Huawei, drumul spre succes

1.765 ori
<b>Huawei, drumul spre succes</b>Dacă acum c&acirc;ţiva ani Huawei intra timid pe piaţa smartphone-urilor din Europa cu modele low-end &icirc;n vitrinele operatorilor de telefonie, ultimile luni din 2015 prevestesc &icirc;ncă un an excelent pentru compania chineză. &nbsp; &nbsp;...

Dacă acum câţiva ani Huawei intra timid pe piaţa smartphone-urilor din Europa cu modele low-end în vitrinele operatorilor de telefonie, ultimile luni din 2015 prevestesc încă un an excelent pentru compania chineză.

Anul 2015 este anul în care Huawei şi-a dat examenul de maturitate în ceea ce priveşte device-urile cu sistem de operare Android. Aceasta a lansat primul telefon Nexus din portofoliu, modelul Nexus 6P. Un phablet cu design metalic şi specificaţii de flagship care împreună cu modelul Nexus de la LG, Nexus 5X, au rolul de a oferi expierenţa de utilizare pură a sistemului de operare Android ajuns la versiunea 6.0 cât și update-ul rapid la versiunile următoare. 

Acum câteva zile Huawei a mai cunoscut un succes major, primul loc în ţara mamă, China, depăşind astfel principalul concurent, Xiaomi. Este cunoscut faptul că în 2014 şi 2015 Xiaomi şi Huawei au dus o luptă acerbă pentru primul loc în China. Chiar dacă anul încă nu s-a încheiat şi cifrele nu sunt finale, este greu pentru Xiaomi să revină pe primul loc. MI5 întârzie să apară şi se zvoneste că aşteptarea se datorează faptului că MI5 o să fie primul device cu Snapdragon 820.

Să dăm timpul înapoi şi să vedem cum a ajuns compania de telecomunicaţii fondată în 1988 de către Ren Zhengfei, un fost inginer, să depăşească în 2012 principalii competitori pe piaţă, Ericsson şi Alcatel-Lucent. Compania a intrat pe piaţă producând switch-uri de telefon apoi au început să-şi extindă producţia în domeniul reţelelor de telecomunicaţii şi consultanţă în domeniu. Aceasta este perioada când serviciile companiei depăşeşc graniţele Chinei. În anii 1990-1995 compania are un rol cheie în serviciile de telecomunicaţii ale armatei Chineze, Huawei câştigând un contract-cheie privind securitatea naţională a Chinei.

În plină extindere înafara granițelor Chinei, în anul 1997 compania inaugurează primul centru de cercetare și dezvoltare în India urmând încă un centru în Stockholm, Suedia în anul 2000 și nu mai puțin de 4 centre în Statele Unite în anul 2001. În prezent gigantul Chinez deține numeroase centre și sedii în Europa, Asia, America de Sud și de Nord precum și Australia.

Primul contract dintre Huawei și o companie din Europa a fost semnat în anul 2004 cu operatorul de telecomunicaţii Olandez Telfort. Huawei are rolul de a dezvolta o rețea 3G pentru Telfort. În 2005 compania devine principalul furnizor de echipamente pentru operatorul Vodafone, compania fiind prima de origine Chineză care primește aprobarea Vodafone pentru a produce echipamente de telecomunicații. Cine nu a folosit un modem 3G wireless sau pe USB? Sunt șanse mari ca pe acel modem să fie logo-ul Huawei.

Huawei are o contribuție mare la rețelele de telecomunicații așa cum le știm în ziua de astăzi, Huawei având un rol important în dezvoltarea rețelelor 3G și 4G. Fiind o companie mare în domeniul telecomunicațiilor era inevitabil ca aceasta să nu producă și echipamente de consum pentru utilizatorul final, echipamente precum telefoane și ulterior smartphone-uri.

Primul telefon marca Huawei cu care am făcut contact a fost Huawei G6600. Un telefon cu funcții de bază și tastatură QWERTY. Era disponibil la preț bun în ofertele operatorului și a fost destul de popular pe la noi. Semăna foarte mult la aspect cu un Nokia din gama E dar avea un sistem de operare propriu.

Primul smartphone marca Huawei care a avut vânzări notabile în țara noastră a fost Huawei U8650. Rula sistemul de operare Android, versiunea 2.3 și avea specificații decente la timpul acela. Și prețul era unul foarte bun, țin minte că la prelungirea unui abonament de 10 Euro pe 2 ani era aproape gratis. O noutate pentru smartphone-urile din acea perioadă a fost conectivitatea NFC, fiind primul dispozitiv cu NFC cu care am luat contact. 

Gama Ascend deși include ultimele flagship-uri ale producătorului de origine chineză, nu este nici pe departe o gamă nouă în portofoliul companiei, primul terminal din gama Ascend se numea chiar Huawei Ascend, modelul având codul M860. A fost lansat inițial în S.U.A. spre sfârșitul anului 2010 iar în vara următorului an a apărut și în vitrinele magazinelor din Europa. Avea sistemul de operare Android versiunea 2.1 și a primit ulterior  versiunea 2.2. S-a remarcat prin lipsa multitouch-ului și a lipsei jack-ului de 3,5 mm care era înlocuit de unul de 2,5 mm. Cu toate acestea a avut vânzări bune, drept urmare numele Ascend fiind folosit și în ziua de astăzi.

Un alt capitol unde Huawei se face remarcat este cel al procesoarelor utilizate în smartphone-urile și tabletele lor. Huawei și Samsung sunt singurii producători de dispozitive inteligente care integrează SoC-uri proprii în device-urile lor. Cele de la Huawei se numesc HiSilicon iar Samsung are în portofoliu procesoarele Exinos. Restul producătorilor apelând la producători precum Qualcomm, Mediatek sau Intel. Cel mai performant procesor marca HiSilicon este acum Kirin 950 care este un octa-core de tip big.LITTLE (4 x 2,4 GHz Cortex a72 + 4 x 1,5 GHz Cortex a53) și include un GPU Mali T880 mp6.

Primul (și singurul) dispozitiv de tip smartwatch al companiei este Huawei Watch. Un ceas anunțat în Martie 2015 și care se remarcă printr-un display rotund cu tehnologie AMOLED și o rezoluție de 400 x 400 pixeli dar și construcția premium. Dispozitivul fiind construit din oțel inoxidabil iar protecția display-ului fiind oferită de sticlă de safir. Ceasul rulează Android Wear și are specificații standard pentru un smartwatch din 2015 cu acest sistem de operare.

Despre Huawei aș fi putut să spun mult mai multe dar am încercat să păstrez în acest text principalele evenimente care au adus Huawei de la un simplu switch de rețea de telefonie fixa la dezvoltarea tehnologiei 3G și 4G, de la banalul telefon simplu din 2008 la cel mai bun terminal Nexus (in opinia mea) de pana acum.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×