Primul telefon cu Android analizat în retrospectivă: T-Mobile G1 (HTC Dream) RETROreview

3.376 ori
<b>Primul telefon cu Android analizat în retrospectivă: T-Mobile G1 (HTC Dream) RETROreview</b>Bine aţi revenit la Mobilissimo.ro, la un nou RETROreview, care nu va mai poartă &icirc;n anii 90, ci de această dată către sf&acirc;rşitul primei decade a anilor 2000. &Icirc;n anul de graţie 2008 se lansa o săm&acirc;nţă de scandal, de nerd...

Bine aţi revenit la Mobilissimo.ro, la un nou RETROreview, care nu va mai poartă în anii 90, ci de această dată către sfârşitul primei decade a anilor 2000. În anul de graţie 2008 se lansa o sămânţă de scandal, de nerd şi de evoluţie totală a terminalelor mobile. Se numea T-Mobile G1 sau HTC Dream, în funcţie de ţară în care te aflai şi era un handset excepţional.

HTC a avut onoarea de a produce acest smartphone inaugural Android în anul 2008, un an foarte tulbure, dar şi interesant la nivel cultural. A fost anul zilei Black Monday, atunci când a început marea criză economică, ce avea să dureze ani buni. La acea vreme Amy Winehouse câştiga un Grammy pentru Rehab şi fantasticul The Dark Knight apărea în cinematografe.

Kosovo îşi declara independenţa faţă de Serbia, iar redactorul Radu Iorga îşi începea activitatea la Mobilissimo.ro. Începea şi călătoria Marvel în sălile de cinema, cu mega producţia Iron Man. Evenimentul anului era cu siguranţă alegerea lui Barack Obama la Casa Alba, drept al 44 lea preşedinte SUA. În aceeaşi toamnă tumultoasă era activat generatorul de la CERN din Elveţia.

Şi totuşi micuţul T-Mobile G1 făcea vâlvă pe final de an, după lansarea din octombrie. Cu o bărbie ce avea să devină trademark pentru HTC, acest model nu se ferea să combine conceptul de touch cu cel al tastaturii QWERTY. El se prefăcea că nu există iPhone şi dădea o palmă modelelor Windows Mobile, oferind o comoditate sporită pentru cei ce doreau şi o oarecare productivitate pe handseturile lor.

Au trecut 7 ani de atunci, cei 7 ani de acasă pentru Android, cu o bună parte din ei petrecuţi dominând piaţă şi galopând în faţa lui iOS şi Windows Phone. Modul iconic în care glisă clapetă cu ecranul de deasupra tastaturii amintea de mecanismul care ne înghiţea casetele VHS în video. ACest mecanism solid rezistă şi azi şi e foarte inteligent gândit.

Tastatura QWERTY cu 5 rânduri pare înghesuită acum şi cu siguranţă că butoanele nu sunt la fel de comode precum cele ale unui Nokia E7 de exemplu. La acea vreme nu era împământenită abordarea cu 3 butoane capacitive, iar Menu, Home şi Back erau însoţite şi de un buton de apelare şi închidere a apelului ce avea şi funcţie Power Off.

O curioasă biluţă de "jucărie" trona între aceste butoane, dând un feeling de jucărie ieftină, dar fiind de fapt un trackball navigaţional, care ne permitea să comutăm foarte comod între elementele din meniuri şi să facem scroll în liste foarte uşor. Un aspect important de menţionat aici e că după ani întregi de ecrane rezistive şi de întrebat dacă apăs destul de tare ecranul sau nu, G1 venea cu un ecran capacitiv.

Am avut curiozitatea să ascult muzică pe acest device şi bătrânelul nu se descurcă rău deloc, având un volum rezonabil. Şi cu ce zâmbet am descoperit că la interiorul acestui HTC se află un procesor Qualcomm, acelaşi Qualcomm care în 2015 a săpat serios HTC. E fantastic faptul că şi acum după atâta vreme, nu pot spune că handsetul are un lag propriu zis, el rulând Android 1.0 iniţial şi suportând apoi actualizarea la Android 1.6 Donut.

La începuturile lui Android se vedea clar provenienţa sa din universul Linux şi întreaga experienţă era foarte barebone şi golaşă, fără o interfaţă prea arătoasă. Cu un design solid şi robust, terminalul mă surprinde prin calitatea camerei sale mai ales la bătaie cu iPhone-urilor anilor 2008 şi 2009. E o scenă în filmul Girl With The Dragon Tattoo, cel suedezo/danez nu remake-ul esuat în care Lisbeth Salander face o grămadă de hacking de pe un Xperia cu Windows Mobile.

Senzaţia de a vedea hacker codând pe un terminal mic cu QWERTY e cea care defineşte contactul cu HTC Dream. Atunci când a apărut el a fost o mână de aur pentru modderi şi asta datorită naturii open source a lui Android. Dezvoltatorii au descoperit imediat o metodă de a obţine acces superuser pe acest telefon şi imediat s-au pus şi bazele rootării. Şi nu doar ale rootării. Comunitatae XDA Developers a luat naştere fix după ce o versiune pentru dezvoltatori a lui HTC G1 a fost lansată de către Google. Au început să apară şi primele ROM-uri şi băieţii de la Cyanogen nu au uitat de bătrânelul G1/Dream, oferind la fiecare release Android o tentativă de ROM ce funcţiona şi pe acest terminal ca tribut.

Primele recenzii ale lui G1 îl descriau ca un produs retro futuristic, un soi de steampunk. Sistemul de notificări a cucerit mulţi utilizatori şi avea să fie un plus pentru Android timp de surprinzător de mulţi ani în faţa lui iOS. T-Mobile G1 şoca în 2008 şi prin faptul că avea un preţ sub 200 de dolari, fiind telefonul nerzilor şi coderilor, linuxerilor şi nişei care nu dorea mainstream şi iPhone, care consideră că Symbian e urât, iar mamutul Microsoft nu merita ca al său Windows Mobile să le cucerească buzunarele.

Povestea de dragoste între HTC şi Google avea să continue ani buni, fiind de folos pentru ambele companii şi ducând HTC pe culmi istorice. Trackballurile aveau să dispară, butoanele să se împuţineze şi designurile să treacă la metal. Dar la final există doar un prim telefon Android, la fel cum există doar un prim iPhone şi la fel cum Motorola a produs primul telefon mobil din lume.

HTC Dream aka T-Mobile G1 a fost moaşa care a adus pe lume Android, atunci când aveam atâta nevoie de un sistem deschis de operare pe un terminal mobil, aveam nevoie ca progamatorii să îşi dezlănţuie talentele pe un device mobil şi aveam şi mare nevoie de notificări. Va mai regăsi vreodată HTC acel vis după care aleargă azi? Stati pe aproape, in curand vom reveni in anii 90 cu alte hituri pe care praful s-a asternut ca niste lauri.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

iHunt Black Friday
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×