Cu un pas mai aproape de normalitate: negociatorul şef al Chinei va vizita SUA pentru a semna o înţelegere la început de an nou

874 ori
<b>Cu un pas mai aproape de normalitate: negociatorul şef al Chinei va vizita SUA pentru a semna o înţelegere la început de an nou</b>Aşteptam de săptămâni bune ca promisiunile lui Donald Trump cu privire la o înţelegere cu China să se concretizeze. Până acum doar s-a vorbit despre "Phase One", dar aceasta ar urma să fie validata la început de 2020, printr-o vizită a unui negociator...

Aşteptam de săptămâni bune ca promisiunile lui Donald Trump cu privire la o înţelegere cu China să se concretizeze. Până acum doar s-a vorbit despre "Phase One", dar aceasta ar urma să fie validata la început de 2020, printr-o vizită a unui negociator al Chinei în SUA.

Liu Hue, vicepremier chinez şi negociator şef soseşte în SUA pentru a semna nouă înţelegere. Liu Hue vine în State cu o delegaţie, urmând a semna înţelegerea care va de-escalada tensiunea americano-chineză. Trump declarase înainte de Crăciun că speră să aibă o ceremonie de semnare a acordului cu preşedintele chinez Xi Jinping. Pe agenda celor doi nu figurează nimic de gen pe o perioada destul de mare in 2020. O înţelegere temporară fusese anunţată pe 13 decembrie, după zeci de runde de negocieri.

Practic se anulau taxele extra plănuite pentru aplicare pe 15 decembrie. SUA a şi redus din taxele aplicate de la 15% la 7.5%. China se obliga în schimb să facă achiziţii uriaşe de produse agricole din State. Trump şi-a petrecut o bună parte din 2019 ameninţând cu o taxă de 10% asupra a bunuri în valoare de 300 de miliarde de dolari din China. Ulterior a tot amânat suprataxarea unor bunuri ca telefoane, laptopuri şi console de jocuri, la presiunea companiilor americane.

Şi China anunţa în septembrie taxe de 5 până la 10% pentru produse în valoare de 75 de miliarde de dolari din SUA. Ulterior oferea scutiri pentru pesticide, medicamente, hrană pentru animale, soia, carne de porc (e criza uriaşă de carne de porc în China) şi alte bunuri agricole. Se discută şi despre Phase Two a înţelegerii, dar personal v-aş recomanda să nu consideraţi războiul încheiat. Trump e pus sub acuzare şi e ca şi suspendat, se pregăteşte activ pentru alegeri şi de campania electorală şi pluteşte o senzaţie de incertitudine.

Chinezii ştiu că discută cu un preşedinte suspendat, al cărui promisiune nu înseamnă ceva cert. Alegerile din State au loc pe 3 noiembrie 2020 şi cred că vor fi la fel de importante pentru viitorul chinezilor, ca şi pentru cel al americanilor. Şi revenind la ce ne interesează pe noi în ultimele luni discuţiile între SUA şi China nu au mai adus pe tapet şi problema Huawei, care e lăsată să se descurce prin forţe proprii.

Chiar și cu Phase Two, Three, Ten, Huawei nu are nici o garanţie a revenirii în graţii în State se pare.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×