Huawei interzisă la 5G în România? PNL solicită o investigație

1.298 ori
<b>Huawei interzisă la 5G în România? PNL solicită o investigație</b>Era doar o chestiune de timp până ce şi România avea să fie astrasa în jocul luptei Vest - China, care se tot desfăşoară în ultimul an. Huawei este ţapul ispăşitor al acestei lupte, iar acum opoziţia din ţara noastră solicită o investigaţie

Era doar o chestiune de timp până ce şi România avea să fie astrasa în jocul luptei Vest - China, care se tot desfăşoară în ultimul an. Huawei este ţapul ispăşitor al acestei lupte, iar acum opoziţia din ţara noastră solicită o investigaţie la adresa Huawei pentru a verifica dacă poate participa la dezvoltarea infrastructurii 5G sau nu.

PNL este în spatele acestui proiect şi doreşte ca Huawei să aibă interzis la contractele 5G de la noi. Motivele sunt cele clasice: îngrijorări legate de securitate şi spionaj. SUA a început balul cu mai bine de un an în urmă, când a interzis unor operatori locali să mai colaboreze cu Huawei. Apoi țări ca Australia, Japonia, Belgia sau Noua Zeelandă i-au urmat exemplul. Au venit arestări, amenzi si procese după, în special în SUA, recent și Polonia. 

Chiar şi UE a recomandat precauţie în colaborarea cu Huawei, iar Germania şi Marea Britanie şi-au manifestat la rândul lor îngrijorarea. Vodafone a emis de asemenea semnale că nu e mulţumită de ce se întâmplă, suspendând o parte din achiziţiile de echipamente chinezeşti. Revenind pe plan local, Pavel Popescu, reprezentant PNL în comitetul IT din Parlament a declarat că este de o urgenţă crucială să fie blocate orice înţelegeri şi contracte cu firma chineză.

Huawei este prezentă în România în 2003, iar în 2013 a fost realizat un memorandum care îi oferea companiei şansa de a participa la sistemul naţional de informaţii şi comunicaţii, monitorizare de trafic, tracking şi proiecte e-guvern. Grupul parlamentar al lui Popescu a trimis o scrisoare către ministerul telecomunicaţiilor pe 11 februarie, cerând o analiză de riscuri pentru Huawei. Nici un răspuns deocamdată.

Guvernul pregăteşte licitaţiile pentru 5G în acest an, iar Huawei ar urma să fie provider principal de echipament, dacă mai este acceptată în joc. Huawei ar fi participat şi la dezvoltarea STS şi până acum atitutindea României faţă de companie a fost una pozitivă. Vom urmări evoluţia acestui caz.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Susțin Mobilissimo cumpărând prin linkuri de afiliere:

*Cumpărând, accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării, de la retaileri. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim și mai buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×