Ne-am obişnuit cu 3 abordări de design diferite pentru 3 mari platforme de pe piaţă. iOS are skeuomorphic design (pe care l-a depăşit totuşi intrând într-o zonă mai minimalistă), Android are Material Design 2.0, iar Microsoft are Fluent Design cam de un an sau 2. Acum Microsoft vrea să împingă în față Fluent Design inclusiv pe produsele software ale rivalilor. Aflaţi ce înseamnă asta mai jos.
Fluent Design este succesorul lui Metro/Modern Design aplicat la Windows 10 şi Windows Phone. Influenţa sa se vede deja la aplicaţiile actuale, inclusiv cele de pe Android. E vorba despre Outlook, OneDrive, OneNote, Edge, To Do List, dar şi Launcher, Word, Excel şi PowerPoint (acestea 3 din urmă recent combinate într-o singură aplicaţie). În 2017 Microsoft anunţa ceva numit Fluent Design, o reinventare a lui MDL2 (Modern Design Language 2).
Microsoft anunţă că a creat toolkit-uri pentru dezvoltatorii de pe Android, care să împingă în față acest design tot mai mult. Fluent Design deja în calcul noile paradigme de dispozitive, inclusiv cele pliabile sau cu două ecrane. Ce este Fluent? Un concept de design dinamic, care ia în considerare componentele real time dintr-o interfaţă şi experienţă. Filosofia Microsoft este de a creşte productivitatea pe mobil, printr-o serie de micro task-uri şi micro productivităţi.
Scrierea unui singur paragraf într-un document Office cât mai rapid e un exemplu versus a scrie un întreg document mare. Microsoft a observat că lumea stă ore întregi pe telefon, dar sesiunile de utilizare durează uneori 20-30 de secunde. Astfel a vrut să pună în valoare acea experienţă de 30 de secunde cu un design "îmbogăţit". Un exemplu de abordare dinamică este şi nouă funcţie Play My Emails din Outlook, care îţi permite să asculţi mailurile ca un podcast.
Principiile noi de design apar acum ca recomandări şi pentru dezvoltatorii iOS şi Android, cu promisiunea de lucru mai eficient "side by side" pe iPad-uri şi terminale cu ecran mare. Practic Microsoft vrea să îţi permită să lucrezi cu mai multe mini ferestre simultan fără să te simţi stresat sau copleşit, chiar şi pe mobil. Ferestre transparente, aerisite, cu itemuri care îşi dau refresh că la tile-urile din Metro. Să vedem dacă dezvoltatorii sunt gata să adopte această abordare totuşi...