2017 a fost marcat de ascensiunea ecranelor 18:9 cu muchii înguste, de camerele duale cu captură Bokeh/Portrait şi de selfie-uri tot mai arătoase. Am centralizat zecile de telefoane lansate în acest an, dacă nu chiar sute şi că că de obicei am realizat un top personal, în care mi-am folosit criteriile mele preferate pentru separare: design şi atractivitate pentru un gamer de mobil. Ce a ieşit aflaţi mai jos!
10. Huawei P9 Lite 2017
M-a fascinat din prima secundă faptul că acest telefon costă 899 lei. Pur şi simplu nu are voie să coste atât de puţin o aşa calitate. Nu e voie, interzis, verbotten, vietato! Am avut şi ocazia să îl testez în tandem cu Huawei P10 Lite şi erau capitole la care P9 Lite (2017) era superior. Cuvântul "lite" e aproape greşit aici şi totul e în favoarea acestui model: ecranul, procesorul, camera, bateria. Nici selfie-urile nu arătau rău şi dacă va primi Oreo în timp util va fi şi mai sexy. Simplul gând că suntem la doar săptămâni distanță ca handset-ul să coste 600 de lei îl face un giga best buy.
9. OnePlus 5T
Simplul fapt că un telefon cu dotări de Galaxy S8, Note 8, HTC U11 şi altele de gen costă doar 500 de euro îl face să merite locul în acest top. Acesta este mai mult decât un telefon, este singurul telefon din 2017 realizat de o companie care a reuşit să ia feedback-ul de la clienţi şi să îl folosească pentru a face corecţii. Uitaţi-vă la camera şi ecranul lui OnePlus 5T şi veţi înţelege ce am zis. Nici măcar Samsung nu a făcut asta, scanner-ul de amprente de pe Note 8 şi S8 fiind la fel de fail.
OnePlus 5T plusează la cameră, creşte diagonala ecranului, adoptă aspectul cel nou şi are şi o baterie la fel de bună ca OnePlus 5T.
8. Huawei Mate 10 Pro
Proaspăt lansat în România, Huawei Mate 10 Pro este cel mai puternic telefon produs vreodată de Huawei. Cumva face un compromis la ecran, oferind doar rezoluţie Full HD+, nu Quad HD, ca la modelul Mate 10. Are cea mai bună cameră Leica de pe vreun telefon Huawei, bateria nu e rea deloc, ba chiar a doborât 90% din toate recordurile telefoanelor din China testate de noi. A fost singurul telefon cu deschidere F/1.6 ajuns oficial în România în acest an, în timp util pentru acest top şi captează o grămadă de lumină, ceea ce se vede mai ales la captura nocturnă.
A scăpat şi de alura masivă şi butucănoasă clasică pentru modelele Huawei Mate, trecând la factorul deluxe al sticlei din spate. AI-ul era un mare plus şi chiar era folosit la cameră şi detectarea automată a obiectelor.
7. Xiaomi Mi Mix 2
Anul trecut Xiaomi Mi MIX a fost telefonul meu preferat, locul întâi în top 10 2016. Îl respect maxim pe Philippe Starck, poate mai mult decât pe Jony Ive şi ca atare acest entry se face pe baza design-ului, strict a design-ului. Faţă de Xiaomi Mi MIX, design-ul a fost rafinat, telefonul a fost puţin micşorat şi este mai comod şi mai compact acum. Vine cu până la 8 GB RAM şi cel mai bun CPU, deci la performanţă e zmeu. Tind să strâmb din nas la cameră, pentru că Xiaomi nu s-a remarcat niciodată la acest capitol, dar am o părere foarte bună despre baterie şi despre display.
E şi unul dintre puţinele telefoane care face apel la ceramică în loc de sticlă şi metal, deci încă un element inedit. Imersivitatea ecranului e fantastică.
6. iPhone 8
Probabil va surprinde prezenţa unui iPhone modern în acest top. Aş zice că nici un iPhone lansat în 2017 nu prea merită să fie în top, poate doar cel mic, compact şi puternic. iPhone 8 Plus este o tigaie din sticlă incomodă şi nu stabilizează prea bine la filmare, iPhone X mi se pare lansat în grabă şi nu mă impresionează cu funcţiile sale speciale, dar iPhone 8 face impresie bună prin formatul compact şi performanţă genială. Acum îl testăm în aceste zile şi simplul fapt că are o singură cameră şi nu două îl predispune la mai puţine probleme cu focalizarea la closeup şi stabilizarea la filmare în mişcare.
Niciodată nu mi-au plăcut iPhone-urile mari şi mă joc şi stau pe FB excelent pe 4.7 inch.
5. Google Pixel 2 XL
L-am testat recent, Ervin chiar l-a cumpărat şi am avut norocul să nu dau peste bug-urile atât de popularizate online. Mi-a plăcut captura selfie atât de mult, mai ales modul Portrait, că mi-am regândit total poziţia faţă de Bokeh şi de selfie-uri în general. Google Assistant e cel mai bine scos în evidenţă de acest telefon, mi-a plăcut şi ecranul şi design-ul, dar doar în zona frontală. Nu sunt fan al texturii din spate şi nici mare fan al lui Oreo, la câteva mici schimbări (shortcut prea mic pentru Settings în Quick Settings).
Camera principală e excelentă, stabilizează bine şi are o claritate şi focalizare perfectă. Lag e un cuvânt de care telefonul e ultra străin. Înţeleg alegerea lui Ervin şi aş zice că e cel mai bun telefon pe care LG l-a produs de ani buni.
4. Samsung Galaxy Note 8
Cine vrea productivitate, cine vrea stylus pe phablet/telefon e forţat, obligat, silit să îşi ia un Note 8. Note 7 nu a apucat să existe, Note 5 e oarecum depăşit... Samsung Galaxy Note 8 e probabil singurul telefon cu ecran de 6+ inch pe care chiar îl poţi ţine în mână şi manevra, pentru că e incredibil de îngust. Are un zoom cum rar vezi la rezoluţia de 12 MP, o baterie excelentă şi un ecran super imersiv. E drept că are şi preţ de 1000 de euro, dar având în vedere că Samsung promovează un înlocuitor de PC, laptop şi tableta, are oarecum sens suma.
Camera a fost prima duală care a stabilizat bine la filmarea din mers şi nu mă faceţi să vorbesc de design, pentru că arată fantastic. Recunosc, e tot un telefon prea mare pentru mine, dar dacă ar fi să trec trecerea la aşa o paletă, un Note 8 ar fi ales.
3. Sony Xperia XZ1
Primul telefon din 2017 faţă de care mi-am manifestat simpatia şi am promis o includere în top a fost Xperia XZ1. Deja Xperia XZ Premium făcut o impresie fantastică la cameră şi în general, iar cumva XZ1 trece la nivelul următor. Mi-au plăcut marginile rotunjite, am apreciat performanţa, iar camera m-a cucerit total. Susţin şi acum că la multe capitole acesta e telefonul cu cea mai bună cameră din 2017. Sunt vreo 3 aspecte la care bate orice iPhone, Note 8 şi Google Pixel 2: detalii, zoom şi stabilizare la filmare. Dacă aş avea acest telefon în buzunar, nu aş mai lua pe veci o cameră de filmat sau aparat foto la evenimente şi vă garantez asta. L-am şi folosit în acest scop, cu satisfacţie maximă.
A început să îi scadă şi preţul, a primit şi Oreo rapid, ce mai poţi vrea? E drept că bateria putea fi mai bună...
2. Razer Phone
Sunt în primul rând pasionat de design şi în al doilea rând pasionat de gaming, când judec telefoanele. Ca atare Razer Phone se afla pe locul 2 şi ştiu că această alegere va surprinde pe mulţi. Cei care mă cunosc ştiu că urăsc să schimb device-urile. Am ţinut PS2 şi PS3 o grămadă, încă mai am PSP-ul, am ţinut iPhone 5 o tonă. În general mă ataşez de device-uri şi le vreau cât mai future proof. Razer Phone pare genul de telefon care să ruleze jocuri 2-3 ani fără probleme şi să ruleze 80% din orice titluri din Store-uri până la 5-6 încolo.
Nu sunt chiar atras de design-ul cărămidos, dar îmi place generozitatea bateriei, ecranul de 120 Hz (chiar se vede credeţi-mă şi se şi simte la jocuri). Cred că e singurul telefon căruia i s-ar ierta o cameră slabă, dar ceva îmi spune că nu stă rău. Difuzoarele THX Dolby se aud obscen de tare, iar combinaţia de Snapdragon 835 şi 8 GB RAM, cred că îmi umileşte laptop-ul.
1. Samsung Galaxy S8
Campionul anului 2017 este Samsung Galaxy S8 în viziunea mea şi ceva îmi spune că mulţi gândesc la fel. Este "pound for pound" cel mai bun telefon al anului, incluziv în aspecte precum cameră, bateria excelentă, performanţă, iar design-ul e cu adevărat uimitor. Este cel mai arătos telefon din 2017, are ecranul cel mai imersiv, luminos, interfaţa s-a maturizat şi nu există nici o tendinţă sau urmă de stutter, care să zicem că apărea la TouchWiz în anii trecuţi.
Sunt extrem de pasionat de design industrial şi dacă m-ar fi pus cineva cu creionul în mâna să creionez un urmaş după Galaxy S6, S7 şi S7 Edge care să nu curbeze totuşi excesiv marginile, dar să fie curbat şi sexy, nu mi-ar fi trecut prin cap abordarea lui Galaxy S8. Dovada cea mai bună a succesului sau este, printre altele numărul mare de clone ale acestui handset, unele chiar cu "S8" în nume. Un campion binemeritat aş zice şi cumva subestimat pe final de an.
2017 a fost probabil anul cu cea mai mare cantitate de telefoane arătoase. Nu au mai existat hidoşenii şi FAIL-uri majore ca Note 7 nu am avut şi în general s-a mers pe o linie pozitivă. LG tot nu a reuşit să spargă piaţă, deşi a avut două telefoane bune, dar cu marketing insuficient. Samsung domină că de obicei, Apple a fost neînţeleasă în strategie şi iPhone X a fost prea experimental. Huawei a tot urcat, chiar depăşind Apple în vară şi OnePlus s-a maturizat frumos.
Avem şi un telefon de gaming capabil, iar Xiaomi a devenit un nume de casă pentru design-uri arătoase. 2018 ar trebui să ne aducă o axare pe AI, primele telefoane cu adevărat edge to edge şi probabil trecerea în mainstream a deblocării faciale gen Face ID şi a ecranelor 4K.