Tabletele În școli: o soluție sau o problemă? (Editorial)

Autor:  | Publicat în:  Editorial 1.203 ori
<b>Tabletele În școli: o soluție sau o problemă? (Editorial)</b>Având în vedere că în Olanda a demarat deja proiectul de "școli Steve Jobs", bazate pe iPad și un program liber de învățare, pot spune că viitorul educației este aici și că tabletele vor fi indispensabile în câțiva ani. Dar oare cât de...

Având în vedere că în Olanda a demarat deja proiectul de "școli Steve Jobs", bazate pe iPad și un program liber de învățare, pot spune că viitorul educației este aici și că tabletele vor fi indispensabile în câțiva ani. Dar oare cât de utile, necesare și eficiente sunt aceste device-uri?

​

Dacă ne luăm după studiul menționat aici, se remarcă faptul că elevii tind să greșească mai mult pe tabletă decât pe hârtie și durează mai mult să rezolve problemele astfel. Dacă mă întrebați pe mine, problema e una de... genetică și obișnuință. Gândiți-vă că avem în spate mii de ani de scris/inscripționat pe hârtie/papirus/piatră și ne este deja a doua natură să scriem astfel.

După părerea mea vom avea nevoie de aproximativ două generații pentru a ne obișnui în totalitate cu scrisul exclusiv pe touchscreen și mai ales pe tabletă. Totuși, văzând cât de rapid am adoptat tastaturile laptopurilor, pot spune că în 10 ani ar trebui să fim gata. și la acest aspect contribuie și noile tehnologii, create special pentru a ușura experiența de e-learning a elevilor.

în România se pregătește o digitalizare a materialelor școlare, astfel că abecedarul, istoria, fizica și geografia vor fi primele manuale digitale pentru elevii claselor I - XII și vor fi realizate de către SIVECO, important furnizor de soluții educaționale. Acum manualul digital va sosi pe tabletă  și va fi asociat cu aplicații și servicii speciale.

Imaginați-vă un viitor în care elevii și profesorii sunt conectați în cloud în timp real în clasă, astfel că elevii nu își pot ascunde progresul de-a lungul unei lucrări. Spre exemplu avem Google Docs în care poți urmări în timp real ce scrie o persoană, deci dispare automat ideea de copy/paste, dar rămâne tentația de a copia de pe un al doilea ecran, al unui ceas de exemplu. Să sperăm că în viitor se va renunța la copiat și se vor reorganiza modalitățile de învățare, astfel încât să nu mai existe materii "nedorite".

Programul Steve Jobs despre care vă spuneam mai sus este foarte relaxat când vine vorba de reguli. Nu ai o listă obligatorie de materii și poți să vii și să pleci la orice oră vrei de la școală (în anumite limite orare minime totuși). Elevii sunt îndrumați spre materiile care le plac și nu forțați să învețe informații inutile.

în România s-ar ajunge foarte rapid la o clasă cu 30 de elevi stând pe YouTube, Yahoo Messenger, Facebook și uitându-se la filme, din păcate. Trebuie transformat procesul de educație într-o experiență tentantă, o experiență care te premiază la nivel intelectual, care îți dă aceea senzație pe care o ai când termini un nivel al unui joc video. Aici intervine priceperea mai marilor de la edituri din toată lumea, ministere ale educației din toată lumea și chiar oamenii de știință.

Buchiseala a murit, tocitul a murit și hârtia este pe ducă. "Trebuie să ne adaptăm sau să pierim" și sper că vom intra în noua eră a educației fără scandale cu licitații romanești, unde câștiga cine trebuie și tabletele sunt slabe și eventual pățesc precum cornul, laptele și mărul (vândute pe sub mână, iar marul făcut țuica).

❗ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×