Încă un sistem de operare pentru Huawei: OpenEuler OS este bazat pe Linux/ CentOS; Ce ştim despre el

5.551 ori
<b>Încă un sistem de operare pentru Huawei: OpenEuler OS este bazat pe Linux/ CentOS; Ce ştim despre el</b>De parcă situaţia Huawei la capitolul sisteme de operare nu deja incertă, iată că firma chineză ne surprinde lansând încă un sistem de operare. Se numeşte OpenEuler OS şi este bazat pe CentOS, o distribuţie de Linux. Distribuţia este optimizata pentru ARM

De parcă situaţia Huawei la capitolul sisteme de operare nu deja incertă, iată că firma chineză ne surprinde lansând încă un sistem de operare. Se numeşte OpenEuler OS şi este bazat pe CentOS, o distribuţie de Linux. Distribuţia este optimizata pentru ARM şi x86, ceea ce face din platforma un candidat posibil pentru a înlocui Android şi Windows.

Huawei a insistat de multe ori că Harmony OS nu e gândit să înlocuiască Android (deşi uneori a lăsat să se înţeleagă şi contrariul), dar nu strică să aibă şi alternative. Asta în contextul conflictului SUA - China care nu pare gata să se termine prea curând. OpenEuler a debutat cu un comunicat de presă ce afirmă că lucrul la platforma începuse pe 17 septembrie 2019. Avem de-a face cu o versiune open source de EulerOS, derivat din Linux CentOS.

100% din pachetele software ale platformelor sunt optimizate pentru x86, adică PC-uri cu procesor Intel de exemplu, dar şi pentru ARM64, adică arhitectura de pe telefoane şi tablete. Proiectul e totuşi departe de a fi gata şi finisat. Deocamdată are codul sursă publicat pe Gitee, varianta chineză de GitHub. Cei care au analizat codul afirmă că Huawei mai are mult de lucru. Documentaţia e în engleză şi e la îndemână pentru cine vrea să se înhame la proiect.

E interesant că din acel cod se remarcă două segmente: iSula şi A-Tune. Primul este un container runtime scris în C++, care conţine interfeţe OCI, iar al doilea este un sistem software pe bază de engine AI, folosit pentru optimizare. Din păcate imaginea ISO descărcabilă lipseşte de pe acel repository. CentOS are în spate 16 ani de existenţă, deci lumea e familiarizată cu el, ajungând la versiunea CentOS 8 în septembrie 2019.

Rămâne de văzut ce planuri are Huawei şi cu acest sistem de operare... 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×