Să fie prea devreme pentru procesoarele quad-core pe telefoane mobile?

1.511 ori
<b>Să fie prea devreme pentru procesoarele quad-core pe telefoane mobile?</b>Mă așteptam ca la CES 2012 să văd primele telefoane quad-core și nu doar un prototip de la Fujitsu expus într-un spațiu protejat de sticlă spre a nu face hands-on cu el. Nu se știe decât că ar avea procesor quad-core și Android 4.0 și niciun...

Mă așteptam ca la CES 2012 să văd primele telefoane quad-core și nu doar un prototip de la Fujitsu expus într-un spațiu protejat de sticlă spre a nu face hands-on cu el. Nu se știe decât că ar avea procesor quad-core și Android 4.0 și niciun alt detaliu tehnic nu este cunoscut.

La CES 2012 s-au lansat telefoane cu tehnologie LTE, cele mai hot smartphone-uri de la LG, Sony, Nokia, Motorola: Spectrum, Xperia s și ion, Lumia 900, Maxx și Droid 4. Asus Eee Pad Transformer Prime rămâne prima tabletă rafinată pe Tegra 3 și am înțeles că și pe plan local se vinde la foc automat, stocurile sunt foarte reduse și se livrează instant.

Acer pregătește o tabletă similară în specificații și cu rezoluție la 1920x1080 pixeli, Asus a reacționat și vor aduce și ei o tabletă Transformer Prime cu un display Full HD. Sunt foarte interesat să văd rezoluție la 1080p pe 10.1 inch. Abia aștept să văd un film la 1080p pe un astfel de display. Nivelul detaliilor ar trebui să uimească.

Pe la jumătatea anului vor fi mai multe opțiuni de tablete cu Tegra 3 și probabil că de prin septembrie 2012 să avem și primele procesoare quad-core pe telefoane mobile, iar acestea să vină în stocuri până cel târziu la sfârșitul lui 2012. Dacă Asus Prime cu Tegra 3 a stârnit maxim interes, vă dați seama cum o să fie la primul smartphone cu Tegra 3?

Va conta mult și ce smartphone va aduce Apple. Nu știu de ce, dar am impresia că nu vor integra un quad-core și nici nu vor umbla la rezoluția ecranului ci doar că-l vor face de cel puțin 4 inch. Telefoanele Apple sunt captate și legate de App Store. Nu poți să lași în urmă sute de mii de aplicații optimizate și să te avânți în necunoscut. iPhone 5 ca să impresioneze ar trebui să aducă un design nou, ultra slim, quad-core, rezoluție fabuloasă și calitate a ecranului. Vom vedea dacă calitatea de CEO a Apple este sau nu o pălărie prea mare pentru Tim Cook.

Mă gândesc și la Android Market și modul în care se va dezvolta sistemul de operare mobil cu teamă. Va fi o adevărată fragmentare după cum urmează:

1. Telefoane ieftine cu Android - procesoare sub 800 MHz, sub 500 MB memorie RAM, display sub 3.5 inch;
2. Telefoane middle-level single core - procesoare între 800 și 1 GHz, 512 MB memorie RAM, ecran sub 4 inch;
3. Telefoane single core - procesoare între 1 - 1.4 GHz, 512 MB RAM, ecrane între 4 și 4.3 inch;
4. Telefoane dual-core generație 2011 - de la Tegra 2 la Qualcomm dual-core de până la 1.5 GHz și display între 4 și 4.7 inch;
5. Telefoane dual-core generație 2012 - integrează un GPU mai puternic, rezoluție HD de 1280x720 pixeli în genul LG Spectrum, Sony Xperia s și ion, etc;
6. Telefoane quad-core - spre final de 2012.

Una dintre cele mai pestriție adunări cu putință în domeniul tehnologie mobile. Și toate cu acces la Android Market, dar multe dintre ele vor oferi o experiență trunchiată. Vor fi smartphone-uri doar cu numele. De asta se teme și Apple și a ales o evoluție a pașilor mărunți: vezi trecerea iPhone 3G, 3GS, iPhone 4, iPhone 4S.

Nu am apucat să testez autonomia lui Tegra 3 și să văd dacă oferă acel plus față de dual-core. Normal că aduce un plus în puterea de procesare, dar tot am dat de lag-uri prin browsing și aplicațiile funcționează identic ca pe Tegra 2, nu sesizezi plusul de performanță. Și asta nu pentru că Tegra 3 ar fi gândită aiurea ci pentru că sistemul de operare nu este optimizat. Este făcut să ruleze pe o multitudine de procesoare, rezoluții, etc. Nici măcar Android 4.0 cel polivalent nu rezolvă aceste probleme, deși pluseză cu mai multă fluență în operare.

Să revenim la întrebare din titlu. 2012 va fi anul tabletelor quad-core și abia 2013 va inagura trecerea telefoanelor pe tehnologia amintită. Este puțin cam devreme. Apropo, știu că și Samsung lucrează intensiv la a doua generație a procesorului Exynos care ar fi un dual-core cu o frecvență sporită la 2 GHz.

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×