Xiaomi Redmi Note 7: Camera oferă cam 80% din experienţa lui Xiaomi Mi A3, poate mai mult

1.249 ori
<b>Xiaomi Redmi Note 7: Camera oferă cam 80% din experienţa lui Xiaomi Mi A3, poate mai mult</b>Când ai fost ultima oară surprins de 2 ori la rând de o companie producătoare de telefoane? Mă refer la calitatea fotografiilor evident... E greu să o nimereşti de 2 ori la rând consecutiv. Uitaţi-vă la ZenFone Max Pro M1 (slab) şi la ZenFone Max Pro (M2)

Când ai fost ultima oară surprins de 2 ori la rând de o companie producătoare de telefoane? Mă refer la calitatea fotografiilor evident... E greu să o nimereşti de 2 ori la rând consecutiv. Uitaţi-vă la ZenFone Max Pro M1 (slab) şi la ZenFone Max Pro (M2) (bun). Xiaomi Mi A3 m-a surprins plăcut, Mi 9T m-a surprins foarte plăcut, iar acum şi Redmi Note 7? Inima mea bătrâna nu poate suporta atâtea surprize...

Video-review Xiaomi Redmi Note 7, secțiunea camera

Hai să vedem cum stăm totuşi. În primul rând avem în spate o cameră duală, cu senzor de 48 de megapixeli plus 5 megapixeli. Acesta din urmă e clar folosit pentru Bokeh. Cel principal e Samsung nu Sony, cum are Mi A3. Avem şi pixeli de 1.6 microni, AI, PDAF, filmare Full HD la 60 FPS şi pixel binning (combinare a 4 pixeli în 1). Toate completate de bliţ LED.

Pentru selfie avem o cameră de 13 megapixeli, fără autofocalizare. Interfaţa camerei e clasică Xiaomi, fără briz-briz-uri şi complicaţii. Avem mod AI, Portrait, captura la rezoluţie full de 48 de megapixeli, dar şi mod Night şi Pro. Lăsăm formalităţile şi sărim direct la galerie. Vreau să plasez temporal această galerie. Era înainte de Xiaomi Mi A3 şi Xiaomi Mi 9T, deci nu apucasem să fiu uimit de Xiaomi-uri încă.

Fotografiile sunt realizate în august, pe o vreme cu 35+ grade Celsius. Mi s-a părut că unele culori sunt exacerbate şi expunerea e cam entuziastă, la prima vedere. Totuşi nu aş vorbi de supraexpunere sau ardere totuşi, acolo unde Huawei P30 Lite sta ceva mai prost şi acolo unde Motorola One Vision arde cerul ceva mai mult. Mi se pare că selfie-urile sunt sub aşteptări, iar fată pare de păpuşă, nu naturală.

Nu avem nici claritatea după care tânjim şi care a suferit şi pe Galaxy A50, A40 din cauza focalizării fixe. Captura foto Bokeh pe Xiaomi Redmi Note 7 arată binişor, cel puţin la selfie. Separarea planurilor se face destul de OK, doar că uneori blurr-ul pare fals, pare realizat din soft (nu mereu, nu e o chestie constantă). Îmi place şi HDR-ul, aplicat la acel food truck cu churros, scoţând culorile la lumina binişor. Textura obiectelor, frunzelor arata realist în viziunea mea. Păcat de cerul alb, mai ales când îl avem la distanţă, în fundalul cadrelor, adică des.

Aş zice că zoom-ul e OK având în vedere preţul şi aş sublinia cât de bine arată prim planurile cu flori şi jucării colorate din parc. Nu sunt foarte convins de Bokeh realizat cu camera din spate. Ca o concluzie aş spune că uneori verdele vegetaţiei e "prea verde", prea intens, prea procesat. O să rămân cu amintirea unor flori şi frunze care arata binişor, dar şi capturi cu claritate bună.

Panorama e generoasă şi are toate detaliile de care avem nevoie. În general capturile nu arată rău, dar suntem cu 10% sub Xiaomi Mi A3, ceea ce nu e chiar o jignire. Observ mai puţine arsuri decât la Huawei P30 Lite, iar cerul se prezintă un pic mai bine decât la Motorola One Vision. Sunt uşoare vibe-uri de Honor 8X sau Mate 20 Lite. Poate eventual să se bată cu Galaxy A50, deşi nu urcă până acolo.

Aş vrea să amintesc că selfie-urile din partea a doua a galeriei dau semne că arată mai bine. O combinaţie de lumină bună şi distanță ideală a camerei faţă de chip rezolvă problema. Captura low light? Nu e rea, deşi cam întunecată. Îmi place cum au ieşit luminile stradale şi culorile steagurilor. Zoom-ul e iar slab, apare grain-ul imediat după 1.5X sau 2X.

Claritatea este bună în general şi sunt surprins de cum a ieşit cadrul cu farmacia Catena. Telefoane de 2 ori mai scumpe decât Xiaomi Redmi Note 7 au căzut victimă acolo. Chit că mi se par întunecate capturile, măcar ştim că această cameră se descurcă cu sursele puternice de lumină. Aş vrea să zic şi că apreciez lipsa de nuanţe ciudate, roz, albastre sau portocalii, care mai apare uneori pe telefoane, inclusiv Galaxy A50.

Cam 90% din experienţa lui Xiaomi Mi A3 e replicata şi aici. Mi A3 are totuşi un galben mai convingător că nuanţa. Zic că poate bate un Huawei midrange, Galaxy A midrange, prin zona lui 700-1200 lei. Poate lua o medalie în zona midrange acest Redmi.

Cât despre filmare cu Xiaomi Redmi Note 7, nu om avea noi 4K, dar avem Full HD în 30 şi 60 FPS. Format MP4 şi 20 Mbps bitrate. Microfonul a prins bine toate păsările şi copii care se bucurau de ultima lună de vară. Zoom-ul e slăbuţ (simt că deja am mai repetat asta de 2-3 ori şi deja aţi înţeles ideea). La distanţă se vede pregnant grain-ul, în coroanele copacilor, blocuri, orice obiect ce trece de 30 de metri distanţă.

Culorile le-aş pune în categoria de "aşa şi aşa", iar stabilizarea nu a impresionat în prima fază. Cerul e prea alb, dar filmarea se descurcă bine cu subiectele în mişcare şi nu apare motion blur la mişcări bruşte, dar uneori apare la panoramare. Focalizarea nu s-a făcut de râs, iar acele jucării albastre cred că au arătat cel mai bine dintre toate filmările.

Aş zice şi că schimbarea de expunere se face la modul rezonabil, fără salturi mari sau exagerări de luminozitate. Îmi dă senzaţia că filmează cam ca Motorola One Vision sau Galaxy A40. Stabilizare electronică nu e chiar rea, mai ales având în vedere cum s-au descurcat Huawei-urile midrange sau Galaxy A20e, A40 sau altele de gen. Filmarea cu Redmi Note 7 selfie e prea iluminată, dar îmi place textura chipului şi claritatea fundalului (culmea, ceva care suferă uneori la filmare selfie)

Pentru acest preţ e OK, dacă poţi trăi cu ceva grain, supraexpunere uşoară şi motion blur.

La captura video low light se intensifică tremurătura imaginii şi lucrurile devin neclare. Avem flicker, dar culorile printr-un miracol rămân OK. Sunt şi reflexii ceva mai multe decât am dori să vedem. Nu aveam aşteptări mari aici, pentru că e foarte greu să livrezi filmare nocturnă bună la câteva sute de lei plătite pe un telefon. Rămânem cu ideea a vreo 80% din Mi A3 că experienţa optică, ceea ce nu e rău.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×