Cum alegem un telefon mobil: TOP 10 aspecte care contează pentru mine (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 2.346 ori
<b>Cum alegem un telefon mobil: TOP 10 aspecte care contează pentru mine (Editorial)</b>Pentru că știu că vă e dor de un editorial "ca pe vremuri", azi am scris un top 10 legat de cele mai importante aspecte care contează în alegerea unui terminal mobile la cumpărarea sa. Pentru unii contează bateria, pentru alții ecranul, iar...

Pentru că știu că vă e dor de un editorial "ca pe vremuri", azi am scris un top 10 legat de cele mai importante aspecte care contează în alegerea unui terminal mobile la cumpărarea sa. Pentru unii contează bateria, pentru alții ecranul, iar pentru unii e de ajuns o cameră foarte bună. Hai să vedem cam care ar fi cele mai importante dotări, în viziunea mea.

1) Video (YouTube, Filme, calitate ecran, streaming)

Pe principiul, dacă ecran nu e, nimic nu e, am plasat ecranul pe locul 1 în acest top. Sunt de părere că petrecem foarte mult timp cu ochii pe ecranele smartphone-urilor și o experiență neadecvată ne strică ochii, scade bateria și nu oferă satisfacție. Vrem un ecran care să aibă consum decent, să nu aibă un alb prea albicios care să strice ochii și un ecran cu unghiuri impecabile de vizualizare și culori realiste. în plus, nu ar strica și un player video compatibil cu formaturile celebre. Partea bună e că mai toți producătorii au înțeles această nevoie și dacă vreți un flagship 2014, aveți de ales între bine și foarte bine.

2) Audio (radio, muzică, streaming, căști)

MP3 playerele au fost îngropate de telefoanele mobile și multitudinea lor de egalizatoare, căști foarte solide oferite la pachet și difuzoare excepționale, precum cele BoomSound. Harman Kardon, Bang & Olufsen și Beats au colaborat cu HTC, respectiv ASUS și HP pentru realizarea de terminale mobile solide la capitolul acustică. Genul de om care cumpără căști Beats de 1000 de lei sau Bose care costă cât un telefon va fi foarte atent cum sună un handset atunci când îl cumpăra. în plus, prezența radioului FM, a unei pleiade de aplicații audio și a unui egalizator evoluat e foarte importantă. și acele mici funcții de adaptare a sunetului, cum au Galaxy S5 și S4 contează foarte mult.

3) Camera (captură foto, video, efecte, editare)

Cu cât se apropie un sezon al vacantelor, cu atât crește importanță acestei funcții. Deja camerele de tip săpuniera sunt un concept al trecutului și încet-încet publicul începe să renunțe și la DSLR-uri, mai ales atunci când Sony și Oppo lansează module speciale cu lentile care se pot monta pe telefoane mobile. Dar asta nu înseamnă că telefoanele în sine nu au camere bune, cu funcții din ce în ce mai multe, stabilizare de top, captura video 4K, o mulțime de efecte, funcții și opțiuni și mai nou posibilitatea de a refocaliza. Nokia Lumia suporta captura RAW, avem Selective Focus pe Galaxy S5, Upfocus pe HTC One M8, iar lista e mult mai lungă de atât. Pot spune că e mare păcat să ai un telefon cu camera de top și să nu faci poze cu el...

4) Gaming (pentru gameri amatori sau gameri hardcore, telefonul înlocuiește consola)

Probabil vă întrebați de ce gamingul nu e puțin mai sus în top. Aceasta e o funcție care cam vine de la sine, mai ales că orice telefon, oricât de slab dotat îți oferă măcar acces la un Angry Birds sau Temple Run. Când vorbim totuși de gaming adevărat ne gândim la posibilitatea de a conecta telefonul la televizor și a înlocui consola de jocuri. Ne gândim la grafică lui Amazing Spider-Man 2 și Asphalt 8 sau la dependența provocată de Plants vs Zombies. Momentele de plictiseală sunt inevitabile în transportul în comun sau atunci când afară plouă și la TV nu e nimic, iar telefonul devine cel mai bun prieten.

5) Internet (browsing, mail, remote desktop și altele)

Văzând ce alte funcții sunt înaintea lui Internet vă puteți da seama că am mai mereu un PC la îndemână. Sincer să fiu nu cred că face bine la concentrare să ai zece surse de email lângă tine care bipăie: 2 telefoane, 2 tablete, 1 laptop, vreun smartwatch și 2 desktopuri. E bine să îți culegi informațiile dintr-un singur loc și notificările să fie discrete. Universul tehnologic actual provoacă ADHD, dar suntem forțați să facem web browsing atunci când nu vrem să ratăm acel mail important, sau când suntem în sala de cinema și vedem un trailer dar nu știm cine e acel actor de pe ecran. Ca să nu mai vorbim de situația clasică: suntem la o bere cu prietenii și vrem să le arătăm "o fază pe Internet". Avantajul conexiunii la Internet pe mobil e că putem și să controlăm via remote PC-ul.

6) Fitness (analiza exercițiului fizic, alimentației, somnului și pulsului)

Fitnessul e o industrie de miliarde de dolari și el crește pe măsură ce crește și obezitatea. Mai toate telefoanele noi din 2014 care vor să conteze pe piața au câte un accesoriu sau o funcție de fitness. Dacă nu au, nu e nimic, există 1000 de aplicații pentru asta. Numărăm caloriile, măsurăm pulsul, măsurăm chiar și orele dormite liniștit și ne simțim împăcați cu regimul. Problema aici? Foarte multe dintre aceste soluții nu sunt 100% finisate și mai apar erori, plus elementul uman numit trișare, cu o shaorma la 2 noaptea pe care nu ai inclus-o în S Health.

7) Social (Facebook, Twitter, Whatsapp, Messenger)

Abia aici cred că se vede că acesta e topul meu personal. E de ajuns să intrați în orice cafenea din București pentru a vă da seama de ce nu pun aspectul de social networking mai sus. Oamenii sunt îngropați în terminalele lor mobile și comunică abitir de obicei via Whatsapp sau Facebook. Din câte știu, o persoană iese din casă și se întâlnește cu altă persoană pentru a comunica cu ea și nu pentru a vorbi cu alte sute de persoane online. în fine, cam orice telefon e capabil de socializare, până și cele mai ieftine unități Nokia de doar câteva sute de lei. E greu să eviți această epidemie globală, iar unele aspecte ale ei sunt utile, deoarece comunicarea nu a fost niciodată atât de facilă și rapidă.

8) Info (Feeduri, știri, meteo, calendar, sarcini, ceas, alarma)

Aceasta e latura utilitară a telefonului, aceea pe care o luăm de-a gata, fără să ne gândim că există handset fără aceste funcții. Multe dintre aceste aspecte sunt reglate o dată și bine la început, când cumpărăm telefonul. E vorba despre alarme, calendar și o listă de sarcini, în vreme ce știrile și feedurile le creăm o singură dată și apoi le răsfoim zilnic și mai adăugăm surse dacă e cazul. Din nou aici nu prea contează ce telefon ai, doarece browserul web a devenit omniprezent și prin el poți accesa orice informație. De funcții că meteo sau alarma nici nu mai vorbim, ele fiind default deja...

9) Turism (GPS, căutare restaurante, informații despre locuri vizitate)

Mai toată lumea călătorește la un moment dat și s-a dus anxietatea turistului de acum zeci de ani, deoarece avem ghiduri întregi la dispoziție la purtător. Avem aplicații care traduc automat spusele celor din jur și panourile din localitatea vizitată, avem recomandări de restaurate și ghiduri vocale care ne arată ruta potrivită către destinație. Vedem reviewuri înainte să ne cazăm sau să vizităm o zonă și putem decide cu mai multă siguranță dacă acel loc merită văzut sau nu. Pe o planetă atât de bine cartografiată, cred că trebuie să plătești bani grei să te rătăcești cu un smartphone în buzunar, ceea ce e un paradox amuzant.

10) Business (tranzacții, activități bancare, PayPal, plăti cu mobilul)

Am lăsat acest aspect pe ultimul loc deoarece sunt genul de om mai precaut, să nu zic paranoic când vine vorba de tranzacțiile pe mobil. Cum au lansat Apple și Samsung autentificarea pe bază de amprentă, cum au fost hackuite aceste sisteme biometrice. Dacă mă întrebați pe mine, un utilizator paranoic ar trebui să își facă un card separat pentru cumpărăturile din Play Store și din magazinele online, iar cu el să alimenteze și PayPal. Suma de pe acest card ar trebuie să fie minimă, astfel încât pierderea să fie minimă în caz de hack. Sau vă puneți cel mai bun antivirus, verificați de 10 ori autentificările bancare de pe telefon și încercați să nu intrați pe rețele WiFi fără parola...

Bonus 11: Aspecte speciale (rezistența la apă, praf, șocuri, o baterie deosebit de bună)

Bateria poate ar fi meritat un capitol special, dar sunt multe persoane care prefera cele mai tari dotări în defavoarea unei durate lungi de funcționare. Există și persoane care merg din start pe telefonul rezistent la apă și praf sau șocuri, deoarece au un stil de viață activ. Eu nu sunt genul, dar de vreme ce funcții de gen devin standard mai nou, de ce să nu ne bucurăm de ele?

La final vă invit să faceți și voi un clasament rapid, un mic top 10 personal și să îl postați în zona de comentarii de mai jos. în plus, sunt tare curios că drept concluzie să prezentați și handsetul ales de voi după aceste criterii. Pentru mulți achiziția unui telefon mobil e o răsplată, un cadou, un moment fericit, de aceea o alegere înțeleaptă și argumentele bune sunt mereu necesare.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×