Dezvoltarea rețelelor 5G din România este pusă sub semnul întrebării; Guvernul propune o taxă ce ar putea conduce la un blocaj al dezvoltării în telecomunicații

1.063 ori
<b>Dezvoltarea rețelelor 5G din România este pusă sub semnul întrebării; Guvernul propune o taxă ce ar putea conduce la un blocaj al dezvoltării în telecomunicații</b>Finalul de an nu aduce cadouri pentru operatorii telecom de pe plan local, ci o adevărată problemă. Aflăm că Guvernul pregătește instituirea unor măsuri fiscal-bugetare care vizează printre altele și industria telecom și care se referă la

Finalul de an nu aduce cadouri pentru operatorii telecom de pe plan local, ci o adevărată problemă. Aflăm că Guvernul pregătește instituirea unor măsuri fiscal-bugetare care vizează printre altele și industria telecom și care se referă la introducerea de noi taxe și pe deasupra la majorarea celor existente. 

Ca urmare a acestor vești, Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR) declară faptul că toate aceste măsuri ar putea conduce la blocarea dezvoltării rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Un detaliu important de menționat este că declarația de aici reprezintă poziția companiilor Orange, Vodafone, Telekom, dar și RCS&RDS, respectiv UPC România.

Modificările propuse introduc şi majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune. Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de două săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu.

Mai sus aveți și o altă declarație din partea operatorilor telecom și aflați că în cazul aplicării în această măsură, modificările de față vor avea un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Dezvoltarea rețelelor 5G ar putea fi pusă sub semnul întrebării, motiv pentru care AOMR solicită eliminarea propunerii de majorări a taxelor referitoare la sectorul de telecomunicații.

Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii. Întrucât comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al măsurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung. În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilitate şi continuitate la nivelul politicii fiscale.

 

Sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei. Investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii cinci contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării. În consecinţă, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor.

Ca să vă faceți o idee despre ce majorare de taxe vorbim, aflați că unul dintre punctele enunțate se referă la obligativitatea ca societățile din domeniul comunicațiilor să plătească o taxă de monitorizare de 3% din cifra de afaceri - taxă care la ora actuală este în procent de 0.4%. Majorarea este una uriașă și urmărim cu mare interes evoluția lucrurilor cu privire la solicitarea AOMR.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×