Despre Apple la Început de 2013 (editorial)

1.623 ori
<b>Despre Apple la Început de 2013 (editorial)</b>Apple va avea un 2013 pe care-l consider crucial pentru evoluția companiei americane cu sediul în Cupertino. Asta pentru că strategiile se fac și pe termen mediu și lung la nivelul de top. Până în 2011 a fost un geniu, un adevărat strateg ce a...

Apple va avea un 2013 pe care-l consider crucial pentru evoluția companiei americane cu sediul în Cupertino. Asta pentru că strategiile se fac și pe termen mediu și lung la nivelul de top. Până în 2011 a fost un geniu, un adevărat strateg ce a întrezărit care sunt tendințele și ce ar avea priză la public. Normal că mă refer la Steve Jobs.

Știu că o să spuneți că nu este neapărat meritul său ci al celor ce i-au fost alături, al lui Jonathan Ive e pe partea de design și a multor altora. Din biografia oficială realizată de către Walter Isaacson cât și din multe alte relatări se observă ce nucleu formase Steve Jobs în jurul său, care erau practicile pe care le folosea și procesul / creuzetul în care erau puse o sumă de idei ce în final au dus spre produse ce s-au dovedit revoluționare pentru segmentul din care făceau parte: iPod, iMac, iPhone, iPad, etc.

Din păcate, Steve Jobs a murit prea devreme. Mai avea multe de spus și tocmai ce realizase un vis important, acela de a face Apple no. 1, din nou. I-a trebuit peste o decadă pentru a atinge acest țel și a reușit în contradicție cu toate previziunile specialiștilor care la un moment dat nici nu au întrezărit succesul pe care Apple avea să-l obțină după 2007 / 2008.

După Steve Jobs au lansat câteva produse ce au fost intens criticate. Ar fi câteva elemente ce le-am semnalat în ultima perioadă:

a. iPhone 4S care în esență era un iPhone 4 cu o nouă arhitectură la nivel de CPU + GPU, senzor foto de 8 Megapixeli față de 5 Megapixeli, elemente ce nu justificau neapărat achiziția unui iPhone 4S dacă aveai un iPhone din generația anterioară.

b. Noul iPad ce nu se deosebea ca design de iPad 2 ci era mai grea și mai groasă. Culmea este că la iPad au abandonat și politica de 1 produs nou pe an și în 2012 au fost lansate atât iPad 3th cât și iPad 4th ce se deosebește de prima generație.

c. iPad Mini ce a fost văzută ca o mică decepție în ce privește rezoluția display-ului și prețul de comercializare. Acum trebuie să dăm partea cuvenită Cezarului și să spunem că previziunile specialiștilor indică iPad Mini cu un procent de 50% din vânzările de tablete Apple pe 2013. Asta-i bine de tot și înseamnă multe milioane de exemplare.

d. Interfața iOS ce nu a evoluat, a rămas neschimbată în linii generale. Există o oarecare dorință de evoluție în acest sens, ar fi vremea pentru un nou UI. Știu câteva persoane ce au renunțat la produsele Apple tocmai pentru că se plictisiseră de ceea ce Apple oferă pe iPad și iPhone.

e. iPad și iPhone rămân axate în special pe divertisment. Există o oarecare nevoie a unui smartphone și a unei tablete ceva mai business. Pe această idee mizează telefoanele cu Windows Phone 8 și tabletele cu Windows 8 și Windows RT. Va fi interesant dacă se vor impune în piață, 2013 va fi un an important și acolo.

f. Anul 2013 după cum a început la CES 2013 va fi anul phablet, Apple nu are niciun produs în această nouă categorie.

g. iPhone 5 pare a avea o cerere mult mai subțire decât generațiile anterioare. Se spune că Apple a înjumătățit cererea de display-uri, să vedem dacă-i real și nu doar un simplu zvon.

De la Apple se așteaptă un produs nou, unul care să uimească. Știu că au un magazin de aplicații bine pus la punct care generează sume importante de bani atât pentru compania americană cât și pentru dezvoltatori de aplicații. Ei fac bani din vânzarea de hardware, de telefoane & tablete + adiacentele. Aici trebuie să aducă ceva nou, cu care să iasă în fața Samsung care stă foarte bine și după cum se anunță Samsung Galaxy S IV vor rupe gura târgului și pe 2013.

Apple a declarat la un moment dat că se va ajunge să devină China piața lor principală față de SUA, acum. Zic că nu ar strica să-și extindă strategiile de marketing și spre piețele emergente. Acolo este un potențial mare.

Ce cred că ar salva Apple în 2013 și i-ar aduce pe un trend pozitiv?

1. Lansarea rapidă a 2 iPhone-uri: unul de top cu display de minim 4.7 inch și retina display, CPU quad-core + iOS cu o interfață rapidă, aplicații de top, cameră foto de minim 12 / 13 Megapixeli. Al doilea iPhone să fie în categoria middle-level cu hardware de iPhone 5 și carcasa de policarbonat + obișnuita lor atenție la detalii.

2. iPad Mini cu retina display la prețul celui vândut în acest moment și menținerea iPad Mini de acum la un cost de achiziție mai redus. Să coboare pe la 1000 de lei și asta spre a rupe piața de tablete Android ieftine. Ar avea o piață de desfacere și mai mare pentru aplicațiile din App Store, nu ar strica să aducă și câteva servicii precum cele ale Amazon pe tabletele Kindle.

3. Primul phablet Apple pe final de an și să devină un fel de vitrină tehnologică cu ce au ei mai bun la momentul respectiv.

4. iPad 5th cu un CPU quad-core, greutate și grosime ceva mai mici față de generația anterioară.

5. Prezență puternică la nivel de marketing și pe alte piețe decât cele tradiționale: SUA și vestul Europei, deschidere rapidă către China.

Va fi interesant dacă Apple pe termen lung are de gând să intre puternic și partea de web. Să explic la ce mă refer. Știți că Microsoft are Bing și multe alte servicii online, Google își trage veniturile din motorul de căutare, Facebook se extinde treptat și acoperă o gamă largă de aplicații web.

Cum credeți că va evolua Apple pe anul în curs?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×