Cum stăm cu implementarea 5G în România, în contextual actual legat de China şi legislaţia autohtonă

1.163 ori
<b>Cum stăm cu implementarea 5G în România, în contextual actual legat de China şi legislaţia autohtonă</b>La ultima verificare, operatorii de la noi erau aşteptaţi la final de an să liciteze pentru spectrul 5G, iar primele teste şi simulări interne au început deja să fie făcute de Vodafone şi Orange România

La ultima verificare, operatorii de la noi erau aşteptaţi la final de an să liciteze pentru spectrul 5G, iar primele teste şi simulări interne au început deja să fie făcute de Vodafone şi Orange România. Acum, având în vedere contextul legat de China şi schimbările de legislaţie de la noi, e nevoie de un update. Îl găsiţi mai jos.

O analiză Coface arată că multe dintre țările în care firme chineze implementează reţelele 5G percep acest lucru ca pe o ameninţare la adresa securităţii cibernetice. SUA a interzis deja ca Huawei să îi dezvolte reţeaua 5G şi pune presiune şi pe aliaţii săi să facă la fel. România vrea să aibă gata legislaţia adusă la zi pentru Codul European Pentru Comunicaţii Electronice, având şi tot spectrul în ordine pentru 5G până în 2020.

La începutul acestei luni aflam că ANCOM finalizează procedura pentru licitaţia 5G și că licenţele ar putea fi acordate până la final de an. O parte a spectrului ar putea deja să fie utilizat începând cu 1 ianuarie 2020 de către operatorii câştigători. Cât despre contextul din China, Guvernul şi companiile de acolo au pierdut trenul la 3G şi 4G, dar la 5G vor să fie lideri de piaţă.

Încă din 2014 începuse să apară un grup IMT-2020, cu rol de promovare şi grupare a producătorilor într-un ecosistem. Au fost realizate investiţii masive, iar dorinţa este de a avea o industrie a cipurilor 5G care să crească de la 65 de miliarde de dolari în 2016 la 305 miliarde în 2030. Efectul? 40% din brevetele pentru reţele şi standarde 5G sunt în posesia unor firme chineze.

Huawei este lider global de produse de infrastructură, cu o cotă de 29% din piaţă. Analiştii prezic că piaţa 5G ar putea reprezenta 3.2% din PIB-ul Chinei până în 2025, adică 166 de miliarde de dolari. Revenind în România, aici nu există îngrijorări legate de securitate şi la ultima verificare, colaborarea cu Huawei a operatorilor nu fusese afectată încă. Se solicită totuşi mai multă transparență a procedurilor şi echipamentelor şi au fost propuse investigaţii pe această temă.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×