Hardware-ul e ieftin, inginerii sunt scumpi!

4.925 ori
<b>Hardware-ul e ieftin, inginerii sunt scumpi!</b>Titlul spune totul. Sunt convins că nu sunt singurul care a ajuns la această concluzie. Prețul unui telefon/tablete/mașini/etc. nu este dictat doar de hardware. Prețul componentelor + prețul de asamblare (+profitul firmei) reprezintă doar o mică parte..

Titlul spune totul. Sunt convins că nu sunt singurul care a ajuns la această concluzie. Prețul unui telefon/tablete/mașini/etc. nu este dictat doar de hardware. Prețul componentelor + prețul de asamblare (+profitul firmei) reprezintă doar o mică parte din costul dispozitivului. Nimic din ce am spus până acum nu este un secret. Mă îndoiesc că există cineva care a crezut în momentul când a achiziționat ceva că suma plătită reprezintă suma tuturor părților componente, Brandul, calitatea componentelor și a materialelor folosite, taxele și multe altele dictează prețul unui produs. Totuși, această ideea merită puțin detaliată. 

Să ridice mână toți cei care au urmărit un telefon B-Brand din China. Sunt convins că toți ați văzut hardware excepțional: cpu octa-core, ecran Full HD, 3GB RAM, cameră principală de 13MP și așa mai departe. Telefonul oferă specificații chiar foarte bune, mai ales considerând că puține modele trec de 180$, preț la care este inclus deja profitul magazinului de unde e achiziționat dispozitivul. Da, unele vin cu chipset Mediatek la care ai găsi minusuri dacă ai căuta nod în papură, dar nu trebuie să cauți mult până să găsești telefoane cu CPU Snapdragon. Camera foto e și ea Sony. Ecranul e LCD IPS și arată foarte bine când îl pornești. Ce mai...din punct de vedere al hardware-ului nu prea ai ce să comentezi. De ce? Pentru că hardware-ul e ieftin. Componentele, chiar și cele bune, nu costă mult. Chiar dacă luăm top-of-the-line în materie de CPU, RAM, ecran și așa mai departe, nu ajungem la un cost prea mare.  

Să rămânem la telefonul tipic mid-range din China. Costul total al componentelor nu depășește 150$ (sau chiar mult mai puțin). Nu am luat un catalog să văd exact prețul fiecărei componente, dar e ușor de aproximat din costul de comercializare. Nimeni nu vinde pe pierdere. Un telefon cu aceleași specificații de la un brand renumit costă mult mai mult, poate chiar dublu. Și desigur, vine întrebarea: de ce să dau mai mult pentru același produs? Iar răspunsul: nu este același produs. Da, avem aceleași componente: CPU, RAM, cameră, ecran. Software-ul însă este diferit. Software-ul face diferență între telefoane. Software-ul face diferență între tablete. Software-ul face diferență în multe alte cazuri. Un dispozitiv degeaba are hardware bun, dacă software-ul nu e făcut cum trebuie.

Poți să zici că toate rulează Android, deci nu e nicio diferență. Din păcate mulți gândesc la fel, achiziționează un telefon fără să se documenteze, iar după aceea sunt dezamăgiți. Telefonul are lag, se blochează, aplicații se închid din senin și rămâne cu un gust amar și cu ideea “mai bine luam un iPhone, că Android-ul e nașpa”. De ce se întâmplă asta?  Pentru că hardware-ul e ieftin iar inginerii sunt scumpi. Fie că e vorba de ingineri software sau ingineri hardware, ei costă. Da, a fost nevoie de ingineri și pentru a realiza componentele, dar acelea sunt făcute la o scară mult mai mare, deci costul “inginerului” este împărțit la mai multe unități. În schimb fiecare model de telefon este aproape unic din punct de vedere al designului hardware: un nou PCB (printed circuit board - plăcuța pe care stau lipite componentele), un nou layout hardware, o nouă configurație de componente doar puțin diferită de cea anterioară. Totul necesită proiectare, prototyping, debuging și multe alte operații realizate de mai mulți ingineri, ingineri care costă. Un nou telefon, trebuie reluat procesul aproape de la zero. Există experiență de la produsul anterior, dar asta nu înseamnă că se pot sării pași în procesul de design hardware.

Apoi vine partea software. Android-ul este open-source, dar driverele nu. Driverele trebuie scrise. De cine? De către un inginer software. Apoi fiecare producător vrea să se diferențieze de restul concurenței așa că aplică o nouă interfață peste Android. Toate acele modificări trebuie făcute de către ingineri software. Nu e ușor, durează, necesită muncă și experiență. Totul la final se traduce în alți bani necesari pentru ingineri. Mai mult, nimic nu este perfect. Oamenii prin natura lor greșesc. Software-ul, din păcate, e unul din lucrurile imperfecte care le folosim zi de zi. Este ușor să omiți un caz excepțional, să faci câteva “calcule” greșite și uite așa se strecoară un bug. Din păcate se strecoară multe, nu numai la companii din China. Bug-urile apar peste tot, indiferent de compania la care lucrează inginerul respectiv și indiferent câtă experiență are el. Acesta este motivul pentru care absolut toate produsele primesc actualizări software. Mă scuzați. Am greșit. Corectez propoziția: “acesta este motivul pentru care absolut toate produsele ar trebui să primească actualizări software”. Aici vine diferența dintre un B-Brand și un A-Brand. Aproape niciun telefon chinezesc nu vede actualizări software pentru a rezolva bug-urile, ca să nu vorbim de update-uri majore de la o versiune Android la alta. Motivul e același: inginerii costă. Pentru a oferi actualizări inginerii software trebuie să lucreze pentru a rezolva bug-urile, să facă teste amănunțite și detaliate, să existe un întreg proces de “software development”. Asta nu se întâmplă pentru că totul costă. Așa că inginerii sunt realocați să facă software-ul pentru “următorul telefon al firmei”. Bug-urile rămân și nu sunt rezolvate pentru că nu mai aduc venit odată ce telefonul a fost vândut. Multe companii merg pe ideea “merge și așa” (ce bine ar fi să putem limita propoziția doar la telefoane...of of of). 

Închei prin a spune că există și telefoane “100% China” care sunt foarte bune atât hardware cât și software. Există și telefoane A-Brand care au software dezamăgitor și nu primesc actualizări majore. În final, tu, cumpărătorul, hotărăşti ce merită cumpărat și ce nu, dar înainte de a achiziționa ceva, fă puțin “research” și ține minte: hardware-ul e ieftin, inginerii costă!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×