Huawei - probleme În SUA și acuzații grave de spionaj

1.609 ori
<b>Huawei - probleme În SUA și acuzații grave de spionaj</b>Companiile de telefonie din China au crescut mult în ultimii doi ani de zile pe telefoane inteligente, dar avansul lor în ce privește rețelele de telefonie este mult mai vechi. Cele mai evidente sunt Huawei și ZTE care au reușit să se poziționeze...

Companiile de telefonie din China au crescut mult în ultimii doi ani de zile pe telefoane inteligente, dar avansul lor în ce privește rețelele de telefonie este mult mai vechi. Cele mai evidente sunt Huawei și ZTE care au reușit să se poziționeze printre primele locuri la vânzarea de telefoane atât la smartphone cât și la non-smartphone / feature phone. Baza celor două nu este piața de telefoane mobile, ambele joacă pentru poziția de lider în ce privește infrastructura rețelelor de telefonie în toată lumea. Plus că dezvoltarea lor pe smartphone-uri a început cu piața locală, avidă de astfel de telefoane și suficient de mare.

Odată cu avansul pe piețele internaționale încep și șicanele inerente. Prima problemă mai serioasă vine pentru Huawei din SUA, acolo unde Congresul american a inițiat o comisie ce analizează dacă Huawei poate fi considerat un pericol pentru siguranța națională. Vă dați seama că un verdict negativ ar atârna ca o veritabilă piatră de moară pe piețele financiare plus că s-ar pierde încrederea și nimeni nu le-ar mai da proiecte importante pe mână.

Probleme sunt mai vechi și suspiciunile sunt legate de acționariatul companiilor și cât de mult se implică sau nu statul chinez în echipa managerială. De aici a și început disputa americană, li s-a cerut într-o scrisoare deschisă să spună clar care sunt legăturile dintre Huawei și guvernul comunist chinez.

Interesele sunt uriașe. Cisco și Ericsson abia așteaptă să preia locul Huawei, să scape de un concurent serios care să se aleagă și cu un blam la nivel internațional. Știți că Ericsson a preferat să se retragă din businessul de telefoane mobile și a vândut participația sa pentru 1 miliard de dolari către Sony. Sunt puternici în ce privește rețelele / infrastructura de telefonie, doar că le este greu să aducă prețuri mai bune decât ZTE / Huawei.

Tableta Huawei

Normal că Huawei nu are cum să ignore acuzațiile, încearcă de fiecare dată să prezinte partea sa din această poveste, să îndepărteze acuzațiile sau să explice de ce nu este nevoie să se îngrijoreze. Mai ales că piața americană la nivel de smartphone va fi printre cele vizate în procesul de expansiune. Ei produceau acele telefoane branduite de operator, au acumulat expertiză și au început să aducă smartphone-uri cu Android la un preț imbatabil. Ambițiile Huawei sunt mari, gândiți-vă că ei au ales să dezvolte un procesor quad-core in-house denumit K3V2 pe care-l vor pune pe Huawei Ascend D cât și pe tableta MediaPad 10 FHD.

Și ca să vedeți că stau bine și în ce privește brevetele: peste 50.000 înregistrate la nivel mondial. Au mai întâmpinat un blocaje instituționale. Spre exemplu în Australia li s-a blocat accesul spre a concura la infrastructura unei rețele naționale de broadband cu valoare de 39 miliarde dolari. Motivul invocat pentru blocarea Huawei a fost temerea oficiului din Australia pentru Informații și Securitate vis-a-vis de legăturile dintre compania chineză și statul comunist. S-a realizat un lobby puternic în SUA ca Huawei să nu primească anumite proiecte și în locul său au fost preferate Alcatel-Lucent, Ericsson, Samsung Electronics. Aici ar putea fi amintit Sprint în 2010.

Ren Zhengfei

Apropo, Ren Zhengfei care-i fondatorul și CEO-ul companiei se ține departe de mediul public, o persoană care preferă să dea interviuri rar, nu iese în fața presei și s-a creat o oarecare aură în spatele său, una negativă. în tinerețe a lucrat ca inginer pentru armata chineză și de aici începe multe dintre zvonurile ce se învârt în jurul Huawei cu gândul că-i un instrument al spionajului made in China la nivel global, un veritabil vârf de lance în opinia celor ce acuză.

Ren Zhengfei a început afacerea în 1987 cu un buget de 2500 de dolari. Realiza switch-uri clasice de telefonie pentru companiile chineze. Ulterior a trecut și spre echipamente mai elaborate de tip wi-fi. Vânzările anuale ajunseseră în 1995 la aproximativ 236 milioane dolari, în 2012 pe primele șase luni s-au cifrat la 16.1 miliarde, o creștere de 5% față de perioada similară din 2011 și asta în condițiile de criză economică din prezent.

Toate deciziile din cadrul Huawei sunt luate de Ren, acesta este ajutat de către trei vicepreședinți care se rotesc pe pozițiile lor executive odată la șase luni. Nimic nu se mișcă fără avizul acestui Steve Jobs din Extremul Orient.

O dispută mai veche s-a desfășurat între Cisco și Huawei. în 2003, Cisco a acuzat Huawei că a furat codurile sursă din switch-urile și routerele sale. Huawei a recunoscut, dar a preferat să minimizeze problema, au scos acel cod un an mai târziu. Observați că nu se poate spune că inovația a fost motorul lor dintotdeauna și au preferat să se uite în curtea vecinului, să-l copieze. Nu s-a ajuns nici la buzz-ul din prezent, de la Apple vs Samsung.

Huawei nu are alternativă, expansiunea internațională se leagă de supraviețuirea companiei într-o economie globalizată. Trebuie să demonstreze că sunt slabe conexiunile cu guvernul chinez, iar acuzațiile de spionaj sunt false. Altfel nu-i văd prea bine, mai ales în SUA.

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×