O nouă baterie pe Litiu oferă o capacitate de 5 ori mai mare decât cele actuale

Autor:  | Publicat în:  Tehnologie 764 ori
<b>O nouă baterie pe Litiu oferă o capacitate de 5 ori mai mare decât cele actuale</b>Avansurile tehnologice făcute de producătorii de baterii pentru smartphone sunt ridicole, faţă de restul componentelor. Auzim de proiecte care să sporească durata de funcţionare de jumătate de deceniu, fără vreun salt major. Azi descoperim...

Avansurile tehnologice făcute de producătorii de baterii pentru smartphone sunt ridicole, faţă de restul componentelor. Auzim de proiecte care să sporească durata de funcţionare de jumătate de deceniu, fără vreun salt major. Azi descoperim totuşi o iniţiativă ce ar putea avea succes.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a dezvoltat o baterie, care poate înmagazina de până la 5 ori mai multă energie decât o unitate Li-Ion clasică. Prototipul e cunoscut drept o baterie "Litiu aer", pentru că atunci când se descarcă, bateria emană oxigen. Unităţile actuale folosesc peroxidul de litiu, iar terminaţia pozitivă a bateriei vine cu litiu metalic, care reacţionează cu oxigenul din aer, reacţie care provoacă energie.

Peroxidul de litiu nu e chiar eficient totuşi, pentru că rămâne în tandem foarte strâns cu litiul, deci se cauta o alternativă. A fost creată astfel o baterie care stochează energia pe baza superoxidului de litiu, mai uşor de dizolvat la nivel de combinaţie de elemente. Un peroxid este un ion de oxigen molecular cu 2 electroni care lipsesc, în vreme ce la un superoxid lipseşte doar unul.

Superoxidul de litiu are şi alt avantaj: este un sistem închis, ca şi bateriile Li-Ion. Rămâne de văzut acum şi când vor ajunge pe piaţa aceste unităţi.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×