Chiar aveam nevoie de tehnologia quad-core?

2.156 ori
<b>Chiar aveam nevoie de tehnologia quad-core?</b>ASUS Transformer Prime va sosi în România, în zilele următoare și va inaugura tabletele quad-core la un preț modic. Cred că va costa în jur de 2.500 lei și maxim să ajungă la început, în funcție de cererea world wide, la 3.000 de lei. &nbsp;...

ASUS Transformer Prime va sosi în România, în zilele următoare și va inaugura tabletele quad-core la un preț modic. Cred că va costa în jur de 2.500 lei și maxim să ajungă la început, în funcție de cererea world wide, la 3.000 de lei.

2012 va aduce procesoarele quad-core și pe telefoanele mobile. HTC Edge este unul dintre ele și ar fi primul pas al HTC în a pune pe telefoanele sale un CPU de la NVIDIA. Qualcomm rafinează o soluție asemănătoare și cu siguranță va ajunge pe piață, în anul viitor. Oare chiar era nevoie de tehnologia quad-core?

Plusul de putere adus de un procesor dual-core față de un single core este de 50%, iar dintre un dual-core și un quad-core de doar 25%. Sunt câteva operații multi-threaded ce vor deveni mult mai rapide și aici mă refer la browsing, aplicații avansate și, apropo, Android este nativ un sistem de operare mobil ce integrează multi-threaded.

Companiile de la care ne așteptăm să aducă soluții quad-core sunt NVIDIA, Qualcomm și Texas Instruments.

a. NVIDIA a adus Tegra 3 și pentru a rezolva problema legată de consumul de energie, a adus pe lângă cele patru nuclee de procesare și al cincilea denumit Companion subtactat la 500 MHz și rolul său este de a rula operațiile de rutină: mod stand-by, sincronizarea mailului în fundal, playback de muzică și în general operațiile ce nu necesită multă putere de procesare. Sunt curios dacă se descurcă la fel de bine în ce privește autonomia. Ar fi aiurea să ai o tabletă sau un smartphone ce stă mai mult la încărcat.

b. Qualcomm pregătește un quad-core pentru 2012 și au găsit o soluție originală. Fiecare procesor poate fi tactat în funcție de cerințele pe care le are o aplicație sau de sarcinile ce trebuie să le ruleze. Spre exemplu, unul dintre ele poate rula la 100%, iar altul la 60%. Astfel se economisește energie și autonomia crește simțitor. Vorbim doar teorectic și abia practic vom putea confirma sau infirma valența pozitivă a acestor tehnologii.

c. Texas Instruments nu a pornit în cursa quad-core, dar se laudă că au procesoare dual-core care execută cu 30% mai multe operații decât Tegra 3.

Observați că un gigant din lumea procesoarelor nici nu intră în calcul în lumea mobile și în special a tabletelor și telefoanelor inteligente. Mă refer la Intel care preferă să mizeze pe un segment nou și anume ultrabook.

Și acum trebuie să încerc a furniza un răspuns la întrebarea din titlu. Probabil că nu, dar nu strică să ai ce este mai bun pe tableta sau telefonul din dotare și dacă vor puncta la autonomie în fața dual-core s-ar putea să fie adoptate rapid. Prețurile nu se anunță a fi foarte ridicate. Cu siguranță nu vor mai fi diferențe vizibile în browsing între un desktop pc și o tabletă sau smartphone. Eu și acum am impresia că unele telefoane se mișcă mai bine decât laptopul meu achiziționat în urmă cu 3 ani de zile. Ultimul an a fost o adevărată nebunie. Gândiți-vă că anul trecut prin vremea asta a fost lansat Samsung Nexus S și era considerat un vârf de gamă cu single core la 1 GHz și 512 MB RAM. Acum deja s-a ajuns pe Samsung Galaxy Nexus al dual-core tactat la 1.2 GHz și 1 GB RAM, iar la Mobile World Congress din Barcelona cu siguranță va fi un quad-core tactat la 1.2 GHz sau 1.5 GHz și 2 GB RAM.

Android va beneficia de aceste mișcări din zona de hardware, dar să vină și aplicațiile acelea avansate bazate pe multi-threaded că altfel este doar apă de ploaie.

Lista de test pentru ASUS Transformer Prime a ajuns destul de lungă la ASUS România. :)

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×