Review ASUS Transformer Prime - prima tabletă quad-core Tegra 3 surprinde plăcut prin performanta grafică, display și promite revoluția cu Android 4.0! (Video)

6.157 ori
<b>Review ASUS Transformer Prime - prima tabletă quad-core Tegra 3 surprinde plăcut prin performanta grafică, display și promite revoluția cu Android 4.0! (Video)</b>Nici o altă tableta din 2011 nu m-a făcut să o consider în mod serios un înlocuitor pentru iPad 2 ca noul device pe care l-am testat în ultima săptămână. Este vorba despre ASUS Transformer Prime, prima tabletă quad core cu Android și primul...

Nici o altă tableta din 2011 nu m-a făcut să o consider în mod serios un înlocuitor pentru iPad 2 ca noul device pe care l-am testat în ultima săptămână. Este vorba despre ASUS Transformer Prime, prima tabletă quad core cu Android și primul terminal cu procesor Nvidia Tegra 3 la bord. Zis și Kal-El, acest CPU este creierul tabletei, care ne rezervă mult mai mult decât un procesor performant și un look plăcut. Aflați că acest gadget a debutat în țara noastră pe la mijlocul acestei luni, în cadrul unei petreceri cu crăciunițe și în rândurile următoare puteți citi recenzia sa.

De remarcat faptul că aici la Mobilissimo.ro noi am avut în teste doar un sample al lui ASUS Transformer Prime și nu varianta finală, deci bug-urile și problemele pot fi scuzate. Varianta finală va fi lansată în țara noastră în luna ianuarie 2012, iar prețul va fi undeva la 2800 de lei, cu tot cu tastatura dock cu care vine acest device. Tableta va fi disponibilă pe nuanțe de gri sau auriu în funcție de preferință utilizatorului, iar primul lucru remarcat de mine la acest terminal este că odată atașată tastatura el aduce foarte mult cu un ultrabook ASUS din seria Zenbook.

ASUS Transformer Prime, tableta si tastatura

Tableta în sine măsoară 8.3 mm în grosime și cântărește 586 de grame, iar tastatura dock cântărește și ea puțin peste 500 de grame, tandemul celor două gadgeturi fiind în continuare destul de ușor, chiar și în comparație cu un netbook. Primul punct atractiv al tabletei este chiar ecranul său, un display Super IPS+ LCD de 10.1 inch, cu rezoluție de 1280 x 800 pixeli. Acesta beneficiază de o opțiune specială, care îi oferă un boost de luminozitate pentru a oferi o vizualizare propice în bătaia soarelui. Ecranul este protejat de tehnologia Gorilla Glass, iar dotările lui Transformer Prime mai includ și difuzoare stereo, un port micro HDMI, un slot micro SD 32 sau 64 GB memorie internă și 1 GB RAM.

Asus Transformer Prime, tastatura dock

Tastatura dock ne pune la dispoziție și un slot SD și un port full USB 2.0, iar dacă tot am trecut la conectivitate, Prime ne oferă WiFi 802.11 b/g/n și Bluetooth 2.1, în vreme ce conectivitatea 3G nu este disponibilă deocamdată. Chiar oficialii ASUS au spus la un moment dat că prefera tabletele WiFi în locul celor 3G și că acestea se vând mai bine, părerea fiind susținută mai ales de către CEO. Creierul acestui terminal de 10 inch este deja faimosul procesor quad core Nvidia Tegra 3, cunoscut și drept Kal-El și care vine cu o frecvență de 1.3 GHz. Tegra 3 se folosește și de un al cincilea nucleu pentru operațiunile de rutină și cele care consumă puțină energie, cele care stabilizează sistemul și îl țin pe linia de plutire în standby. Acest al cincilea core se încadrează în gama de frecvența 0 - 0.5 GHz și este o idee excelentă din partea Nvidia.

ASUS Eee Pad transformer Prime inchis

Continuând periplul prin hardware-ul tabletei descoperim o cameră de 8 megapixeli în partea din spate, de care ne vom ocupa mai târziu. Mai avem și o cameră secundară în partea frontală, cu rezoluție de 1.2 megapixeli, plus accelerometru, giroscop, busola digitală și GPS. Bateria lui ASUS Transformer Prime asigura cam 11-12 ore de funcționare, iar tastatura dock duce această durată la un incredibil timp de 18 ore de funcționare, ridicând stacheta foarte sus pentru următorul iPad.

ASUS Transformer Prime review

La capitolul software avem la dispoziție Android Honeycomb 3.2, OS care nu se împacă atât de bine cu procesorul Tegra 3, care a fost mai degrabă creat pentru experiența Android Ice Cream Sandwich. Majoritatea momentelor de lag și a problemelor cu acest device sunt cauzate de această ușoară neînțelegere între Android 3.x și dotările hardware. Cu Android Ice Cream Sandwich lucrurile vor sta total altfel și tableta își va arăta adevărata față și adevărata performanță și de abia atunci vom putea vorbi despre benchmark-uri relevante. Dacă ne luăm după scorul actual din Quadrant de 1700 de puncte atunci Transformer Prime este chiar sub tableta Evolio cea nouă, ceea ce nu este deloc adevărat și nici posibil, deci așteptăm ICS cu nerăbdare. Actualizare va veni la începutul lui 2012, dacă sunteți curioși.

Mobilissimo pe Asus Transformer Prime

Trecem la aspectul multimedia, unde găsim o tabletă cu difuzor puternic, după cum puteți vedea și în recenzia video când vine vorba de playback-ul audio. Terminalul vine și cu suport pentru playback HD 1080p video, iar clipurile arată excelent pe ecranul IPS, mai ales cu toate setările ideale ale display-ului activate. Imaginați-vă acum momentul în care conectați tableta quad core la un HDTV și porniți un film 1080p sau mai bine, atunci când porniți un joc HD pe tableta și îl jucați pe un HDTV în vreme ce la tableta aveți conectat un joystick de PS3 sau Xbox 360. Da, ați auzit bine, se pot conecta joystick-uri la tableta și ne putem juca titluri HD folosind un HDTV... pot spune că în acest moment consolele au o mare problemă, asta e clar.

Camera ASUS Eee Pad Transformer Prime

și fiindcă tot suntem în segmentul multimedia, aflați că tableta ASUS oferă o cameră de 8 megapixeli cu bliț LED, autofocus, geotagging și suport pentru captura 1080p video. Mai jos vedeți o mostră foto și trebuie să remarc aici ca această cameră este net superioară celei de pe iPad 2 și celei de pe Motorola Xoom, de exemplu, dar comparabilă oarecum cu ultimele generații de Samsung Galaxy Tab și camerele lor, mai ales la fotografierea indoors.

Mostra foto ASUS Transformer prime - outdoor

Mostra foto indoor

Când vine vorba de captură video tableta se descurcă excelent și nu are probleme nici măcar la trecerea de la lumină la o zonă mai întunecoasă. Dovada mai jos:

Revenim la aspectul software, unde Honeycomb ne oferă experienta obișnuită, care include o zonă de notificări în colțul dreapta-jos, o zonă de aplicații în partea dreaptă sus, lângă care se afla secțiunea de widgeturi. ASUS și-a lăsat amprenta aici cu un widget de mari dimensiuni, MyZine, care include atât condițiile meteo, cât și ultimele mailuri primite, o ramă foto care își schimbă imaginea periodic, ultimul site accesat și alte astfel de detalii utile, toate pe o singură porțiune a ecranului. Mai beneficiem și de ASUS MyCloud, o soluție de stocare cloud care ne oferă spațiu de 8 GB, de serviciul de muzică Vibe și de o funcție de remote access la PC. Avem și streaming DLNA prin intermediul lui ASUS MyNet și o funcție MyLibrary unde găsim cărți de citit și cumpărat, pentru o experiență de e-reading similară cu cea am văzut și pe alte tablete Honeycomb.

MyBooks unde găsim cărți de citit și cumpărat

ASUS mai pune la dispoziție și un soft pentru luat notițe, numit SuperNote și care suporta atât desene, cât și scris de mână, mâzgălituri, fotografii și tot ce vă mai trebuie pentru notițe complete. în zona albastră de notificări din partea dreaptă jos a ecranului găsim acel panou cu opțiunile clasice la capitolul conectivitate, luminozitate, semnal WiFi, Bluetooth și setări. ASUS mai oferă și o setare extra de luminozitate pentru utilizarea outdoor și 3 setări pentru funcționarea tabletei: Normal Speed, Power Saving și Balanced. Acestea fac referire la consumul de energie, utilizarea resurselor și luminozitatea ecranului, pentru o experiență cât mai bună de utilizare.

În zona albastră de notificări din partea dreaptă jos a ecranului găsim acel panou cu opțiunile clasice la capitolul conectivitate, luminozitate, semnal WiFi, Bluetooth și setări

în zona de setări găsim și câteva opțiuni speciale de la ASUS, cum ar fi cea de screenshot, activată ținând apăsat pe butonul virtual de Aplicații Recente. Fiindcă tot am menționat luminozitatea acestei tablete, aflați că avem de-a face aici cu cea mai luminoasă tableta de pe piață, atingând un nivel de 570 de candelas pe metru pătrat, o unitate de măsură specifică acestor aprecieri. Evident, acest nivel este atins atunci când activăm opțiunea Super IPS+ outdoor.

Ați remarcat probabil și în recenzia noastră video un aspect de design al tabletei și anume că atunci când o conectăm la dock ea risca să ne cadă din poală, partea cu tableta fiind mai grea decât restul device-ului. și dacă tot am adus vorba de design, lookul lui Transformer Prime, cu margini în pantă și colțuri rotunjite mi-a amintit de iPad 2 și aici probabil că vom vedea din nou un duel dintre fanii Apple și cei ai oricărei alte tablete pe seama "copierii", dar eu nu dau nici un verdict la acest capitol, deoarece prea multe designuri din ziua de azi seamănă între ele.

Asus Eee Pad Transformer din lateral

Experiența de utilizare a tastaturii este comodă, poți scrie foarte repede, touchpad-ul se comportă excelent și de îndată ce atașați și un stick USB la portul USB 2.0 veți accesa un File Manager user-friendly cu care puteți copia toate conținuturile dorite pe tableta. Acum știu că vreți să vă vorbesc despre gaming... în afară de faptul că putem să conectăm terminalul la un HDTV și joystick de PS3, tableta în sine oferă o grafică HD fantastică, folosindu-se din plin de procesarea să grafică, de 3 ori mai puternică decât pe Nvidia Tegra 2.

Jocuri pe Asus Transformer Prime

Jocul Riptide, acela cu motoscuterul pe apă arata fantastic, iar efectul de stropire a ecranului a primit o uriașă bilă albă de la mine. Rețineți că pe Riptide l-am testat și pe ASUS Eee Pad Transformer, predecesorul lui Prime, deci aveți termen de comparație, dacă vă întoarceți la recenzia noastră mai veche. și jocul Shadowgun, un FPS care îmi amintește de Unreal Tournament și Gears of War arata excelent și observați în recenzie cât de bine arată steagurile care flutură, cerul din joc și animația personajului care aleargă și își mânuiește arma. Imaginați-vă cum vor evolua lucrurile după câteva actualizări și trecerea la Android 4.0...

Review ASUS Eee Pad Transformer Prime

Per total Transformer Prime este o tabletă arătoasă, elegantă, cu o viață uriașă a bateriei, un super display, capacitate excelentă de gaming și un procesor quad-core puternic, care consumă și cu 61% mai puțină energie decât Nvidia Tegra 2. Acest CPU a fost comparat de Nvidia cu un Intel Core 2 Duo T720 de 2GHz, dacă sunteți curioși. Evident, nu totul este perfect, dar acesta este un sample la urma urmei și nu varianta finală a tabletei. De obiectat am că există un pic de lag la navigarea în meniuri, câteva aplicații precum YouTube și MyReader dau force close și tableta risca să vă cadă din poală dacă o țineți cu dock-ul atașat, pentru că partea superioară este mai grea decât cea inferioară.

Toate aceste defecte sunt mărunțișuri și nici unul nu știrbește din farmecul acestui terminal. în varianta finală și cu Android Ice Cream Sandwich acest produs va fi un must buy la început de 2012, mai ales dacă mai scade și prețul de 2800 de lei puțin.

Review ASUS Transformer Prime:
 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×