Problemă pentru difuzoarele inteligente si telefoane: hackerii trimit comenzi silenţioase sistemelor de recunoaştere vocală folosind ultrasunete

1.093 ori
<b>Problemă pentru difuzoarele inteligente si telefoane: hackerii trimit comenzi silenţioase sistemelor de recunoaştere vocală folosind ultrasunete</b>Se pare că atât smartphone-urile noastre de zi cu zi, cât și difuzoarele inteligente se confruntă în acest moment cu o problemă destul de serioasă. Aflăm că cercetători în domeniul securității din China au descoperit faptul că hackerii au trimis

Având în vedere ascensiunea difuzoarelor inteligente pe bază de comandă vocală era de aşteptat ca acestea să devină următoarea mare ţintă pentru hackeri. Mai nou se pare că aceştia pot trimite comenzi silenţioase spre sistemele de recunoaştere vocală folosind ultrasunete.

Testul a fost realizat de către cercetători în domeniul securităţii din China. Aceştia au trimis sunete de înaltă frecvenţă nedetectabile de către urechea umană, dar care pot fi percepute de microfoane electronice. Au fost trimise astfel comenzi spre toţi asistenţii inteligenţi celebri, de la Alexa la Siri, Cortana şi Google Assistant. Tehnica a primit şi un nume, "DolphinAttack", inspirat de comunicarea dintre delfini, realizată la frecvenţe ridicate.

Atac ultrasonic

Şi acum să vedem explicaţia la nivel de fizică. Aflaţi că microfoanele folosesc o membrană subţire care vibrează atunci când presiunea aerului se schimbă, din cauza undelor sonice. În general oamenii nu aud sunete de peste 20 Khz, iar soft-ul microfonului ignoră orice semnal peste acea frecvenţă, deşi el este detectat. Există şi ideea de "armonici”, prin emiterea unui ton spre exemplu de 400 Hz, care generează un răspuns de 200 Hz să zicem.

Atac ultrasonic

Astfel, cineva poate face un microfon să înregistreze un ton de 100 Hz prin emiterea unui sunet de 800 Hz, destul de puternic pentru a genera acele armonici. Toată lumea aude sunetul la 800 Hz şi nu ştie că a apărut încă unul de 100 Hz prin armonici. Cercetătorii au creat sample-uri de voce cu tonalităţi ascunse între 500 şi 1000 Hz, ascunzând comenzi precum "OK Google" sau "deschide uşa din spate" printre sunete.

Diferite telefoane au înregistrat rate de succes variate evident, dar se poate realiza acest hack totuşi. Niciodată la o distanţă mai mare de 1.5 metri, trebuie spus asta. Cea mai simplă metodă de a contracara DolphinAttack este să dezactivezi cuvintele de activare gen "OK Google" sau "Hey Siri", care pornesc un asistent inteligent. Eventual le poţi personaliza să îţi recunoască doar vocea ta.

Ameninţarea e totuşi doar începutul unor vulnerabilităţi care vor pune la îndoială achiziţia unui difuzor inteligent pe viitor. Se deschide şi uşa la hack-uri pentru telefoanele mobile.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×