Editorial: Piaţa smartphone & telecom încotro? Viitorul vine din China, cu peste 111 producători de telefoane

2.441 ori
<b>Editorial: Piaţa smartphone & telecom încotro? Viitorul vine din China, cu peste 111 producători de telefoane</b>&Icirc;n ultimele săptăm&acirc;ni am centralizat la Mobilissimo.ro o listă cu producători de telefoane din China, fiind pur şi simplu impresionaţi de valul de astfel de branduri care apar săptăm&acirc;nal din această ţară. Am ajuns la 111...

În ultimele săptămâni am centralizat la Mobilissimo.ro o listă cu producători de telefoane din China, fiind pur şi simplu impresionaţi de valul de astfel de branduri care apar săptămânal din această ţară. Am ajuns la 111 producători pe această listă, dar unele surse spun că ar fi vorba de mai bine de 360 de firme de acest gen. Când şi cum a intrat China în această horă aflaţi mai jos.

Aventura telefoniei mobile începea în 1973, atunci când Martin Cooper realiza primul apel telefonic de pe mobil folosind un prototip Motorola. Evident Motorola a jucat un rol vital dezvoltarea primelor terminale de genul, dar nici Asia nu a rămas în urmă. În Japonia au fost implementate primele sisteme automate celulare analogice în 1979, care au ajuns şi în ţările nordice din Europa în 1981.

A durat totuşi un deceniu ca primul telefon mobil să ajungă în magazine şi de abia în 1983 Motorola DynaTac putea fi achiziţionat şi funcţiona în reţelele 1G americane. Fast forward către anii 90, cu menţiunea că în 1991 debuta prima reţea GSM în Finlanda şi imediat Nokia intra pe fir. Se lansau şi reţelele 2G la puţin timp şi puţină lume ştie că în 1993 apărea şi primul smartphone.

El era IBM Simon şi avea şi funcţie de PDA, fax, calendar, agendă, calculator şi chiar touchscreen cu stylus. Anii 90 au fost o bătălie între Nokia, Ericsson şi Siemens, cu intervenţii de la Alcatel şi uneori şi Bosch şi Sony remarcându-se. E interesant că la începutul anilor 2000 au apărut ca ciupercile după ploaie şi modelele cu clapeta de la LG şi Samsung, într-o avalanşă care a cuprins piaţă.

Treptat touchscreen-urile au început să aibă succes, ajungând şi pe modele Nokia, dar şi LG şi Samsung, care inaugurau formaturi tot mai trăznite. Sony Ericsson se forma în 2001 şi au devenit un etalon printre cameraphone-uri şi music phone-uri. Şi totuşi nici o mişcare din China... cu toate că acolo se produceau mai toate telefoanele mobile.

Lucrurile au devenit serioase odata cu modelele Windows Mobile, la câţiva ani după intrarea în noul mileniu. HTC producea smartphone-uri foarte atractive pentru alte branduri, trecând în cele din urmă la propriile terminale în special după anul 2010. Tot HTC a realizat si modelul G1, primul cu Android, care a primit Retroreview de la noi aici.

Apple lua cu asalt piaţa smartphone în 2007 şi la un an după apărea Android. Din 2008 s-a trecut la un cu totul alt nivel. HTC a mizat pe Android şi a câştigat, Android a mizat pe Samsung şi a câştigat, iar LG a rămas în umbră şi a început să urce discret în ierarhie.

Undeva între al treilea iPhone şi aparitia lui Windows Phone  Huawei a devenit brusc relevanta pe piaţa smartphone. E drept că aceşti chinezi aveau modele feature phone şi până atunci, dar îi cunoşteam mai degrabă ca producători de modemuri.

De abia odată cu seria Ascend au început să fie luaţi în serios, mai ales pe piaţa din SUA şi Europa. A avut loc şi o campanie de awareness în State, legată de pronunţia cuvântului "Huawei". Văzând că există loc pe piaţă şi alte branduri din China au început să opereze în zona smartphone. ZTE oferea practic alternative mai subţiri şi mai ieftine la telefoanele Huawei, iar Lenovo a intrat relativ târziu în acest joc.

Deja Lenovo se constituise într-un gigant al PC-urilor şi laptopurilor, care îşi permitea chiar să iasă în pierdere cu smartphone-uri şi putea practica preţuri scăzute. Şi pentru că nu doar giganţii ne interesează, în 2010 apărea şi Xiaomi, ca o companie mică şi plină de energie din China, care anul trecut a vândut 60 de milioane de smartphone-uri.

Ascensiunea lor a fost fantastică, sub bagheta unui fondator inspirat şi cu finanţări ample de la statul chinez şi angel investors. Secretul Xiaomi era că oferea preţuri aproape identice cu cele de producţie şi vindea un model până la 18 luni şi nu 6 ca Samsung, pentru a obţine profit din volumul mare de vânzări. Apoi a apărut şi Meizu, care multă vreme au fost criticaţi de blogurile americane, pentru că primele lor două telefoane au fost clone de iPhone.

Treptat Meizu a căpătat respect, realizând designuri unice, reuşind cumva să convingă Samsung să le împrumute chipseturi Exynos şi practicând şi preţuri bune. OnePlus a apărut exact ca Xiaomi de nicăieri şi şi-au propus să fie cei mai cool de pe piaţă. Cu un sistem de invitaţii, un produs greu de găsit şi un preţ prea bun, ei au găsit reţeta succesului cu OnePlus One.

Tot mai multe branduri le-au urmat exemplul, Lenovo externalizând ZUK pentru mai multă independentă si aerul cool, iar firma producătoare de tablete Ramos a intrat şi ea recent pe această piaţă. Şi Gionee e un brand despre care vorbim des, cu telefoane foarte subţiri şi performante, integrate în ţara noastră de Allview. Acer nu a fost constantă, având perioade în care lansa câte 6-7 modele, ca la IFA în acest an şi perioade moarte în care stătea în umbră. Ei au operat in zona midrange mai degraba.

Lista e foarte lungă şi recent auzim tot mai des de Elephone, în special datorită preţurilor, dar şi de LeTV, care iar îşi permite să meargă în pierdere, pentru că ei se axează pe serviciile video şi telefoanele sunt doar un pretext pentru a le livra. Nu putem uita aici de Oppo sau Vivo, primii find compania din care s-a desprins OnePlus şi având terminale foarte solide şi apreciate şi în Europa, mai ales ca sponsorizeaza si FC Barcelona. Si asta în vreme ce Vivo a devenit etalon pentru designuri curajoase, grosime scăzută şi acustică HiFi.

Şi iată-ne în 2015, cu analiştii şi oficialii Samsung frângându-şi mâinile pentru că deşi au produse solide, îi scot de pe piaţă aproape chinezii cu preţurile lor. HTC a decăzut mult faţă de vârful său din 2011, LG cumva se descurcă totuşi, în vreme ce Huawei a câştigat încrederea Google chiar, producând un telefon Nexus.

Tim Cook a înţeles cât de importantă e China şi face des vizite acolo, iar Apple a reuşit să nu fie afectată foarte mult de aceste produse din China. Conceptul de "chinezării" a fost redefinit radical în ultimii 3 ani. Uitaţi-vă la un telefon LeTV sau la un Huawei Mate S şi spuneţi-mi că e o chinezărie... iar în câţiva ani am putea spune acest cuvânt ca o laudă nu ca o critică, atunci când vom avea toţi handseturi Bluboo şi vom visa la cel mai nou model Ulefone sau UMi.

 1. 21KE
 2. Acer
 3. Ainol
 4. AoleDior
 5. Aoson
 6. ares
 7. Asus
 8. BaiYun
 9. BenWee
 10. Blackview
 11. Bluboo
 12. Boway
 13. Butterfly
 14. Cect
 15. Changhong
 16. Cheng
 17. Chuwi
 18. Colorfly
 19. Coolpad
 20. Ctyon
 21. Cube
 22. Cubot
 23. Daxian
 24. Doogee
 25. Doov
 26. Ecoo
 27. Elephone
 28. EPHONE
 29. Eton
 30. F-FOOK
 31. FNF
 32. Gionee
 33. Haier
 34. Hasee
 35. HDC
 36. Hejuf
 37. Hisense
 38. Holpe
 39. HTC
 40. Huawei
 41. ICOO
 42. INEW
 43. Infinix
 44. iOcean
 45. JIAKE
 46. Jiayu
 47. JXD
 48. Kdoor
 49. Kingsun
 50. Kirisun
 51. Kliton
 52. Konka
 53. Koobee
 54. K-Touch
 55. Landvo
 56. Leagoo
 57. Lenovo
 58. Lephone
 59. Le Rui
 60. LeTV
 61. Lingwin
 62. Little Pepper
 63. Loveme
 64. MEDN
 65. Meetuu
 66. Meitu
 67. Meiwings
 68. Meizu
 69. MILa
 70. MIMA
 71. Mlais
 72. MStar
 73. Nanho
 74. Noain
 75. Nubia
 76. Nuofei
 77. Oisin
 78. Onda
 79. OnePlus
 80. Oppo
 81. OUJIA
 82. Philips
 83. Pioneer
 84. QiKU
 85. Quejaz
 86. Ramos
 87. Rice
 88. SIAM
 89. Skyworth
 90. Smartisan
 91. Sugar
 92. Tangwei
 93. Teclast
 94. THL
 95. Uhans
 96. Ulefone
 97. UMI
 98. Uniscope
 99. UNiSTAR
 100. Uoogou
 101. V Wall
 102. Vido
 103. Vivo
 104. VKWorld
 105. VOYO
 106. WeiiPhone
 107. Xiaomi
 108. Yepen
 109. Zopo
 110. ZTE
 111. ZUK
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×