Aeroportul din Helsinki este primul din lume ce are o rețea 5G grație colaborării dintre Nokia și operatorul Telia

771 ori
<b>Aeroportul din Helsinki este primul din lume ce are o rețea 5G grație colaborării dintre Nokia și operatorul Telia</b>La început de săptămână avem și multe vești legate de 5G, prima știre de pe listă sosind din Finlanda acolo unde a avut loc inaugurarea unei rețele de date 5G. Aceasta debutează în cadrul aeroportului din Helsinki, unitate ce devine prima

Chiar la început de săptămână primim vești despre implementarea de servicii 5G, acestea sosind din Finlanda acolo unde Nokia împreună cu operatorul Telia au lansat o rețea 5G în cadrul aeroportului din Helsinki. Acesta devine primul aeroport din lume ce oferă servicii bazate pe noul standard de conectivitate și suntem informați că este vorba despre un proiect menit să ofere noi experiențe pentru pasageri. 

Robot 5G

La mijlocul proiectului se află un robot 5G care operează în zona non-Schengen a terminalului T2 și aflăm că operatorul Telia împreună cu compania aeriană Finavia vor studia modul în care pasagerii și personalul aeroportului reacționează și interacționează cu un robot autonom menit să îndeplinească sarcini de serviciu. 

Acest robot poate furniza fluxuri video în timp real de la terminal și totodată permite monitorizarea zonei terminale prin controlul de la distanță, dar și în mod autonom pentru a se asigura că totul funcționează ca la carte. De asemenea, robotul îi poate ajuta pe pasageri în terminal și potrivit directorului Finavia, vor fi testate mai multe scenarii de utilizare în timpul proiectului.

Cât despre datele tehnice, rețeaua 5G este bazată pe tehnologie Nokia și utilizează banda de frecvență de 28 GHz. Este pentru prima dată când aceste benzi sunt folosite pentru 5G într-un caz de utilizare publică. Janne Koistinen (Telia Finlanda) a declarat că 5G-ul va ajunge inițial la clienții din zona enterprise, fiind utilizat în special pentru automatizare industrială și control la distanță.

Mulțumim pentru pont lui Gabriel Bobon!

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×