Display-ul 4K al lui Sony Xperia Z5 Premium studiat în detaliu

2.209 ori
<b>Display-ul 4K al lui Sony Xperia Z5 Premium studiat în detaliu</b>Sony Xperia Z5 Premium este primul smartphone din lume care are un display cu rezoluţie 4K (2160 x 3840 pixeli) pe o diagonală de 5,5 inch rezult&acirc;nd o densitate a pixelilor de 806 ppi. Dacă ar fi să calculăm rezoluţia display-ului &icirc;n...

Sony Xperia Z5 Premium este primul smartphone din lume care are un display cu rezoluţie 4K (2160 x 3840 pixeli) pe o diagonală de 5,5 inch rezultând o densitate a pixelilor de 806 ppi. Dacă ar fi să calculăm rezoluţia display-ului în megapixeli, acesta ar avea aproximativ 8,3 MP în timp ce un display full HD are aproximativ 2 MP. Sony Xperia Z5 Premium a beneficiat de un hands-on la IFA 2015 realizat de echipa Mobilissimo.ro care poate fi văzut aici.

Deşi în teorie un display cu o asemenea rezolutie ar trebui să aibă un impact major asupra autonomiei bateriei, Sony a ales ca în utilizarea obişnuită grafica să fie randată la rezoluţia de 1920 x 1080. Rezoluţia 4K este folosită dar la redarea clipurilor 4K sau vizualizarea imaginilor. Mai multe detalii despre această randare a imaginilor la 1080p precum şi clarificarea celor de la Sony cu privire la aceasta puteţi găsi aiciSingurul avantaj clar al acestei rezoluţii este, din punctul meu de vedere,folosirea smartphone-ului într-un headset VR, acolo unde rezoluţia 4K o să facă imaginile mult mai detaliate si implicit o experienţă superioară.

GSMArena a comparat display-ul lui Xperia Z5 Premium cu altele de aceeaşi dimensiune dar cu rezoluţii mai scăzute. Reprezentant al rezoluţiei 1440p este LG G4 iar al celei 1080p Asus Zenfone 2. Pentru test s-au folosit imagini de înaltă rezoluţie şi clipuri 4K.

Cu “ochiul liber” este vizibilă doar diferenţa dintre 1080p şi 1440p. Între 2160p şi 1440p redactorii au concluzionat că diferenţa nu este vizibilă, 1440p fiind deja peste ceea ce poate distinge ochiul uman pe un display de 5,5 inch de la distanţa normală de folosire a unui smartphone.

Sony Xperia Z5 Premium 4k display

Văzut de la distanţă extrem de mică printr-un microscop sau lupă, rezoluţia mare terminalului Japonez îşi spune cuvântul. Detaliile din imagini sunt foarte vizibile comparativ cu 1440p şi 1080p acolo unde detaliile liniilor subţiri se pierd deoarece nu există pixeli suficienţi pentru ele.

Sony Xperia Z5 Premium vazut la microscop

Concluzia finală a acestui test este că pentru o utilizare normală o rezoluţie 4K pe un display de 5.5 inch este prea mult, ochiul uman nu poate distinge atâţi pixeli câţi poate afişa display-ul acestui smartphone. Deasemeni, între 1440p şi 2160p nu sunt diferenţe vizibile cu ochiul liber.

Personal consider acest display o realizare tehnologică de care Sony avea nevoie dar este o realizare care se poate materializa doar în aplicaţiile de tip VR. Acest lucru l-am concluzionat încă de la anunţarea telefonului pe forum şi în alte situaţii nu văd ca o rezoluţie aşa înaltă să îmbunătăţească experienţa faţă de un terminal cu display 1440p.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×