Undele Terahertz ar putea să ne ducă spre 6G, rezolvând toate problemele 5G millimeter wave

Autor:  | Publicat în:  Tehnologie 1.831 ori
<b>Undele Terahertz ar putea să ne ducă spre 6G, rezolvând toate problemele 5G millimeter wave</b>Suntem în pragul debutului comercial 5G, iar unele ţări au deja aceste servicii disponibile în anumite zone. Se discută deja şi despre 6G, nu neapărat prin acel tweet al lui Trump sau laboratoare din Coreea de Sud, ci şi la nivel

Suntem în pragul debutului comercial 5G, iar unele ţări au deja aceste servicii disponibile în anumite zone. Se discută deja şi despre 6G, nu neapărat prin acel tweet al lui Trump sau laboratoare din Coreea de Sud, ci şi la nivel de tehnologie aplicată. În cadrul Brooklyn 5G Summit s-a vorbit despre frecvenţele şi standardele viitorului.

Evenimentul a fost organizat de Nokia şi NYU Wireless şi a expus cele mai noi studii şi cercetări legate de undele terahertz. Acestea sunt frecvenţele cheie pentru următoarea generaţie wireless, de după 5G. Undele terahertz, în ciuda numelor lor se desfăşoară în benzile de la 300 gigahertz până la 3 terahertz în cadrul spectrului. Ca atare frecvenţele sunt mai înalte decât cele 5G, cunoscute ca "millimeter waves" şi care se află în zona de 30 - 300 GHz.

Gerhard Fettweis, profesor la TU Dresden a discutat la evenimentul din Brooklyn despre faptul că undele terahertz au un potenţial uriaş, mai ales de a rezolva problemele conexiunilor 5G. Am aflat şi cum a evoluat conectivitatea şi ce provocări şi avantaje a adus fiecare standard. 1G ne-a adus telefonia mobilă, 2G a extins conceptul şi a rezolvat neajunsuri, 3G şi 4G ne-au adus datele mobile, iar 5G aduce ca plusuri evoluţia în zona Internet of Things, AR şi VR.

6G va avea rolul de a corecta neajunsurile 5G, deşi acestea încă rezervă necunoscute. Ştim totuşi că undele terahertz au lungimi de undă mai scurte şi frecvențe mai înalte decât millimeter waves. Asta înseamnă că vor putea transporta datele mai rapid şi în cantitate mai mare, dar nu se vor putea propaga atât de departe.

Totodată 6G va rezolva orice neajuns de throughput sau latenţă 5G, dar rămâne chestiunea acoperirii, care din ce am înţeles nici la 5G nu e chiar extinsă. Fettweis a indicat faptul că testele în laborator cu undele terahertz au dus la transmiterea a 1 terabit de date pe secundă la o distanţă de 20 de metri.

Într-un domeniu diferit, dar conex aflaţi că radiaţia Terahertz are avantajul că nu afectează ţesuturile organice şi ar putea lua locul razelor X pentru a scana corpurile umane fără ionizare şi fără daune aduse sănătăţii.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×