ASUS ZenPad S 8.0 Z580CA Review: "sindromul Apple" într-un corp subțire și elegant, cu dotări puternice și unele carențe (Video)

1.999 ori
<b>ASUS ZenPad S 8.0 Z580CA Review: "sindromul Apple" într-un corp subțire și elegant, cu dotări puternice și unele carențe (Video)</b>ASUS ZenPad S 8.0&nbsp;este o tabletă cu ecran de 8 inch lansată de ASUS la Computex 2015, &icirc;n această vară. Noi am testat varianta Z580CA a acestui terminal &icirc;n ultimele săptăm&acirc;ni şi revenim acum cu concluzia. Avem de-a face aici...

ASUS ZenPad S 8.0 este o tabletă cu ecran de 8 inch lansată de ASUS la Computex 2015, în această vară. Noi am testat varianta Z580CA a acestui terminal în ultimele săptămâni şi revenim acum cu concluzia. Avem de-a face aici cu o tabletă eleganta cu diagonală mică, un rival pentru Nokia N1 şi iPad Mini 4, dar şi modelele Galaxy Tab S2.

Preţul sau este de 1.349 lei la eMAG.ro, iar tableta vine pe alb sau negru. Ea măsoară 6.6 mm în grosime, fiind mai subţire decât Nokia N1, care are o talie de 6.9 mm, dar mai groasă decât iPad Mini 4, care măsoară 6.1 mm sau Galaxy Tab S2 8.0, care măsoară 5.6 mm. Produsul cântăreşte 298 de grame, fiind cu un gram mai uşor decât iPad Mini 4 şi cu 20 de grame mai uşor decât Nokia N1.

ASUS ZenPad S 8.0 partea spate

Galaxy Tab S2 8.0 rămâne mai uşor, la doar 265 d grame. ASUS afirma că acest device e inspirat de lumea modei, aducând puţin cu o poşetă clutch, din câte am văzut. În spate se află o imitaţie de aluminiu "brushed" şi imitaţie de piele, care se îmbină prin suprapunere într-un design ce aminteşte puţin de "revistele îndoite" de la Sony. Există şi o porţiune metalică strălucitoare de jur împrejurul plăcuţei de plastic ce imită metalul.

Tableta e comod de ţinut în mână şi de utilizat, chiar şi cu o singură mână. Marginile ecranului sunt destul de mari pentru anul 2015, iar terminalul dă o uşoară senzaţie de fragilitate, din cauza muchiilor lucioase de plastic. Acestea se pot ciobi uşor dacă veţi arunca tableta în ghiozdan şi mai aveţi acolo un telefon, cheile sau o sticlă cu apă.

Prezentare ASUS ZenPad S 8.0

În zona frontală regăsim două difuzoare, camera selfie şi senzorii, iar în spate se află o cameră care iese uşor în relief, plus un logo Intel, care am remarcat că s-a şters foarte rapid. În zona superioară găsim jackul audio, iar jos se afla portul USB Type-C, care nu e aliniat în centru pentru a nu stânjeni utilizarea în landscape a tabletei, aparent.

Grosimea lui ASUS ZenPad S 8.0

Tot jos se află şi un microfon şi remarcăm că acest device are muchii rotunjite. În stânga veți găsi slotul microSD, acoperit de un capac special, în vreme ce în dreapta observați butoanele de volum şi cel Power, care au un feedback OK. Per total tableta rămâne elegantă şi comodă, dar lipsa unei carcase din metal sau măcar a unei rame din metal înseamnă fragilitate aici.

Trecem la hardware, unde ne întâmpină un ecran de 8 inch, cu rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli, cu panou IPS LCD şi protecţie Gorilla Glass 3. Ei bine, am luat un metru de croitorie şi am măsurat ecranul, care are mai degrabă 7.87 inch, decât 8 inch. ASUS a ales să rotunjească diagonala, deşi ar fi avut mai mult sens să rotunjească la 7.9 inch. La interiorul terminalului se află un procesor quad core 64 bit Intel Atom Z3580 de 2.3 GHz, acelaşi chipset de pe Nokia N1, plus GPU PowerVR G6430 de 533 MHz şi 4 GB RAM de tip LPDDR3.

Camera lui ASUS ZenPad S 8.0

Tableta vine cu 16, 32 sau 64 GB stocare, plus slot microSD ce suportă încă 128 GB şi mai există o versiune a acestui model care aduce 2 GB RAM şi procesor Z3560, în cazul în care vă întrebaţi. Primim şi stocare în cloud: 5 GB în ASUS WebStorage şi 100 GB în Drive pe 2 ani. La capitolul cameră avem parte de un senzor de 8 MP în spate şi unul frontal de 5 MP, iar pe partea de conectivitate găsim WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, Bluetooth Smart, Miracast, USB Type C, GPS şi Glonass.

Test video playback ASUS ZenPad S 8.0

La secţiunea senzori şi "altele" avem două difuzoare DTS HD, G sensor, busolă digitală, senzor de luminozitate şi ”Hall” sensor. Bateria este o unitate de 15.2 Whr (Li-Po), care pe hârtie asigura 8 ore de playback 720p cu luminozitate la 100 de nits, conform ASUS. La testul nostru de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am prins 6 ore şi 50 de minute de funcţionare, ceea ce este rezonabil, dar sub rivali.

ASUS ZenPad S 8.0 test PCMark

Spre exemplu Nokia N1 atinge 8 ore şi 32 de minute, iar Xiaomi Mi Pad 10 ore, în vreme ce iPad Mini 2 oferă 10 ore şi 8 minute, iar Galaxy Tab S 8.4 ajunge chiar la 13 ore şi 33 de minute. Măcar am depăşit modelul Chuwi Vi8, care atinge 5 ore şi 58 de minute. În testul PCMark, cel care simulează utilizarea continua am atins 4 ore şi 59 de minute, depăşind tableta ASUS ZenPad 7.0, care ajunge la 4 ore şi 19 minute, dar şi Galaxy Tab S 8.4, ce oferă 4 ore şi 43 de minute în acest test.

Suntem totuşi sub Nokia N1 în PCMark, el oferind 7 ore de utilizare, dar şi sub Xiaomi Mi Pad, cu ale sale 6 ore şi 28 de minute. Timpii bateriei rămân rezonabili, dar nu impresionanţi. Încărcarea durează 3 ore şi 24 de minute, adică destul de mult, dar sub cele 3 ore şi 53 minute ale lui Nokia N1 sau cele 3 ore şi 40 ale lui iPad Mini 2. În schimb, Xiaomi Mi Pad se încarcă mai rapid, în 2 ore şi 30 de minute, iar Tab S 8.4 are nevoie doar de 3 ore, în vreme ce ZenPad 7.0 necesită 2 ore şi 30 de minute.

În zona Settings găsim opţiunile Power Saver, cu un mod auto optimizat pentru consum redus şi unul Ultra Saving, care limitează performanta şi traficul de date în fundal. Există şi un Custom Mode, în care alegem procentajul la care se declanşează Power Saving sau reducem luminozitatea şi dezactivăm notificările push. Trecem acum la acustică, oferită de acele două difuzoare DTS HD.

ASUS ZenPad S 8.0 pe partea audio

Avem parte de tehnologie SonicMaster aici şi suport pentru surround la 360 de grade la căşti. Playerul muzical oferit aici este unul cu interfaţă minimalistă, tipică pentru Zen UI. În zona de Setări avem Sleep Timer şi un egalizator nou, cu o interfaţă cam "disco". Aici putem regla basul, volumul, înaltele şi amplifica dialogul, funcţie ideală pentru vizionarea de filme.

ASUS ZenPad S 8.0 decibeli

Există şi 5 canale acustice pe care le putem personaliza folosind slidere. De asemenea, se poate opta pentru egalizatorul oferit de ASUS (Audio Wizard) sau cel stock Android. Experienţa acustică a implicat pe ASUS ZenPad S 8.0 un volum rezonabil, sunet clar şi plăcut şi un bas OK. Audio Wizard oferă şi un mic vizualizator pentru muzică şi obişnuitele opţiuni Movie, Music, Gaming, Vocal sau Smart, fiecare schimbând notele/instrumentele pe care pune accent.

ASUS ZenPad S 8.0 putere volum

În ciuda faptului că difuzoarele sună bine la audiţia standard, la testul cu decibelmetrul nu am fost foarte impresionaţi, deoarece am atins 79.3 dBA în faţă şi 76.5 dBA în spate, performanta fiind mai slabă decât ne aşteptam. Asta mai ales dacă vom compara aceste rezultate cu cele ale lui Nokia N1, ce atinge 89.8 dBA, Xiaomi Mi Pad, care atinge 83.3 dBA sau Galaxy Tab S 8.4, ce atinge 84.5 dBA.

Suntem totuşi peste Allview Viva H7 Xtreme, ce atinge 74.3 dBA sau Chuwi Vi8, ce atinge 71.6 dBA. Trecem acum la display, ecranul de 8/7.85 inch cu panou IPS LCD şi iluminare LED, dar şi cu rezoluţie de 2048 x 1536 pixeli. Display-ul vine cu protecţie Gorilla Glass 3 şi are un strat special anti amprente, laminare completă şi respingere a atingerii cu palmă la utilizarea de stylus.

Display-ul lui ASUS ZenPad S 8.0

Ecranul are aspect 4:3 şi are o raţie de panou versus corp de 74%. O serie de tehnologii au fost puse în aplicare aici şi promovate de ASUS, precum VisualMaster, care îmbunătăţeşte experienţa de vizualizare. Există şi ASUS Tru2Life, tehnologie similară cu cea de pe televizoare, care oferă un contrast potrivit şi imagini realiste. Nivelul de detalii este şi el optimizat, iar tehnologia TruVivid permite creşterea clarităţii.

Acest lucru se întâmpla prin folosirea unui design de ecran cu 2 straturi în loc de 4, crescând astfel şi răspunsul la atingere. În cele din urmă avem parte de ASUS Blue Light Filter, care reduce oboseala ochilor utilizatorului. Unghiurile de vizualizare sunt de 178 de grade, iar timpul de răspuns de 20 ms. Am folosit galeria ca player video, iar experienţa de vizualizare aduce culori reci, luminozitate nu prea ridicată şi lizibilitate foarte scăzută în bătaia soarelui, deci contrastul nu e prea bun.

ASUS ZenPad S 8.0 testul cu luxmetrul

Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar frame rate-ul este bun şi imaginea e clară. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins doar 257 LUX, ceea ce e foarte dezamăgitoare. Chiar şi telefoane de 200 de dolari au atins 400 LUX în testele noastre. Suntem chiar şi sub ASUS ZenPad 7.0, care atinge 274 LUX, sub Xiaomi Mi Pad, care ajunge la 310 LUX sau Nokia N1, cu ai săi 355 LUX.

Teste ASUS ZenPad S 8.0

iPad Mini 2 atinge între timp 412 LUX, Tab S 8.4 432 LUX, iar bătrânul deja Nexus 7 2013 reuşea 500 LUX încă de acum 2 ani. Putem deci spune că nu înţelegem de ce ASUS a promovat toate acele tehnologii listate mai sus, dacă rezultatul e atât de neimpresionant. În zona de Setări avem opţiunile pentru font şi culoare a ecranului, inclusiv un slider pentru temperatura culorii şi opţiuni precum Balance, Blue Light Filter, cu propriul slider, dar şi reglaje pentru nuanţa şi saturare.

Tot în aceeaşi zonă există şi opţiuni legate de fluiditatea playback-ului şi înlăturarea estompării imaginii, cu 4 nivele de setare. Încă o dată, dacă nu aveam atâtea tehnologii promovate de ASUS, poate că am fi considerat ecranul acceptabil la experienţa video şi de gaming de zi cu zi, dar luminozitatea scăzută nu poate fi ignorată. În ce priveşte camera, avem la dispoziţie un senzor de 8 MP în spate şi unul de 5 MP în faţă, ambele cu tehnologie PixelMaster.

Camera lui ASUS ZenPad S 8.0

Camera din spate are o deschidere F/2.0, iar cea frontală are o lentilă wide angle de 85 de grade şi permite realizarea unui selfie panoramic la 140 de grade. Interfaţa include numeroase opţiuni, mai ales pentru o cameră de tableta. Avem la dispoziţie balansul de alb, ISO, expunere, optimizare a imaginii, rezoluţie (8 MP în 4:3 sau 6 MP în 16:9), dar şi Anti Shake, calitatea imaginii (fine sau standard), focalizare (smart AF, continuous AF şi infinity), plus calitate video (Full HD sau HD).

Există şi opţiunea de stabilizare digitală, dar ea scade rezoluţia video la HD doar. Pentru filmare avem şi opţiunea de a alege între "performanță" şi "calitate". Modurile de captură sunt următoarele: Auto, HDR, Înfrumusețare (mărire ochi, albire față, subţiere față), Super Rezoluție (combina 4 capturi într-una cu rezoluţie foarte ridicată), Low Light, Night, Depth of Field, Effect, Selfie, G F, Panorama, Miniature, Time Rewind, Smart Remove, All Smiles, Slow Motion şi Time Lapse.

Mostra foto ASUS ZenPad S 8.0

La testul experienţei de captură am dat peste o focalizare destul de rapidă, zoom fluid şi dacă am ţinut apăsat pe ecran am declanşat zona de autofocus/auto balans de alb/ auto expunere, plus un slider pentru expunere. Realizarea fotografiei e rezonabil de rapidă pentru o tabletă şi v-am oferit şi o mică galerie de fotografii generate cu camera de 8 MP. Calitatea este OK pentru o tabletă, culorile arată bine, dar există şi cadre supraexpuse.

Accesați galeria foto realizată cu tableta!

Aş spune că suntem la egalitate cu Nokia N1 şi Xiaomi Mi Pad, dar clar sub iPad Mini Retina sau Galaxy Tab S 8.4. Prim planurile cu flori arată bine, dar captura la interiorul clădirilor e grainy şi uşor gălbuie. În condiţii low light ASUS ZenPad S 8.0 a fost acceptabil, mai ales în lipsa blitzului, dar grain-ul a fost nelipsit. Din păcate captura video nu a impresionat deloc, oferind o acustică cu ecou, probleme cu expunerea, dar focalizare OK şi culori rezonabile.

Imaginea nu e stabilizată bine, nici măcar cu opţiunea dedicată activată. Avem un prim clip Full HD, la 30 FPS, cu bitrate de 15 Mbps şi un al doilea clip 720p care nu arată bine deloc şi are bitrate de 8 Mbps. Captură slow motion a arătat destul de bine. Editarea foto aduce atât opţiuni legate de selfie-uri, precum textura pielii sau înlăturarea de riduri, cât şi filtre, rame foto, opţiuni crop, draw sau de expunere.

ASUS ZenPad S 8.0 nu se incalzeste

Am testat şi temperatura acestui model, jucând 15 minute Riptide GP2 şi ajungând la doar 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că ZenPad S 8.0 nu se supraîncălzeşte. Browserul web are o secţiune trending destul de utilă, e rapid, iar tastatura virtuală e comodă, are un rând numeric dedicat şi suporta input vocal şi Swype. Şi acum hai să discutăm despre benchmark-uri.

Am comparat ZenPad S 8.0 cu Nokia N1, Xiaomi Mi Pad, iPad Mini Retina şi Samsung Galaxy Tab S 8.4. Bătălia se da între un Intel Atom Z3580 plus 4 GB RAM, cu un Intel Atom Z3580 şi 2 GB RAM, plus Tegra K1 şi 2 GB RAM, versus un octa core Exynos 5420plus 3 GB RAM, versus un Apple A7 plus 1 GB RAM.

Iată rezultatele:

ASUS ZenPad S 8.0 benchmarks

ASUS ZenPad S 8.0 câştigă doar 1 din cele 11 este şi e bizar că e depăşit de Nokia N1 în multe teste, în condiţiile în care are acelaşi display, acelaşi procesor, dar Nokia N1 are de 2 ori mai puţin RAM. Totuşi ZenPad S 8.0 câştigă 8 din cele 11 teste benchmark faţă de Galaxy Tab S 8.4. Tableta nu suferă de lag şi rulează Riptide GP2 fără probleme.

În ce priveşte software-ul, avem la dispoziţie aici Android 5.0 Lollipop cu cel mai nou Zen UI aplicat peste. Dacă aţi văzut un ZenFone în ultimul an atunci ştiţi la ce să vă aşteptaţi aici. Interfaţa este colorată şi plata şi mici influenţe de Material Design se fac simţite. Avem la dispoziţie widgeturi mult mai variate decât pe modele rivale. Dacă ţinem apăsat homescreen-ul accesăm o zonă înţesată de opţiuni de personalizare, inclusiv cu aplicaţii, widgeturi, wallpaper-uri, aşezare cu un layer sau două a homescreen-urilor, pagini editabile, pachete de iconuri şi efecte.

ASUS ZenPad S 8.0 ZEN UI

Butonul Recents declanşează caruselul de multitasking şi ne permite să facem screen pinning şi să vedem serviciile ce rulează simultan. În zona dropdown aveam notificările şi Quick Settings, cu iconografie generoasă. Printre setări se remarcă Zen Motion, care include posibilitatea de a desena simboluri pe ecran pentru a declanşa aplicaţii sua dublu ţap pentru activate.

Lista de Setări continua cu Do Not Disturb, opţiuni pentru Z Stylus, utilizatori Guest, realizare de screenshot-uri ţinând butonul Recents apăsat, Easy Mode, Securitate şi actualizare a aplicaţiilor Zen UI. Pe lista de aplicaţii preinstalate se află o cantitate uriaşă de bloatware. Zen UI a început să se simtă ca "noul vechi TouchWiz", minus lag-ul său.

ASUS ZenPad S 8.0 aplicatii preinstalate

Prea multe opţiuni, aplicaţii, funcţii şi setări pot îmbâcsi experienta software. Am remarcat că tableta plasează automat în foldere aplicaţiile proaspăt instalate şi de obicei le nimereşte destul de bine la capitolul jocuri sau productivitate. Şi acum iată şi lista de Apps: Clean Master, Amazon Kindle, Free Games, Trip Advisor, Contacts, Email, Omlet Chat, suită de aplicaţii Google, Photo Colage, Calculator, Calendar, Do It Later (un to do list în care puteţi adăuga din browser, mail sau alte porţiuni sarcini de efectuat în următoarele ore), Share Link şi What's Next (un timeline pe mai multe zile cu contacte VIP şi activităţi de făcut, plus vreme inclusă).

ASUS ZenPad S 8.0 Review

Lista de aplicaţii continua cu Web Storage, ASUS Support, Auto Start Manager, Backup, File Manager, Mirror, PC Link, Power Saver, Quick Memo, Remote Link, Sound Recorder, Splendid, Super Note (care a evoluat către un rival foarte solid pentru Samsung S Note), System Update, Dată Transfer, Voice Search, Kids Mode, Live Water, Mini Movie (folosit pentru a edita, a adăuga efecte şi coloana sonoră filmuleţelor), dar şi My ASUS, Zinio, Weather, ZenCircle, Street view şi Play Games.

O mare problemă e că veţi petrece multe zeci de minute aşteptând actualizările atunci când tableta se decide să afişeze "56 Apps Need Updating", ceea ce mănâncă bateria rapid. Şi acum iată şi verdictul legat de acest device.

Aspectele Pro sunt:

 • design slim, uşor şi comod, dar şi elegant
 • acustica bună, în ciuda decibelmetrului
 • fotografii rezonabile pentru o tabletă
 • performanţa bună la jocuri şi productivitate
 • probabil cea mai ieftină tableta cu 4 GB RAM

Şi cele Contra:

 • bateria sub aşteptări
 • ecranul ilizibil în bătaia soarelui
 • luminozitate scăzută
 • benchmark-uri sub aşteptări faţă de Nokia N1
 • foarte mult bloatware
 • prea multe opţiuni, setări şi artificii de PR
 • fragilitatea marginilor
 • culori reci
 • filmare slabă faţă de captură foto

Tableta aceasta suferă de sindromul Apple, în ideea că e prezentată cu prea multe artificii şi promisiuni, cu nume fancy ca Pixelmaster, Truvivid, DTS HD, Tru2Life, Blue Light Filter şi sute de funcţii, când în realitate utilizatorul vrea simplitate. Sub toate acestea se află o tabletă bună, dar nu cea mai bună din segmentul 7/8 inch. Preferăm Nokia N1 în locul său, eventual un iPad Mini Retina sau iPad Mini 4.

ASUS ZenPad S 8.0

Totuşi considerăm acest model superior lui Nexus 9 şi Xiaomi Mi Pad, ultimul prin prisma compatibilităţii cu aplicaţiile şi jocurile. Îi acordăm lui ZenPad S 8.0 nota de 9 din 10 pentru design, un 8.5 pentru hardware (a pierdut puncte la baterie, ecran, teoretic şi acustică) şi 8.7 pentru OS şi UI. Nota finală este 8.73 din 10, iar tableta rămâne bună pentru gaming, consum video şi muncă dacă aveţi accesoriile stylus şi tastatură dedicate.

Supernote se anunţă un rival serios pentru S-Note pe viitor, iar aspectele care trag în jos tableta sunt clar softul, ecranul şi bateria.

ASUS ZenPad S 8.0, prețuri actualizate:

ASUS ZenPad S 8.0 Review

ASUS ZenPad S 8.0 Z580CA
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×