În sfârșit, Gingerbread nu mai este cea mai utilizată versiune de Android

1.291 ori
<b>În sfârșit, Gingerbread nu mai este cea mai utilizată versiune de Android</b>Android 2.3 Gingerbread a apărut în 2010, iar pe atunci, nimeni nu știa că această versiune va domina piața de telefoane Android pentru 3 ani. Anul următor a fost lansat Android 4.0 ICS ce aducea o interfață cu totul nouă, dar nu a fost capabil...

Android 2.3 Gingerbread a apărut în 2010, iar pe atunci, nimeni nu știa că această versiune va domina piața de telefoane Android pentru 3 ani. Anul următor a fost lansat Android 4.0 ICS ce aducea o interfață cu totul nouă, dar nu a fost capabil să ajungă la popularitatea ce o dobândise Gingerbread.

 
Deși era o platformă veche, Android 2.3 era mult mai stabil decât ICS, iar pe device-urile low-end era singura alternativă. Chiar și pe terminalele mid-range din acea perioadă interfața lui Android 4.0 avea lag, consumul de memorie ram era mult mai mare, iar aplicațiile și jocurile mergeau  mai greu decât pe mult iubitul Gingerbread.
 
în 2012, Google a lansat Android 4.1, Jellybean. Acesta aducea îmbunătățiri minore pentru interfață, dar și foarte multe îmbunătățiri pentru sistem. Lag-ul din interfață dispăruse, consumul de ram era mai scăzut și se simțea o adevărată evoluție. Tot 2012 ne-a adus 4.2 Jellybean, versiune care la rândul ei a adus update-uri minore, mai mult la nivel de interfață: o nouă zonă de notificări și posibilitatea de a crea widget-uri în lockscreen.

Android JellyBean

 
Acum, statisticile arată că Gingerbread nu mai este cea mai utilizată versiune de Android. Android 2.3 rulează acum pe 34,1 % din totalul terminalelor Android, iar surpriza este că, Jelly Bean 4,1 și 4,2 rulează pe 37,9% din terminale, datorită cerințelor de rulare mai permisive ale noii versiuni. JellyBean poate rula foarte fluid pe un terminal low-mid-range și acceptabil pe unul low-end din 2013.

Statistici

 
Să nu ne bucurăm degeaba. Android încă nu a scăpat de problema fragmentării, chiar dacă Gingerbread nu mai este cel mai utilizat. Să nu uităm că încă 34% din terminale rulează o versiune Android de acum 3 ani, și nu cred că vreun producător mai oferă suport pentru acestea. 
 
Să sperăm că utilizarea lui JellyBean va crește odată cu lansarea Android 4.3, și cred că Google e pe calea cea bună spre rezolvarea problemelor. Zvonurile indică faptul că viitorul update major Android, 5.0 Key Lime Pie va avea la rândul său cerințe de rulare scăzute, putând fi cu ușurință utilizat pe un device low-end. Chiar dacă Google va aduce noi versiuni Android ce sunt accesibile tuturor terminalelor, sarcina dificilă va fi în măinile producătorilor de telefoane, ce vor fi nevoiți să aducă noile versiuni pe terminalele viitoare și actuale. Sper ca marile companii telecom să mărească "raza" de suport de la device-urile high-end până la cele low-end și să aducă update-urile rapid, pentru că aceasta este singura soluție pentru oprirea fragmentării Android.

Material Video Promovat:

Teste acoperire și viteză 5G în București prin Speedtest Ookla, în rețeaua Orange

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×