Iată cele mai mari eşecuri şi produse nereușite Apple din istoria sa de 40 de ani: de la Apple III la Newton, Antennagate şi Apple Maps

3.692 ori
<b>Iată cele mai mari eşecuri şi produse nereușite Apple din istoria sa de 40 de ani: de la Apple III la Newton, Antennagate şi Apple Maps</b>E foarte uşor să lauzi Apple, compania care obţine venituri de peste 200 de miliarde de dolari pe an, care a avut atuul unui CEO carismatic &icirc;n trecut şi al unui CEO cu m&acirc;na de fier acum. Totuşi, orice companie are angajaţi umani şi a...

E foarte uşor să lauzi Apple, compania care obţine venituri de peste 200 de miliarde de dolari pe an, care a avut atuul unui CEO carismatic în trecut şi al unui CEO cu mâna de fier acum. Totuşi, orice companie are angajaţi umani şi a greşi e omeneşte. Iar pentru a ajunge unde Apple e acum a fost nevoie de multe greşeli. Acum că tot a împlinit Apple 40 de ani am decis să facem o recapitulare a greşelilor lor, pentru a vedea ce nu a mers şi ce a şlefuit viitorul companiei.

Dacă e să fim cârcotaşi am putea spune că nici primul produs al companiei nu a fost un hit. Computerul Apple I a fost vândut în doar 200 de unităţi, dar acum a ajuns un obiect de colecţie, deci putem să trecem cu vederea acest PC. Firma fondată de Jobs şi Wozniak a avut probleme cu procesele încă din pruncia sa, fiind dată în judecată de către o casă de discuri fondată de Beattles, pentru utilizarea numelui şi logo-ului Apple.

Apple & Apple Corp

Casa de discuri se numea Apple Corp şi până la urmă s-a ajuns la o înţelegere, ce presupunea ca Apple să folosească numele pentru business, iar Apple Corp pentru muzică. Au mai urmat câteva procese şi până la urma conflictul s-a atins de abia în 2006. În 1980 se lansa computerul Apple III, un model axat pe business şi considerat unul dintre cele mai mari eşecuri Apple.

Apple III

El avea probleme grave cu stabilitatea, ce au implicat retrageri de pe piaţă şi o relansare. Producţia sa a fost oprită în 1984 şi modelul III Plus a fost şi el casat foarte rapid. Au fost vândute undeva între 65.000 şi 75.000 de unităţi ale acestui device. Înainte ca Apple să îl piardă pe Steve Jobs, avea să îl piardă şi pe Steve Wozniak, care a luat o perioadă lungă de pauză, după un accident grav de avion.

Steve Wozniak

El lua pauza în 1981 şi se retrăgea definitiv în 1985, deşi avea să reapară cu funcţii onorifice şi drept chibitz în următoarele decenii. Momentul de cotitură în istoria companiei a fost totuşi anul 1983, când John Sculley devenea CEO, venind de la Pepsi convins de Steve Jobs. La doar 2 ani după, acelaşi Sculley şi comitetul de directori îl înlăturau pe Steve Jobs din companie, care părăsea Apple şi fonda NeXT.

Ce a urmat apoi a fost o perioadă foarte neagră pentru firma din Cupertino, cu procese intentate de Apple contra Microsoft şi HP, acuzându-i că Windows şi HP New Wave copiau interfaţa grafică a produselor Macintosh. Cazurile au picat în 1992. A urmat apoi perioada laptopurilor Powerbook, precursoarele MacBookurilor şi modele primite destul de bine, dar şi a slabului Newton.

PDA Newton

El se dorea a fi un PDA cu recunoaștere a scrisului de mână, dar care din păcate nu funcţiona deloc bine. Prima generaţie de device de genul era MessagePad, care se lansa la 14 luni după prezentarea sa şi costa 900 de dolari. Acest model, dar şi MessagePad 100 aveau probleme cu viaţa bateriei, din cauza bateriiilor AAA. În 1994 Apple vindea camera QuickTake, produsă de fapt de Kodak pentru firma din Cupertino şi funcţionând doar în tandem cu un Macintosh.

QuickTake

Camera avea blitz, dar nu şi suport pentru controlul focalizării sau zoomului. Nu exista atunci nici o metodă de preview a fotografiilor, decat pe PC. Produsele din gama QuickTake nu s-au vândut bine deloc. Apple a produs şi imprimante în istoria sa, atât cele cu inscripţie laser, cât şi termică şi matricială. Totuşi modelele din seria ImageWriter sunt încă folosite pentru imprimarea de bannere la nivel industrial.

Steve Jobs revenea la Apple în 1997 şi la şefia companiei, urmând o perioadă de succes, ce a avut totuşi nevoie şi de o injecţie de capital de la Microsoft pentru a salva firma. Totul părea roz, cu iPod, iTunes şi iMac având succes, dar în 2003 Steve Jobs era diagnosticat cu cancer pancreatic, făcând investitorii să se întrebe legat de viitorul său şi al companiei.

În 2006 se afla că Apple manipulase valoarea acţiunilor sale şi apoi acoperise aceste probleme, minţind acţionarii şi angajaţii. Steve Jobs si-a cerut scuze public si a părut sa fie uitat scandalul. Au urmat câţiva ani destul de senini, până în perioada critică 2009-2010. Atunci se afla de sinuciderile de la partenerul Apple, Foxconn şi se instalau plase pentru a le opri. În 2009 Steve Jobs lua un concediu din cauza problemelor de sănătate.

Foxconn

În 2010, în aprilie avea loc cea mai mare scăpare de produs din istoria tech, cei de la Gizmodo punând mâna pe un prototip de iPhone 4 uitat într-un bar. Scandalul a fost uriaş, iar poliţia a intrat pe fir, prototipul fiind aparent furat. Şi asta nu e tot pentru că iPhone 4 a avut probleme cu semnalul, declanşând celebrul Antennagate.

Antennagate

Dacă era ţinut atingând zona stângă jos laterala, handsetul pierdea serios din semnal. Apple a procedat bizar sfătuind publicul să "ţină telefonul altfel" (you're holding it wrong). În 2011 trecea în nefiinţă Steve Jobs, o lovitură foarte grea pentru Apple, vizionarul lucrând până în ultimele zile la proiecte secrete, ce ar fi inclus şi un televizor Apple şi variante viitoare de iPhone si iPad.

Viitorul Apple era totuşi asigurat sub comanda lui Tim Cook. Asta nu înseamnă că FAIL-urile s-au oprit aici. În 2011 începea lupta cu Samsung în tribunale, pe baza brevetelor şi a similarităţii de design a produselor Galaxy S. Procesele aveau să dureze mulţi ani şi Apple avea să câştige majoritatea, dar şi să dobândească o imagine de procesoman şi "control freak".

Steve Jobs

În 2012 se lansa iPad 3, care inaugura ecranul Retina, dar care nu avea dotări hardware destul de puternice pentru a face faţă acestui ecran. Astfel, apărea supraîncălzirea, probleme cu lagul şi cu conectivitatea celulară. Tot în 2012 se lansa şi Apple Maps, cu probleme foarte mari şi care era departe de calitatea lui Google Maps. Foarte multe greşeli legate de poziţionare, puncte de interes şi randare erau semnalate.

Ipad 3

Apple Maps

Problemele lui iPad 3 erau practic confirmate atunci când Apple lansa iPad 4, la doar câteva luni după iPad 3. În 2014 apăreau noi necazuri, proaspat lansatul iPad Mini 3 fiind prea puţin actualizat din punct de vedere hardware faţă de iPad Mini Retina (fix acelaşi dotări, plus Touch ID şi o nouă varianta de culoare) şi neavând vânzări prea impresionante. Tot atunci apărea şi iPhone 6 Plus, cu al său Bendgate şi mania de a testa rezistenţa sa în magazine, care a cuprins toţi adolescenţii.  Bendgate a fost mai degraba o problemă de imagine, decât de rezistență a șasiului.

Apple Bendgate

În ultimii ani Apple a fost şi acuzată că evită să plătească taxele, având loc audieri în faţa Congresului, deci încă o problemă de imagine. Tot în 2014 sosea şi ciudata decizie de a include un album gratuit U2 pe terminalele Apple, iar publicul nu mai putea să îl scoată din memoria telefonului oricât încerca, problema find enervantă.

Ultimul an ne-a adus Apple Watch, primit cu reacţii mixte şi în prima fază fiind considerat un produs riscant pentru Apple şi un model fără succes, dar apoi vânzările au dovedit contrariul. Au existat şi controverse că iPhone 5c ar fi fost un eşec, dar până la urma vânzările au fost rezonabile. Anul curent ne-a adus disputa Apple - FBI, ce pare să fie doar începutul unei probleme cu securitatea/intimitatea versus lupta anti terorism, cu care ne vom mai întâlni în anii viitori, mai ales dacă FBI descoperă mai multe tooluri de hack pentru iPhone. Refuzul Apple de a colabora cu autorităţile a fost primit cu opinii divizate de către public, dar în general protejarea datelor utilizatorilor a fost bine receptată.

Tim Cook FBI

Observaţi că a fost nevoie de foarte multe eşecuri şi probleme pentru că Apple să ajungă la statutul de colos la care e acum, generând peste 230 de miliarde de dolari în anul fiscal trecut. Unele probleme de genul ar fi distrus o companie tânără şi fără viziune, dar creatorul lui iPod şi iPhone a perseverat, sub conducerea tenace a lui Jobs şi de câţiva ani a lui Tim Cook. Nu putem decât să ne întrebăm acum care va fi următorul caz Antennagate sau situaţie gen Apple Maps pe viitor, pentru că eşecurile sunt inevitabile...

Oare şi iCar va fi pe această listă neagră?

Bibliografie:

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×