Cu doar câteva zile în urmă Xiaomi reușea să uimească publicul odată cu lansarea lui Mi Mix Alpha, primul telefon din lume ce adoptă un display "wrap-around", sau mai bine zis de "jur-împrejur" pe românește. Potrivit companiei producătoare, acest smartphone oferă un ecran Flexible OLED de 7.92 inch cu raport screen-to-body de peste 180%, iar numele oficial al panoului este "Surround Screen".
Acum aflăm mai multe detalii despre compania din spatele acestui display inedit și anume Visionox. Este prima dată când aud acest nume și aflați că vorbim în cazul de față despre o firmă chineză înființată în 1998 a cărui obiect de activitate este dezvoltarea de display-uri OLED. În ultimii ani a dezvoltat panouri flexibile OLED, iar în februarie acest an prezenta un prototip de smartphone pliabil.
Descoperim că această companie a dezvoltat și ecranul flexibil văzut acum câteva luni pe prototipul de smartphone pliabil Xiaomi, dar și faptul că lucrează alături de gigantul chinez la o tehnologie AMOLED care permite integrarea camerelor selfie sub display. De asemenea, există telefoane precum ZTE Axon 10 Pro ce folosesc display-uri Visionox, dar și modele Huawei, Oppo, Vivo. Și ceasul Nubia Alpha are un ecran flexibil fabricat de Visionox.
În momentul de față Visionox deține aproximativ 6000 brevete OLED și are în funcțiune două linii de producție pentru panouri flexibile AMOLED din a 6-a generație. Compania dezvoltă la ora actuală display-uri de smartphone-uri, de purtabile, dar și pentru sisteme de infotainment, respectiv dispozitive smart home. Aparent, firma poate livra suficiente display-uri cât pentru 90 milioane de smartphone-uri pliabile.
Revenind la Mi Mix Alpha, aflăm direct din partea CEO-ului Xiaomi, Lei Jun, faptul că la acest proiect s-a lucrat temeinic în ultimii doi ani - peste 1000 ingineri fiind implicați în dezvoltarea produsului. Investițiile au costat compania peste 70 milioane de dolari și descoperim că Xiaomi și-a trimis proprii ingineri pentru a ajuta Visionox în procesul de îmbunătățire a randamentului ecranelor OLED.
Un alt detaliu important dezvăluit de către Lei Jun este acela că actualele unități Mi Mix Alpha pe care le-am văzut în materiale video și fotografii hands-on, sunt modele prototip ce folosesc un substrat de plastic deasupra display-ului. Cu toate acestea, președintele Xiaomi ne asigură de faptul că variantele retail programate pentru debut în decembrie vor folosi sticlă.
Ca un reminder, aflați că Xiaomi Mi Mix Alpha are un preț de aproximativ 2.500 euro și că producția sa va fi limitată din cauza dificultății pe care o implică procesul de dezvoltare. Doar publicul din China se va putea bucura de acest produs în primă fază. Pe lista de dotări ale telefonului mai avem un procesor Snapdragon 855+, 12 GB RAM + 512 GB stocare UFS 3.0, baterie de 4050 mAh cu încărcare la 40W și o cameră foto triplă în spate de 108 mpx (OIS, f/1.7) + 12 mpx (zoom optic 2x) + 20 mpx (ultrawide).