Să cunoaștem mai bine brandurile din China: cine este Huawei?

13.243 ori
<b>Să cunoaștem mai bine brandurile din China: cine este Huawei?</b>&Icirc;n continuarea seriei prin care aflăm mai multe despre brandurile chinezești producătoare de smartphone-uri, astăzi vine r&acirc;ndul companiei Huawei, producător cu ștate vechi Rom&acirc;nia. Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le...

În continuarea seriei prin care aflăm mai multe despre brandurile chinezești producătoare de smartphone-uri, astăzi vine rândul companiei Huawei, producător cu ștate vechi România. Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le știți despre Huawei este faptul că aceasta este o companie multi-națională ce activează în diverse domenii.

Înființată în anul 1987 de către Ren Zhengfei, un fost inginer, Huawei a devenit până în 2012 o companie de temut pentru giganții din departamentul echipament telecom. Astfel, pe lângă afacearea cu smartphone-uri, Huawei se ocupă și de dezvoltarea și distribuirea de echipamente telecom.

Vorba vine, deoarece acest business este totodată și principalul departament al companiei ce în 2012 reușea să-și depășească rivalul principal (Ericsson) în topul celor mai mari distribuitori de echipamente telecom din lume. Revenind la originea companiei, descoperim că Huawei este denumirea tradusă în engleză, aceasta având în dialectul local simbolul 华为 - ce face referire la o floare, detaliu văzut și în logo-ul companiei.

Să cunoaștem mai bine brandurile din China: cine este Huawei?

Dacă timp de 10 ani, Huawei a activat doar în China, anul 1997 s-a dovedit perioada în care compania începea să se extindă odată ce câștiga și primul contract internațional de fabricare a unor echipamente de rețelistică. Ulterior, Huawei a început producerea de produse bazate pe standardul GSM, CDMA și UMTS.

Mai târziu, în 2004, Huawei câștiga un nou contract de producere a unei rețele de nouă generație pentru operatorul olandez Telfort, contract ce a fost evaluat la peste 25 milioane de dolari. Peste 3 ani, compania chineză punea bazele unei noi afaceri, și anume cea cu telefoane mobile.

Huawei U120

Primul device Huawei era numit U120, un feature-phone lansat și în România prin intermediul RCS&RDS. Telefonul era oferit gratuit abonaților la cablu odată cu lansarea rețelei Digi Mobil, detaliu pe care vi l-am comunicat la acea vreme chiar aici. Anul 2007 a fost astfel prima dată când am aflat despre faptul că Huawei produce și telefoane mobile.

Huawei P8

Cum era de așteptat, cu timpul, produsele Huawei au evoluat, trecându-se de la terminale cu tastaturi fizice la model cu touchscreen și chiar ceasuri inteligente în 2014. Ultimul model lansat de chinezi este Huawei P8, smartphone cu grosime de 6.4 mm ce aduce dotări de top și costă în jur de 1.850 lei prin intermediul Orange.ro.

Ca urmare a business-ului desfășurat de Huawei, rezultatele pozitive nu au încetat să apară, compania obținând anul trecut un profit de 4.5 miliarde de dolari și ocupând locul cu numărul 4 în

topul celor mai mari companii producătoare de smartphone-uri din lume. 

Ren Zhengfei

Aflați că președintele Huawei este nimeni altul decât fondatorul din 1987, și anume Ren Zhengfei. Totodată, compania chineză se bazează pe un program foarte benefic pentru angajați, acesta fiind numit ESOP. Practic, angajații companiei beneficiază de acțiuni ce fac parte din remunerația lunară, acestea putând fi vândute după încetarea activității.

Deși la ora actuală nu avem parte de informații concrete, în 2013, compania Huawei era compusă dintr-un personal de 150.000 de angajați la nivel mondial. Din câte am aflat de curând, chinezii de la Huawei doresc dezvoltarea unui sistem de operare propriu care să fie instalat pe telefoanele produse în acest moment.

Dacă Huawei va reuși să îndeplinească cu brio și acest proiect rămâne de văzut pe viitor.

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×