Cum se prezintă situația Huawei în UE și ce perspective are; Am participat la o dezbatere publică în Parlamentul European, iată ce am aflat

1.601 ori
<b>Cum se prezintă situația Huawei în UE și ce perspective are; Am participat la o dezbatere publică în Parlamentul European, iată ce am aflat</b>Ar fi dificil să redactezi în contextul actual un articol despre Huawei și ale sale tehnologii, fără să ai în vedere războiul comercial dintre China și Statele Unite și implicațiile pe care le are la o scară globală. Acum aproximativ un an

Ar fi dificil să redactezi în contextul actual un articol despre Huawei și ale sale tehnologii, fără să ai în vedere războiul comercial dintre China și Statele Unite și implicațiile pe care le are la o scară globală. Acum aproximativ un an au avut loc o serie de evenimente/decizii legate de relația Huawei cu administrația Trump, care au rezultat în interdectia firmei din Shenzhen să vândă echipamente 5G în Statele Unite și să folosească serviciile Google Android pe telefoanele produse de aceștia. Efectele nu s-au lăsat așteptate.

În februarie anul acesta, departamentul de stat al SUA a inițiat acțiuni, care au fost menite să descurajeze adoptarea de soluții 5G Huawei, pe motive de securitate. Efectul acestui semnal se traduce pe plan tehnic, în întârzierea adoptării noilor tehnologii și a introducerii de elemente de natură politică în orice decizie s-ar lua în legătură cu Huawei. 

În ciuda presiunilor făcute de SUA, până în acest moment nicio țară din Uniunea Europeană nu a interzis categoric echipamentele 5G Huawei. Există însa diferențe de abordare a problemei, cum de altfel e și normal să fie. România se numără printre acele țări din UE, care se plasează mai degrabă în tabăra SUA când vine vorba despre aceste tehnologii provenite din China. 

Acum câteva luni, v-am informat că președintele țării, Klaus Iohannis, a solicitat o întâlnire CSAT pe seama proiectelor 5G Huawei de la noi, iar efectul acestei întâlniri a fost parafarea memorandulului dintre România și SUA cu ocazia vizitei președintelui nostru la Casă Albă ce acoperă tehnologia 5G și siguranța națională.

În paranteză fie spus, chiar dacă s-ar înfăptui o interdicție în România pentru aceste echipamente, asta nu ar însemna că și alte produse de la Huawei vor fi interzise. Aici este strict vorba despre infrastructură de telecomunicații.

Huawei în Elveția

În timp ce SUA este ocupată cu războiul comercial cu China, statele membre UE încă caută consensul. Elveția - chiar dacă nu e membră UE - pare să facă progrese mari în colaborarea cu Huawei. Acum o săptămâna, operatorul elvețian Sunrise a stabilit un nourecord de viteza 5G cu ajutorul echipamentelor de la chinezi: 3.67 GB/s. Totodată cele doua firme au deschis primul centru de cercetare 5G din Europa.

Cum se prezintă situația Huawei în UE și ce perspective are; Am participat la o dezbatere publică în Parlamentul European, iată ce am aflat

Acum câteva zile am fost invitați să participăm la Global Mobile Broadband Forum din Zurich unde ni s-au prezentat mai multe detalii despre tehnologia 5G și avantajele pe care le poate aduce în viața de zi cu zi. S-a pus mare accent pe extinderea capabilităților inteligenței artificiale în idea că un flux mai mare de date mobile ar înseamnă un AI mai dezvoltat. Interesant de reținut a fost faptul că 5G va avea un impact imens nu doar în domeniul telecomunicațiilor ci și în domeniul sănătății, agriculturii, transporturilor și așa mai departe.

Un exemplu cu care s-au lăudat cei de la Huawei a fost implementarea tehnologiei 5G în industria minieră din China unde cu ajutorul vitezei 5G au înlocuit șoferii de tiruri cu transportul autonom

Un exemplu cu care s-au lăudat cei de la Huawei a fost implementarea tehnologiei 5G în industria minieră din China unde cu ajutorul vitezei 5G au înlocuit șoferii de tiruri cu transportul autonom. Rezultatul? Nu mai există riscul de a pierde vieți omenești, s-a eficientizat și viteza de transport (cu +10km/h) și s-au redus costuri de $160.000 per tir într-un an. Evident, se poate discuta aici și despre efectul negativ, în sensul că acei șoferi practic au rămas șomeri.. (asta va fi o problemă serioasă în viitor).

Un alt exemplu prezentat la conferință a fost îmbinarea a două video-uri filmate live: o trupă de cântăreți folk elvețieni și o cântăreață din China cu un instrument tradițional. Astfel de experimente s-au mai făcut, dar prezentarea la care am fost s-a remarcat prin faptul că rezoluția video-ului a fost de 8K, adică 4 ori 4K!. Am prins momentul într-un clip video aici:

Totuși, cred că cea mai importantă declarație pe care am remarcat-o la conferință a fost cea a lui Zhao Dachun, Vicepreședinte Executiv Huawei. Ne-a zis că 4G ți-a schimbat viață, 5G va schimbă societatea”. La mod personal, fiind și dezvoltator web și de aplicații mobile, îmi pot imagina toate îmbunătățirile ce pot fi aduse aplicațiilor și sistemelor de operare având aportul acestor noi tehnologii. Sunt convins de faptul că va există un shift imens înspre aplicații foarte mari care vor aduce un set mult mai mare de caracteristici față de cele actuale. Va și dau un exemplu: pe la sfârșitul keynote-ului, CEO-ul de la Hatch ne-a prezentat aplicația lor de gaming. E vorba despre un store de jocuri indie, iar diferența față de magazinele actuale, este că aici nu mai există butonul de download. De ce? Pentru că ei se bazează pe o viteză foarte mare de download, astfel încât în momentul în care deschizi un joc, acel download se face aproape instantaneu, fără ca utilizatorul să trebuiască să mai apese pe un buton și să aștepte descărcarea acestuia. Probabil că acest trend se va propaga și la alte categorii de aplicații, iar timpul nostru de așteptare va scade incredibil de mult odată cu adoptarea 5G.

La scurt timp după ce s-a terminat keynote-ul, am fost invitați la un tur cu autocarul într-o zonă din Zurich unde Huawei a instalat un număr mare de antene 5G. Am avut ocazia să testăm și viteză de download/upload cu Huawei Mate 30 Pro și am constatat că viteză se află între 300 și 600 de mb/s în funcție de distanță față de antena 5G. 

Privind acest aspect al distanței față de antenă, doresc să remarc faptul că spre deosebire de 3G sau 4G, pentru a avea un semnal bun și o acoperire cât mai apropiată de 100%, densitatea celulelor, adică antelele propriu zise, vor trebui să fie mult mai aproape una față de cealaltă. Aceste antene vor fi instalate pe clădiri, stalpi de iluminat și chiar semafoare. Vedeți diferențele imaginea de mai jos.

Un pic mai târziu am participat la o expoziție Sunrise unde ne-au prezentat mai multe use case-uri cu ce se poate face profitând de vitezele 5G. Optimizări privind fermele de vaci prin automatizare, cloud gaming cu grafică avansată, vizionarea meciurilor sportive în mod multi-unghi, având și posibilitatea vizualizării jocului și perspectiva doar unuia dintre jucători. Practic ce au dorit să ne transmită e că tehnologia 5G va schimba societatea, cum a și zis de fapt Zhao Dachun, despre care v-am vorbit mai devreme.

Relație UE și Huawei

După o zi plină, seara am ajuns în capitala Uniunii Europene, Bruxelles. Am avut ocazia să vizităm câteva dintre obiectivele turistice, după care ne-am deplasat la centrul de securitate cibernetică al Huawei unde am putut discuta despre probabil cel mai important aspect al tehnologiei 5G în relație cu îngrijorarile SUA și Statelor UE, securitatea datelor.

Mika Lauhde, vicepreședintele global pentru securitate cibernetică și date cu caracter privat Huawei

Mika Lauhde, vicepreședintele global pentru securitate cibernetică și date cu caracter privat Huawei (fost șef  Business Security and Continuity” la Nokia), ne-a vorbit despre importantă crescută pe care o acordă Huawei securității datelor dar și la regulile foarte stricte pe care le au angajații Huawei în interiorul firmei. Acesta a afirmat că Huawei dispune de peste 240 de certificate de securitate și că firma colaborează cu instituții de standardizare precum ISO sau GSMA, pentru a îmbunătăți securitatea tehnologiei.

Procesul de dezvoltare și testare al tehnologiei este unul complex iar înainte de fiecare lansare de versiune nouă, se fac teste de penetrare de către hackeri. Dacă se găsesc vulnerabilități, se reia procesul până când hackerii nu mai pot găsi nici un fel de vulnerabilitate în sistem.

Aș vrea să precizez că Huawei este foarte transparentă când vine vorba de codul sursă în relație cu guvernele altor țări, pentru că oferă posibilitatea acestor state să citească codul sursă al echipamentelor. După ce s-a terminat vizita noastră la centrul de securitate Huawei, ne-am pregătit să participăm la dezbaterea privind implementarea tehnologiei 5G în Parlamentul European.

Plenul a fost moderat de către europarlamentarul român din partea PSD, Maria Grapini.  În prima parte a dezbaterii s-a discutat despre rolul pe care îl are Huawei în Uniunea Europeană. S-a pus de asemenea accent pe cei 12.000 de angajați ai companiei din Europa, pe investițiile ridicate din centrele de R&D și raportul bun dintre costul și eficiență produselor companiei chineze.

Speach Abraham Liu, reprezentant şef la instituţii europene

În cadrul acestei dezbateri publice nu s-au adoptat hotărâri - evident, dar am putut remarca o deschidere relaxată în ceea ce privește posibilitatea integrării echipamentelor 5G de la Huawei în sistemele de telecomunicații din UE și din câte am înțeles, nu va există o hotărâre la unison a membrilor, ci fiecare stat va putea decide singur cum se apropie de rezolvarea problemei. Evident influență SUA și apartenența la NATO își va spune cuvântul aici, sau nu.. Spre exemplu, Germania a hotărât deja să nu interzică adoptarea tehnologiilor și echipamentelor 5G furnizate de Huawei, așa cum v-am relatat deja pe larg, aici.

Trebuie să notez și faptul că au fost invitați și rivalii Huawei la dezbatere (Nokia, Ericsson), iar cei de la Vodafone au atras atenția că nu pot să-și dezvolte rețeaua pe atât de rapid cum și-ar dori, deoarece nu există suficient echipament la dispoziție pentru a îndeplini acest deziderat. Au existat și întrebări către politicieni și reprezentanții Huawei din sală, dar răspunsurile acestora au fost polițianiste, dorind mai mult să evite răspunsul decât să stârnească valuri.

În concluzie, consider că trebuie găsit echilibrul politico-economic dintre state, respectiv companii, astfel încât să nu ne trezim rămași în urmă cu tehnologia. De asemenea trebuie să beneficiem și de o securitate și protecție sporită când vine vorba de date sensibile, nu numai la nivel personal, ci și statal. Aici ma gândesc la apărarea intereselor naționale, care ne obligă în primul rând la precauție, dar în același timp trebuie să ne deschidă și perspectiva spre dezvoltare. 

În mod sigur e nevoie de progres, dar în același timp și progresul trebuie să fie sigur.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×