HTC lansează U12+: mai are rost sau niciodată nu-i târziu?

Autor:  | Publicat în:  HTC  Editorial 2.604 ori
<b>HTC lansează U12+: mai are rost sau niciodată nu-i târziu? </b>După cum ați aflat în urmă cu doar câteva zile, HTC pregătește lansarea noului său flagship U12+ pe data de 23 mai, zi în care toate dotările vehiculate în ultima vreme vor fi confirmate oficial. Inevitabil apare și întrebarea dacă lansarea

HTC merită respectul tuturor utilizatorilor de Android cel puțin pentru faptul că primul smartphone care a adus acest sistem de operare a fost HTC Dream. Mai mult ca atât, decizia mea de a trece de la iOS pe Android s-a întâmplat când a apărut HTC One X. Mi se părea că arată tare fresh pentru 2012 iar ecranul de 4,7 inch părea enorm.

HTC Dream

Totuși în ultimii ani compania taiwaneză a avut o grămadă de urcușuri și coborâșuri, mai ales coborâșuri. Chiar dacă pe parcursul anilor au scos multe modele tare bune ca HTC One X, One M7, HTC Desire, HTC 10, apar mai multe întrebări:

  • De ce HTC de la an la an e tot mai aproape de faliment ?
  • Dacă smartphone-urile HTC sunt atât de bune, de ce nu sunt atât de populare?

Astea și încă multe alte întrebări legate de compania taiwaneză mi le-am pus și eu, iată care sunt presupunerile mele. 

Logistică

 Chiar dacă HTC au devenit populari pentru că au fost primii care au arătat lumii că smartphone-urile pe Android pot fi la fel de bine construite ca iPhone-urile, această atenie la detalii necesită ceva mai mult timp pentru confecționarea lor. Din această cauză existau mari întârzieri în livrarea device-urilor. Chiar dacă HTC One M7 a fost anunțat înainte lui Samsung Galaxy S4, cel din urmă era deja pe rafturile magazinelor în timp ce HTC se chinuia cu asamblarea. 

HTC One

Tot la acest punct, HTC e în mare dezavantaj față de restul producătorilor, datorită faptului că toate componentele sunt produse de alți vendori. Dacă în cazu lui Samsung, aceștia își pot fabrică singuri plăcile de memorie, display-urile, sau bateriile, HTC e nevoită să achiziționeze aceste componente, iar asta se resfrânge mult asupra prețului. 

Marketing

Un produs bun nu oferă mereu succes garantat. Într-o industrie în care apar atât de mulți producători de smartphone, promovarea joacă un rol extrem de important. Spre exemplu Samsung, chiar dacă ultimele lor device-uri într-adevăr merită laude, părerea mea este că în anii de glorie a lui Samsung Galaxy S4 și mai ales S5, acestea erau smartphone-uri net inferioare la ce lansa HTC, dar campaniile de marketing tare gândite i-au făcut pe sud-coreeni încă de pe atunci să acapareze ideea că Samsung = Android. 

Dacă în 2014 Samsung cheltuia 2.5 miliarde dolari pentru promovarea lui Samsung Galaxy S4, HTC cheltuia doar 130 milioane dolari pentru promovarea întregii game de smartphone-uri.

A fost un moment când HTC și-a băgat piciorul ( lipsă de inovație)

După mai mulți ani de vânzări slabe din cauza punctelor de mai sus, HTC s-a pus pe tânjeală și nici nu se mai obosea să aducă ceva într-adevăr nou pe piață. Începând cu One M8, toate smartphone-urile aveau o cameră mediocră, nu se evidențiau mai cu nimic față de concurenți,astfel că până în 2016 - 2017 și-au pierdut identitatea. Culmea a fost lansarea lui HTC U Ultra, unul din cele mai batjocorite telefoane la acel moment. Puteți vedea ce am avut eu de spus despre el aici:

Rezultatul

HTC e o companie care știe să facă smartphone-uri, însă nu prea are resurse de a se menține în acest business. Respectiv, la sfârșitul lui 2017 a avut loc cea mai logică decizie. După ani buni de colaborări strânse, Google a achiziționat divizia companiei taiwaneze care s-a ocupat de dezvoltarea lui Google Pixel 2, plus o parte din proprietatea intelectuală. Google practic a luat tot ce e mai bun de la HTC, iar de aici apare întrebarea de la început:

Mai are rost lansarea lui HTC U12+ ?

Eu cred că nu. Prezentarea va avea loc pe 23 mai, și chiar dacă vom avea parte de un super smartphone, e foarte puțin probabil ca vânzările de U12+ să urce semnificativ. Chiar dacă nu pare așa, dar eu sunt un mare fan al HTC, ce să mai, folosesc un Pixel 2, deci spiritul HTC stă ascuns undeva acolo. Taiwanezii au demonstrat că știu să facă smartphone-uri, au nevoie doar de bani și de o dirijare bună de sus, ceeea ce poate asigura Google.

Cel mai probabil în următorii ani HTC se va concentra mai tare pe segmentul VR, acolo unde au ceva mai mult succes, iar segmentul smartphone va trece total de partea Google, sau va scoate câteva modele interesante, dar care vor fi admirate doar de fani. 

Dar voi care credeți că va fi soarta HTC? 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×