Despre probleme de PR, probleme cu reclamele, problemele cu imaginea... probleme Samsung (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.602 ori
<b>Despre probleme de PR, probleme cu reclamele, problemele cu imaginea... probleme Samsung (Editorial)</b>știu că nu sunteți străini de scandalul zilei de ieri, cel legat de bloggerii din India, care au participat la IFA 2012 în calitate de bloggeri oficiali Samsung Mobilers, dar au fost primiți și abordați drept promoteri. Ei au fost obligați să...

știu că nu sunteți străini de scandalul zilei de ieri, cel legat de bloggerii din India, care au participat la IFA 2012 în calitate de bloggeri oficiali Samsung Mobilers, dar au fost primiți și abordați drept promoteri. Ei au fost obligați să poarte tricouri Samsung și să efectueze diferite activități care nu au nimic în comun cu ceea ce veniseră ei să facă acolo. în fine, situația a fost oarecum clarificată și se pare că e vorba de o confuzie. O confuzie care e ultimul lucru de care are nevoie Samsung acum.

Având în vedere problemele pe care le are cu Apple, datoria de 1 miliard de dolari și noile terminale introduse pe lista de brevete încălcate, pot spune că Samsung are o lună nefastă. Aproape că mi-ar părea rău pentru ei dacă nu ar fi insistat să ștergem interviul cu romanul al cărui nume a apărut pe ecran în cadrul prezentării Galaxy S III. și aproape că nu aș fi scris acest editorial dacă nu aș fi văzut oribila reclamă de mai jos. Pe bune, Samsung?! Asta e maximul pe care îl poți realiza cu un produs chiar decent precum Galaxy Note 10.1? Un actor maxim mediocru de la Hollywood care foloseste o tableta quad core pentru nimicuri?!

Rețineți, aici vorbește un om care nu agreează Samsung, dar care a fost destul de corect încât să recunoască atuurile lui Galaxy Note 10.1. Observați că pe tot webul acest produs a fost cam târât în noroi, a primit note mici și a fost atacat de unele review-uri, uneori chiar nejustificat. Personal i-am dat nota 8 în review-ul Mobilissimo.ro și a ieșit un review video spumos de 30 de minute în care aflați de ce. Unii se grăbesc cu simpatiile și antipatiile, dar eu față de Samsung simt doar revolta acum. Au produse bune, viabile, atractive, dar le distrug cu PR-ul si advertisingul.

Ce e cu această reclamă cu James Franco? Ce e cu reclama cu oile? Ce e cu reclama asta anti fani Apple? Ce se întâmplă cu atitudinea față de public și fani? Cred că e ceva în aerul sud-coreean, deoarece și LG a realizat o reclamă incalificabilă la LG Optimus Pad, cel mai prost produs scump căruia i-am făcut review în ultimul an. Tot ce pot să spun aici este că pe undeva Samsung a pierdut capacitatea de a relaționa cu publicul și pun asta pe seama diferențelor culturale între Asia și Europa/SUA. E vorba de mândrie națională, mândria că acum Sammy e cel mai mare producător de telefoane din lume, mândria vânzărilor mari și a aspirațiilor și mai mari.

Problema e că atunci când ești în vârf e mai ușor să cazi... Să o recunoaștem: Samsung Galaxy S III are un design sub așteptările fanilor, în vreme ce Galaxy S II a fost un super produs, Galaxy Note II e un update prea mic pentru a fi impresionant, iar Galaxy Camera e... o struțocămilă a cărei nișă chiar nu o văd. Această incertitudine, nesiguranță, cuplată cu gafe de PR, extinderea în toate gamele de produse posibile, acestea sunt măsurile care duc o companie către probleme și chiar faliment.

Uitați-vă la RIM cum a ajuns după un an de probleme de PR. Să fie pierderea procesului cu Apple și problema cu bloggerii începutul sfârșitului pentru imaginea celor de la Samsung? știu, e mult spus, vorbim de un gigant care e pe val, dar oare peste 10 ani vom mai sta cu sufletul la gură pentru evenimente Unpacked? Vom reveni la sentimente mai bune față de Nokia? Va deveni Apple standardul pentru absolut tot ce înseamnă device? Sau totul va fi produs de Samsung și doar branduit de cele câteva companii rămase independente?

Nu voi nega potențialul de inovație al celor de la Samsung pentru că ar fi nedrept, dar când vine vorba de PR și advertising, sud-coreenii au nevoie de o lecție... de la Motorola sau Nokia de preferat. Și filialele Samsung USA si Samsung Romania nu se dezmint nici ele!

⚡ Vă ținem la curent cu informații legate de Black Friday, dar și cu produse la reduceri excelente aici. (Live Blogging Black Friday 2018)
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×