Firefox OS App Days, câteva detalii și un scurt material video cu primul smartphone de test ce rulează software-ul Mozilla (video)

1.720 ori
<b>Firefox OS App Days, câteva detalii și un scurt material video cu primul smartphone de test ce rulează software-ul Mozilla (video)</b>în această dimineață la București a fost organizat un hackathon legat de Firefox OS pentru telefoane mobile. Evenimentul are loc în peste 20 de țări la nivel mondial și România se află printre ele. Am avut ocazia să discutăm vis-a-vis de...

în această dimineață la București a fost organizat un hackathon legat de Firefox OS pentru telefoane mobile. Evenimentul are loc în peste 20 de țări la nivel mondial și România se află printre ele. Am avut ocazia să discutăm vis-a-vis de cerințele acestui nou sistem de operare mobil.

A fost conceput pentru telefoane low-cost și cel mult să urce spre segmentul mid-range. Știți că mai zilele trecute au fost aduse două telefoane pe care dezvoltatori de aplicații le pot achiziționa: GeeksPhone Peak și GeeksPhone Keon. Primul cu un display IPS de 4.3 inch, procesor Qualcomm S4 dual-core la 1.2 GHz, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD, cameră de 8 Megapixeli cu LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli, baterie de 1800 mAh. Al doilea ceva mai slab în specificațiile tehnice: display de 3.5 inch cu rezoluție 340x480 pixeli, procesor Qualcomm S1 single core la 1 GHz, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare, slot pentru microSD, cameră de 3 Megapixeli și baterie de 1580 mAh.

Firefox OS App Days

Vorbim de un sistem de operare conceput pentru țările emergente, am înțeles că au sprijin din partea operatorilor de telefonie și asta în special pentru America Latină și China. Speranțele lor sunt să livreze un sistem de operare care să ruleze pe telefoane ieftine, dar să uimească prin viteză și simplitate.

Firefox OS

Dezvoltarea de aplicații pe Firefox OS se face ușor. Există o singură regulă, ca să fiu ceva mai plastic. Să ai idee cum se folosește HTML5. îți sunt puse la dispoziție o serie întreagă de unelte spre a porta o aplicație. Din câte am văzut este cu adevărat ușor să portezi o aplicație. Ai la dispoziție un market de aplicații. Sistemul de operare ca atare este un Linux peste care s-a pus Firefox și orice aplicație web ce respectă standardele HTML5 să ruleze în mod nativ.

Firefox phone

M-am jucat pentru câteva momente cu un fel de early developer phone. Nu este vorba de GeeksPhone Peak sau Keon ci un smartphone de tip demo pe care se instalau diverse aplicații spre a vedea dacă funcționează. Avea un lag pronunțat și am înțeles că specificațiile erau entry-level, mi s-a spus că viteza de operare se va îmbunătăți substanțial. A fost lăsat să se înțeleagă, neoficial, că lansare Firefox OS va avea loc la MWC Barcelona 2013. Vom transmite de la fața locului, dacă va fi cazul.

Firefox OS Phone

Să revin la acel early developer phone, interfața grafică mi s-a părut destul de simplă. Mi-a adus aminte de MeeGo, deși aici nu sunt gesturile de tip swipe în stilul adus de software-ul Nokia pe N9. Există o zonă de notificări ce aduce aminte de Android, la fel în zona de Setări seamână cu software-ul Google. Toate aplicațiile sunt pe display, precum la iOS.

Firefox OS

Ce cred despre Firefox OS?

Contează enorm sprijinul pe care-l are real din partea producătorilor hardware și operatorilor de telefonie mobilă. La fel de important ar fi și sistemul de operare ca atare, cât de stabil va fi la lansarea oficială în piață, câte telefoane îl rulează, prețul telefoanelor respective, cât de rapid va strânge sprijinul dezvoltatorilor de aplicații, etc. Are șanse, dar contează doar de echipa Mozilla să le gestioneze în mod judicios.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×