Întreabă pe oricine ce a însemnat anul 2017 în segmentul smartphone-urilor şi vei auzi invariabil acelaşi lucru: ecrane edge to edge şi camere duale. A fost un an marcat de premiere şi reveniri, cu Nokia revenind la viaţă, Xiaomi şi LG reîncepând să conteze pe piaţă şi HTC făcând câteva mutări interesante care i-au făcut MVP pentru Google. Apple a făcut marea trecere la OLED şi marea renunţare la butonul Home, iar Samsung a rafinat telefoanele din anii trecuţi. Probabil cel mai important lucru e că s-a trecut fără jenă de pragul de 1000 de euro ceruţi pe un flagship...
Ca atare topul meu e unul axat pe ideea de "cât dai şi cât primeşti", de "best bang for the buck".
10. Google Pixel 2
Dacă unii vor prefera Google Pixel 2 XL, eu îl aleg pe Pixel 2, pentru că îmi place ideea de telefon mic şi puternic. E drept că nu e cel mai arătos handset din lume, dar camera sa e perfectă, conform DxOMark şi dacă se comportă ca şi camera de pe Pixel 2 XL testată de colegi atunci avem un câştigător pe merit. Difuzoare generoase marca HTC, actualizări la zi Android şi performanţă foarte bună, practic nu poţi cere mai mult pentru un telefon cu ecran de 5 inch. Lipsa de jack audio ar fi un neajuns să zicem, dar cred că putem trăi cu asta. Culmea că e mai tentant decât orice alt telefon HTC din acest an pentru mine.
9. Sony Xperia XZ1
Am văzut mostrele foto şi video realizate de colegul Alex cu acest telefon şi mi s-au părut pur şi simplu incredibile. Să faci aşa ceva cu un smartphone, chiar şi în 2017 e fantastic. XZ1 a pierdut şi rapid din preţ, e şi compact, are difuzoare cu surround excelent şi a fost primul telefon non Google cu Android 8.0 Oreo de pe piaţă. Filmează ca un handycam, stabilizează de Spielberg şi surprinde o tonă de detalii. Face selfie-uri perfecte, filmează genial şi cu camera frontală, practic nu are nici un neajuns la cameră. Nici măcar clasică problema cu focalizarea la close-up nu mai apare aici. Păcat că funcţia aceea de captură 3D este doar gimmick şi are un setup prea complex.
8. LG V30
Cel mai arătos telefon LG produs vreodată, LG V30 şterge gustul neplăcut de după LG G5, dar şi acele lacune cu care venea LG G6, mai ales la filmare. Se poate compara cu o cameră RED de la Hollywood şi am văzut cu toţii acel clip. De abia el este flagship-ul real din 2017, pentru că are Snapdragon 835, care a lipsit de pe LG G6. Cumva are acelaşi ecran de pe Google Pixel 2 XL, dar fără bug-uri şi spatele său arată într-un mare fel. Pariază mult şi pe acustică deosebită, 32 bit, B&O Play şi are o cameră care oferă o tonă de funcţii noi, chiar şi faţă de LG G6.
7. Huawei Mate 10
Spuneţi-mi "ciudat" dar eu prefer Huawei Mate 10 în loc de Mate 10 Pro. Prefer 100 de euro mai puţin, dar o rezoluţie mai ridicată, cei 2 GB RAM în minus oricum nu îi simt, camera şi AI-ul sunt la aceleaşi posturi şi spatele acela din sticlă e net peste ce ofereau Mate 8 şi Mate 9. Are şi HDR10, Android 8.0 Oreo şi ceva protecţie la stropire. Eram tentat să pun HTC U11 pe acest post, dar la acelaşi preţ sincer mă simt mai câştigat cu Huawei Mate 10, chit că aş câştiga şi numai o cameră în plus şi atât... Bateria se încarcă extrem de rapid şi difuzoarele stereo au surround excelent. Mizez şi pe faptul că AI-ul Huawei e la început şi va evolua cu actualizări ulterioare. O parte din mine ar fi vrut un EMUI 8 mai deosebit…
6. Samsung Galaxy Note 8
Cel mai puternic telefon din acest top e cu siguranţă Samsung Galaxy Note 8. E singurul telefon care oferă productivitate la maxim prin stylus, devine înlocuitor de PC prin DeX, are cel mai bun zoom din toate telefoanele în afara celor Sony, baterie destul de generoasă, ecran luminos şi pe care poţi scrie zeci de pagini, chiar şi în lockscreen. Preţul piperat îl face un produs de nişă, pentru yuppies şi pentru manageri, fie ei reali sau închipuiţi. Să cumperi acest telefon şi să nu îi foloseşti stylus-ul e un păcat capital, oarecum justificat de camera de calitate. Este de altfel primul telefon Samsung cu cameră duală şi o pune la treabă excelent, fără a faulta stabilizarea optică precum iPhone X spre exemplu.
5. Samsung Galaxy S8
Şi acum că primii 4 au fost rezolvaţi, ne înhămam la caii mai mari şi mai scumpi. Samsung Galaxy S8 nu are voie să lipsească din nici un top 10 al anului 2017. Este unul dintre cele mai puternice telefoane, are o baterie foarte respectabilă, e cel mai sexy telefon de pe piaţă, datorită ecranului Infinity Display şi rivalii care au încercat să îl copieze nu au reuşit nici pe departe. Trebuie văzut pentru a fi crezut şi pur şi simplu serialele Netflix se văd mai bine pe el decât pe un telefon de rând. A dus Samsung la o nouă abordare de UI, mai serioasă şi mai pragmatică, a umblat şi la camera UI, a inaugurat DeX şi împreună cu iPhone X este cel mai compact telefon cu diagonală mare al ultimei jumătăţi de deceniu.
4. Nokia 8
Nokia a revenit în 2017 şi aceasta revenire trebuia musai semnalată în topul meu, consider eu. La urma urmei pe ce alt telefon mai primiţi optică Zeiss şi ce alt telefon s-a mişcat mai rapid cu actualizările la Oreo? Poate doar Sony-urile... Preţul său a scăzut rapid, Nokia subminând încă din secunda 1 cu 100 sau 200 de euro rivalii. Nu a făcut rabat la RAM, oferind 6 GB, dar nici nu a îndrăznit să urce în stratosferă phablet-urilor, rămânând la o diagonală totuşi mică de 5.3 inch. Are şi plusul acusticii OZO şi al unei nuanţe pe care nu a imitat-o nimeni încă, acel cupru special, care chiar fură privirile.
Nici design-ul nu e rău, deşi nu e în vreun fel unic.
3. Huawei P9 Lite (2017)
V-am zis că pentru mine contează întâi preţul şi apoi orice altceva! Huawei P9 Lite (2017) a debutat în primăvară-vară cu un preţ de zici că era pe piaţă de un an şi primea discount. Din start a costat vreo 899 lei şi reducerile l-au făcut să ajungă şi la 700 de lei. A reuşit să îl canibalizeze pe Huawei P10 Lite, să îi dea dureri de cap lui ZenFone 3 şi să pună câteva modele Motorola Moto G pe gânduri. Arată mult, mult mai bine decât o indică preţul, ca un soi de Honor 8 cu o cameră singulară dacă vreţi. Face fotografii excelente, chiar şi cele low light arată bine.
14 ore de playback video!? 535 LUX? Cum de nu are toată lumea acest telefon?
2. Xiaomi Mi A1
Nimeni nu a zis că acesta ar trebui să fie topul telefoanelor high end, corect? Ca atare Xiaomi Mi A1 s-a căţărat cumva pe locul 2. Ştiu, pentru voi e o mega surpriză, dar privit strict din perspectiva preţului e cel mai bun telefon din 2017 de departe. Are cel mai bun procesor midrange din 2016 şi al doilea cel mai popular din 2017, folosit de Motorola, ASUS sau Huawei chiar, care a lăsat baltă patriotismul şi Kirin-ul pentru el. Se simte în mână ca un iPhone 6, face fotografii excelente, are o super baterie, are 4 GB RAM, ecran luminos, difuzor zgomotos. Ce poţi să vrei mai mult la 200 de dolari? Serios acum...
Ca să nu mai vorbim despre sistemul de operare stock...
1. OnePlus 5T
Pe locul întâi triumfător este OnePlus 5T, care la 500 de euro oferă dotări şi funcţii pentru care alte companii cer preţ dublu. Nu sacrifică nimic pe drum, ba chiar corectează din neajunsurile lui OnePlus 5. Vă spun sincer că multe companii ar fi păstrat în buzunar OnePlus 5T şi l-ar fi vândut ca OnePlus 6 la anul. Simplul fapt că acest produs există arată pasiunea unei companii care e încă mică şi e încă startup şi chiar le pasă de client.
Oxygen OS este unul dintre cele mai mature release-uri bazate pe Android şi cele mai curate şi personalizabile şi din ce am înţeles camera lui OnePlus 5T ar fi excelentă la captura low light. Simplul fapt că la câteva zeci de euro peste suma de 500 primeşti 8 GB RAM, iar Samsung îţi dă doar 4 GB pe S8 dă de gândit...
Ca de obicei o să arunc o privire şi peste anul trecut, când Samsung a avut 2 telefoane în top 3-ul meu şi Xiaomi unul, iar Huawei a avut 2 locuri în clasament. În 2015 a plouat cu Samsung-uri în top şi am avut chiar şi un Lumia pe atunci. Lucrurile s-au schimbat masiv şi am început să mă orientez spre un raport calitate-pret mai pragmatic şi realist. Nu cumpărăm marketing la urma urmei şi nici R&D sau vise.
Faptul că OnePlus a reuşit să ţină cota la 500 de euro când Apple şi Samsung au sărit de 1000 de euro rămâne realizarea anului.