Piedici în dezvoltarea rețelelor 5G din România! ANCOM amână licitația de spectru pentru prima jumătate a anului viitor

903 ori
<b>Piedici în dezvoltarea rețelelor 5G din România! ANCOM amână licitația de spectru pentru prima jumătate a anului viitor</b>Un comunicat de presă proaspăt emis ne aduce astăzi la cunoștiință faptul că ANCOM a anunțat faptul că licitația pentru alocarea spectrului radio necesar implementării 5G a fost amânată pentru prima parte a anului viitor

Un comunicat de presă proaspăt emis ne aduce astăzi la cunoștiință faptul că ANCOM a anunțat faptul că licitația pentru alocarea spectrului radio necesar implementării 5G a fost amânată pentru prima parte a anului viitor. Conducerea Autorității a constatat faptul că licitația nu mai poate avea loc în acest an, ca motive date fiind lipsa setului de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor și necesitatea implementării Memorandumului semnat de România și SUA.

Vă amintim că acest Memorandum a fost semnat de către președintele României și președintele SUA pe data de 21 august, în cadrul unei întâlniri oficiale de la Casa Albă. Acordul implică printre altele și angajamentul celor două părți prin care se caută metode de evitare a riscurilor de securitate ce însoțesc investițiile chineze în rețelele de comunicații 5G, Guvernul României fiind îngrijorat cu privire la implicațiile acestor companii în dezvoltarea 5G.

Cu toate că aceste firme printre care și Huawei sunt destul de transparente, iată că aceste îngrijorări există și ele contribuie la o amânare a dezvoltării tehnologiei 5G și la noi în țară. Revenind la ANCOM și la motivele pentru care licitația 5G nu mai poate avea loc în acest an, pe listă se află și necesitatea ca următorul guvern care întocmește bugetul pentru 2020, să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestora. 

În condițiile actuale, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitației în totală transparență și predictibilitate nu este posibilă. Aceștia au declarat și faptul că nu se poate da drumul la o astfel de licitație și ca după finalizarea ei să se impună câștigătorilor licitației, printr-un act normativ, o serie de condiții care transpun în legislație un memorandum sau alt document.

Dacă amânarea de față nu avea loc, licențele de utilizare pentru frecvențe radio urmau a fi acordate câștigătorilor până la final de an, fapt ce ar fi permis operatorilor să poată folosi o parte din spectru achiziționat chiar din prima zi a anului 2020. 

Asistăm așadar la o piedică în dezvoltarea rețelelor 5G, iar principalul motiv invocat este Memorandumul semnat între România și SUA pe seama războiului economic dintre SUA și China. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×