Tot ce trebuie să ştii despre hacking-ul alegerilor din SUA, cum au fost hackuite şi alegerile din Franţa şi cum a fost spartă Banca Rusiei ca replică (Editorial)

2.367 ori
<b>Tot ce trebuie să ştii despre hacking-ul alegerilor din SUA, cum au fost hackuite şi alegerile din Franţa şi cum a fost spartă Banca Rusiei ca replică (Editorial)</b>Odată cu apariția documentarului "The Putin Interviews" avem ocazia să auzim şi părerea ruşilor despre întreg scandalul cu alegerile hackuite din SUA, motiv numai bun pentru a pune la cel un nou editorial. Aflați din rândurile de mai jos cum

La cum arată peisajul politic de la noi în aceste zile, ai putea crede că noi suntem hackuiți şi nu SUA la alegerile de anul trecut. Pentru că tot a apărut documentarul lui Oliver Stone, "The Putin Interviews", avem ocazia să auzim şi părerea ruşilor despre întreg scandalul cu alegerile hackuite din SUA şi cyber atacurile asupra Statelor Unite. Sunt sigur că subiectul v-a trecut pe la ureche şi e posibil să îl fi ignorat, aşa că am compilat cam toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a înţelege situaţia.

Stire CNN

E drept că ne adunăm informaţiile din presa internaţională, care ar putea fi influențată, manipulată şi la rândul său hackuită, deci până nu Wikileak-uiește ceva Julian Assange nu ştim nimic 100% sigur. Trebuie spus că la ora actuală teoria serviciilor secrete din SUA este că atacurile ruseşti porniseră cu ceva vreme înainte de alegerile din SUA.

Ar fi fost mult mai răspândite decât credem, incluzând incursiuni în bazele de date cu votanţi şi sisteme software într-un număr de 2 ori mai mare de state decât se credea. Ultima luare de poziţie a lui Putin, chiar mai recentă decât în "Putin Interviews" vira puţin de la discursul de până acum, preşedintele rus afirmând că e posibil să fie vorba de hackeri "prea patrioţi" care au făcut asta de capul lor.

Proces votare

Între timp în Illinois, investigatorii au găsit dovezi că intruşii cibernetici au încercat să şteargă sau altereze datele votanţilor. Chiar şi bazele de date cu finanţe au fost vulnerabile în fața atacatorilor. Hackerii ar fi atacat sistemul din 39 de state americane. Sesizând începutul acestei campanii, preşedintele de atunci, Barack Obama a vorbit direct pe "telefonul roşu" cu Vladimir Putin, care evident a negat tot.

NSA încearcă să afle dacă persoane din staff-ul lui Trump ştiau de hack sau au contribuit la realizarea acestuia. Pe mine mă intrigă toată această idee de hacking, pentru că de fapt Trump a pierdut votul popular şi a fost mai degrabă ales pe seama colegiilor electorale. Eventual acelea să fi fost hackuite sau să fie şantajaţi electorii din fiecare stat...

Donald Trump

Pe de altă parte nu ai nevoie să hackuiești milioane de persoane, când trebuie să umbli doar la sute de electori, deci înţelegeţi problema. În cadrul războiului cibernetic dintre State şi Rusia a venit şi efortul de phishing la adresa mail-ului lui Hillary Clinton, care i-a compromis campania. E interesant faptul că investigaţia arată că ruşii au pătruns în sistem, dar nu au influenţat votul, ci doar l-au accesat şi atât.

Şi să nu vă imaginaţi că ruşii au stat să hackuiască centrul de vot. Au mers pe filieră şi au ajuns la dezvoltatorul de software care a furnizat softurile necesare pentru procesarea voturilor şi bazele de date cu votanţi. Apoi au pornit o campanie de "spear phishing" via email către sute de electori. Printre suspecţii în cazul acestor atacuri se numără "Russian General Staff Main Intelligence Directorate".

Poster electoral

Şi asta deşi dacă ne uităm la "Putin Interviews", preşedintele rus afirmă cu tărie că Rusia nu are nici pe departe puterea tehnologică a Statelor Unite şi este mult în urmă la capitolul tech. E drept că pare ca un copil nevinovat când o spune, deci ne vine greu să credem. Printre companiile greu lovite în atacul masiv este VR Systems, unul dintre dezvoltatorii din Florida care au creat sisteme electronice de vot şi echipamente folosite în 8 state.

Un caz de hacking a fost semnalat în Illinois încă din iulie 2016, când un angajat al oficiului elector a sesizat că foarte multe date părăseau reţeaua neautorizat. Hackerii au avut acces la nume, date de naştere, carnete de conducere şi coduri personale pentru 15 milioane de persoane, dintre care jumătate erau votanţi activi. Problema cea mare este că statul preia direct persoanele din baza de date, deci hackerii au putut să lovească la temelie procesul, furnizând date false pentru votanţi.

Hacking alegeri

Tot în Illinois se pare că hackerii au încercat şi eşuat să şteargă informaţii din baza de date. Nu e prima oară când Rusia foloseşte tehnologii moderne contra adversarilor săi. Site-urile liderilor opoziţiei din Rusia, precum cel al lui Garry Kasparov au fost atacate cu DDOS de multe ori, mai ales în campanie. În timpul alegerilor din 2011 au fost ţintite şi publicaţii locale precum Moscow Echo şi grupul de monitorizare al alegerilor Golos.

În 2014 un grup de hackeri pro ruşi a compromis Comisia Centrală Electorală a Ucrainei, schimbând rezultatele alegerilor în favoarea candidatului de extremă dreapta, Dmytro Yarosh. S-a aflat de atac cu doar o oră înainte ca rezultatele să fie făcute publice. În mod interesant presa din Rusia a dat câştigătorul cel hackuit pentru alegerile statului vecin.

Alegeri Franta

Nici alegerile din Franţa de luna trecută nu au scăpat fără influenţa rusească. Hackerii au publicat 9 GB de mailuri ale candidatului Emmanuel Macron (acum preşedintele Franţei). NSA dă vina tot pe Rusia, indiciul fiind faptul că "pachetul" de mail-uri publicate pe site-uri torrent includeau metadata în chirilică, semn că au fost editate pe un computer configurat pe limba rusă.

Săpând adânc în metadata a apărut şi numele lui Roshka Georgiy Petrovich, angajat al companiei Eureka, care lucreaza cu echivalentul SRI-ului din subordinea lui Putin. Au existat şi voci care au spus că această scăpare pare mai degrabă plantată, deci e posibil să fie o terţă parte care dă vina pe Rusia, poate chiar SUA. Şi pentru că nici americanii nu sunt sfinţi, după cum ne-a arătat Edward Snowden, fix în perioada alegerilor din SUA, Banca Centrală din Rusia şi alte mari bănci rusești au fost hackuite şi pierderile au fost de milioane de dolari.

Rusia

Am aflat de faptul că marele hack a venit fix în ziua alegerilor din SUA din documentarul "The Putin Interviews", altfel media prea ocupată să demonizeze Rusia nu ne-ar fi anunțat vreodată. În SUA investigaţiile continuă şi acum, dar mă miră extrem de mult faptul că nimeni nu subliniază că Rusia a ÎNCERCAT să hackuiască rezultatele din State şi nu a şi REUŞIT, pentru că până la urma votul popular tot la Hillary a mers.

Din ce ştiu sutele de electori din fiecare stat fac lucrurile ceva mai old school şi îşi anunţă preferaţii la microfon pe stadioane sau în săli de convenţii. Deci cum poate un hack să schimbe asta!?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×