Dispozitivele din China; O afacere bună dacă știi ce cumperi!

8.796 ori
<b>Dispozitivele din China; O afacere bună dacă știi ce cumperi!</b>&Icirc;n ultimii ani din ce &icirc;n ce mai multe nume de producători de smartphone-uri și-au făcut apariția pe piața rom&acirc;nească și europeană iar numele lor &icirc;ncep să devină populare datorită prețului accesibil. &Icirc;n ciuda...

În ultimii ani din ce în ce mai multe nume de producători de smartphone-uri și-au făcut apariția pe piața românească și europeană iar numele lor încep să devină populare datorită prețului accesibil. În ciuda faptului că oficial nu sunt disponibile la noi în țară, le găsești pe site-urile de anunțuri, uneori și la magazinele online de pe la noi dar cel mai mult pe site-urile magazinelor online chineze disponibile de cele mai multe ori cu livrare gratuită.

Într-o perioadă în care cele mai folosite cuvinte sunt “Made in China”, trebuie să separăm producătorii cu istorie și prezență globală de cei care au stat în umbră până acum câțiva ani sau pur și simplu nu au existat până atunci. Dacă brand-uri precum Huawei și Lenovo au prezență oficială pe continentul nostru, producători precum Xiaomi, Meizu, Elephone și mulți alții mai puțini cunoscuți nu beneficiază de o prezență oficială în Europa și implicit nici de service-uri oficiale sau agreate de producător măcar. Astfel, achiziția unui terminal poate să nu decurgă conform planului în cazul în care apar diverse probleme.

De ce ai cumpăra un astfel de device? În primul rând prețul excelent, un device cu aceleași specificații de la un producător renumit costă dublu de cele mai multe ori. Merită să-ți asumi unele riscuri pentru un preț foarte bun? Pentru mine a meritat.

Documentarea înainte de toate; Sunt mii de pagini de discuții pe forumuri între persoane care au cumpărat sau vor să cumpere un device chinezesc. O să găsești sfaturi, opinii, pățanii cu vameși, colete și poștași. Atenție ca device-ul vostru să fie compatibil cu frecvențele rețelei în care vrei să-l folosești. Alege modelul dorit și apoi caută detalii despre el, detalii despre magazinele de unde a fost cumpărat de alte persoane, etc. Există foarte multe informații la un click distanță. Cheltuirea unei sume de bani fără a cunoaște în totalitate pe ce dăm banii este doar vina noastră. Mă refer aici la cazurile în care dispozitivul este perfect funcțional dar apar nemulțumiri minore ca urmare a faptului că înainte de cumpărare cumpărătorul nu s-a documentat cu privire la produsul pe care tocmai l-a achiziționat. Trebuie să știi la ce să te aștepți. Dispozitivele chinezești sunt decente pentru prețul cerut, nu sunt ideale, doar își fac treaba. Citește păreri, urmărește review-uri și fă-ți o părere apoi apasă butonul de “cumpărare”.

De unde îl achiziționez? Dacă îl cumperi de la un magazin online din China mai mult ca sigur coletul tău se va opri la poșta vamală și vei plăti taxe suplimentare semnificative. Dacă îl cumperi de la un magazin online de la noi vei achita ceva mai mult pentru el dar nu mai ai bătaie de cap cu taxele vamale și în plus sosește acasă în 2 zile dacă magazinul online îl are pe stock. Cu site-urile de anunțuri nu m-aș încurca decât dacă am posibilitatea de a mă întâlni personal cu vânzătorul. Chiar și așa riscurile sunt mari.

magazine china

Cum decurge livrarea? Unele magazine din China au depozit în Europa. Asta înseamnă că poți avea device-ul acasă în 7 zile fără taxe suplimentare și vizite la poștă contra unui preț cu 10-15% mai mare decât prețul cu care l-ai fi cumpărat dintr-un depozit din China. Gearbest.com de exemplu are depozit în Europa dar oferta este ceva mai limitată decât depozitul din China și produsele dispar destul de repede. Împreună cu plata prin PayPal este, în opinia mea, cea mai bună variantă. Indiferent că alegeți un depozit din China sau din Europa încercați să alegeți Hungary Post ca optiune de livrare. Coletele de la Gearbest livrate via Hungary Post din China trec prin următoarele servicii de coletărie: One World Express, Hungary Post și Poșta Română. În cazul depozitului din Europa, coletul trece doar prin ultimele două.

Coletele de la Gearbest livrate via Hungary Post din China trec prin următoarele servicii de coletărie: One World Express, Hungary Post și Poșta Română.

La ce să mă aștept? Dacă bătrâna Dacie făcea din șoferi mecanici amatori, un device din China te poate “învăța” să instalezi ROM-uri custom sau serviciile Google Play. N-ar trebui să vă surprindă faptul că dispozitivului îi lipsește limba română, Magazinul Play sau că are câteva zeci de aplicații în limba chineză. Aceste dispozitive nu sunt destinate de producători pentru a fi vândute în Europa așadar este puțin probabil ca din pachet să fie disponibilă limba română. Din fericire limba engleză este instalată pe majoritatea. Referitor la lipsa aplicațiilor Google și a multitudinii de aplicații în limba chineză trebuie să știți că serviciile Google sunt blocate în China iar producătorii au venit cu soluții pentru piața chineză, soluții care la noi sunt inutile și îngreunează device-ul inutil. O căutare pe Google poate salva situația și în câteva minute serviciile Google Play vor fi instalate.

Garanția? Aceste brand-uri pentru a putea ține prețul cât mai jos cu putință nu au service-uri autorizate în Europa. Așadar, garanția poate fi puțin problematică iar nici o soluție nu este lipsită de riscuri. Dacă îl cumperi din China și plătești prin intermediul PayPal (ceea ce și recomand), în cazul în care device-ul are o problemă în primele săptâmâni puteți cere refund la suma de bani sau puteți negocia cu vânzătorul trimiterea lui înapoi în China. De obicei durează 3-4 săptâmâni până ajunge pachetul la destinatie, acesta este timp pierdut în care voi nu vă bucurați de dispozitivul vostru. Magazinele online din țara noastră oferă garanție pe cont propriu în service-urile lor. Nu este o garanție oficială, un produs întors în garanție înseamnă pierdere pentru vânzător și cel mai probabil se vor folosi de orice mijloc pentru a anula garanția. În cazul cumpărării de pe un site de anunțuri nici nu-și mai are rost această discuție cu privire la garanție.

Garantia

“Cutia avea sigiliile rupte.” Vânzătorul îți poate umbla în pachet pentru a adăuga un adaptor compatibil cu prizele din Europa sau poate instala pe telefon Google Play sau/și majoritatea limbilor europene după caz. N-as putea spune că e bine sau rău, rămâne la latitudinea voastră. Dacă le specificați acest lucru la rubrica “mențiuni” atunci când plasați comanda este probabil să vă respecte dorința. Partea bună este că prin verificarea de către vânzător se elimină semnificativ đin șansele ca dispozitivul să sosească defect “din fabrică”.

Găsesc accesorii / piese pentru ele? În România sunt puține și de 2-3 ori mai scumpe decât prețul lor din China. Majoritatea accesoriilor sunt pe site-urile de anunțuri. La începutul lunii Ianuarie mi-am scăpat telefonul pe gresie (Xiaomi Redmi Note 2) și folia de sticlă s-a spart. Mi-am cumpărat una nouă din China și încă o husă de silicon. În total puțin sub 20 de lei, livrare gratuită. A durat aproximativ 9 zile lucrătoare dar ținând cont că 15 lei m-ar fi costat doar transportul în cazul în care comandam din țară mă declar foarte mulțumit. În cazul pieselor este foarte puțin probabil să găsești în țară dar partea bună este că sunt ieftine. Pentru același telefon, o baterie originală costă 8 dolari iar un ansamblu display + touch screen costă 40 de dolari. Pentru un display 1080p de 5.5 inch e chiar ieftin.

Concluzie finală. Părerile sunt împărțite. Fiecare persoană este liberă să-și aleagă produsele pe care își cheltuie bugetul. Bun și ieftin nu se poate și trebuie să știi asta înainte de te declara nemulțumit de produsul proaspăt achizitionat. Cu puțină voință și câteva click-uri poți face însă o afacere bună pentru buzunarul tău. Poate nu e afacerea perfectă dar cu siguranță mult mai bună decât un dispozitiv cu aceleași preț dar specificații mult mai slabe sau un terminal second-hand. Piața aceasta este una foarte dinamică și sunt sigur că “mi-am cumpărat un Xiaomi” o să sune familiar pentru oricine peste 2-3 ani, până atunci rămâne o “chinezărie”.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×