Noile reglementări UE îţi vor permite să faci mai uşor cumpărături din alte ţări europene, inclusiv de servicii/conţinuturi

1.120 ori
<b>Noile reglementări UE îţi vor permite să faci mai uşor cumpărături din alte ţări europene, inclusiv de servicii/conţinuturi</b>În cazul în care nu sunteți la curent cu deciziile luate de Uniunea Europeană, astăzi vă aducem vești despre cea mai nouă reglementare care ne afectează și pe noi. Aceasta are rol pozitiv și se referă la posibilitatea de a realiza cumpărături

Nuştiu dacă sunteţi la curent, dar pe lângă legislaţia periculoasă pentru Internet (vezi campaniile recente Save YouTube), Uniunea Europeană mai face şi lucruri bune. Începând cu 3 decembrie 2018, a fost pus în aplicare un nou regulament în Spaţiul Economic European (SEE) şi ar putea afecta atâta magazinele online de la noi, cât şi cumpărătorii.

Noua măsură are de-a face cu practica de geo-blocare (geo blocking), prin care se făceau până acum discriminări pe bază de naţionalitate, rezidență sau domiciliul clientului. Prin geo blocare practic erai blocat să cumperi din altă ţară, dacă acel comerciant dorea să refuze să îţi livreze în ţara ta. Chiar dacă noul regulament are textul publicat în Jurnalul Oficial, nu există o garanţie 100% că vom vedea comercianţii obligaţi să vândă în toată Europa.

Infografic

Pe de altă parte şi retailerii de la noi vor trebui să accepte comenzi din alte ţări şi să le şi livreze acolo. Şi mai important este menţinerea aceloraşi preţuri pe tot teritoriul SEE, la acelaşi nivel, fără adaosuri. Doar 15% dintre cetăţenii europeni cumpără produse din magazine online aflate în altă ţară din UE. Unul dintre motive pentru acest lucru este geo-blocarea, iar ridicarea restricţiilor va servi clienţilor, aflaţi în căutarea celor mai bune oferte sau a produselor rare.

Reţineţi că vorbim despre produse şi servicii aici, dar nu şi filme şi sport. Practic, comerciantul NU are voie să blocheze accesul clientului la site-ul sau aplicaţia sa de mobil, doar pentru că se află în altă ţară sau zonă geografică. Un site nu are voie nici să îţi interzică să plăteşti cu cardul sau prin PayPal doar pentru că eşti din România (cu excepțiile specificate mai devreme).

Încă nu sunt stabilite amenzi sau reguli legate de cei care încalcă noile reglementări. În acest ritm şi serviciile vor intra în linie cu magazinele online şi vă veţi putea abona teoretic la HBO Italia sau Netflix Spania dacă doriţi. Sau să alegeţi un pachet de programe sportive care acoperă evenimente ce nu sunt adjudecate ca exclusivitate de posturi de televiziune la noi. Spre exemplu în România nu s-au văzut ultimele 2 mari meciuri de box ale greilor ca Povetkin, Anthony Joshua, Tyson Fury. Dacă am avea programele britanice Sky, am rezolva asta.

Tot teoretic, am putea scăpa şi de exclusivităţi, iar dacă Champions League şi Formula 1 sunt exclusiv la Digi şi noi avem UPC sau Telekom şi prindem o ofertă din afară la câţiva euro pentru acele competiţii, vom putea să le cumpărăm (asta dacă nu cumva intră în incidența excepțiilor amintite mai sus, adică "filme şi sport" - complicat). Aşteptăm să vedem şi reacţia autorităţilor şi magazinelor de la noi în legătură cu subiectul.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×