Scurt istoric al telefoanelor Nexus, zvonuri și ce mi-aș dori de la generația a IV-a

Autor:  | Publicat în:  Google 1.822 ori
<b>Scurt istoric al telefoanelor Nexus, zvonuri și ce mi-aș dori de la generația a IV-a</b>Primul smartphone Nexus a fost lansat în ianuarie 2010 și reprezenta parteneriatul dintre Google și HTC. La vremea respectivă se vorbea și de Nexus Two cu tastatură qwerty, Nexus One nu s-a vândut atât de bine pe cât spera Google. Avea și o...

Primul smartphone Nexus a fost lansat în ianuarie 2010 și reprezenta parteneriatul dintre Google și HTC. La vremea respectivă se vorbea și de Nexus Two cu tastatură qwerty, Nexus One nu s-a vândut atât de bine pe cât spera Google. Avea și o concurență solidă: HTC Desire, Samsung Galaxy S.

Android 2.3 Gingerbread debuta în decembrie 2010 pe Samsung Nexus S, un fel de Galaxy S cu o cameră foto mai slabă și la display se putea opta între S-LCD și Super AMOLED. în 2011 a fost ceva de așteptat și pe final de an este lansat tot în colaborare cu Samsung - Galaxy Nexus, un smartphone pe care-l consider și la ora actuală cel mai bun telefon la raportul preț / performanță și o alternativă viabilă la orice telefon de top de la Samsung, Sony, Motorola, etc.

Să trecem în revistă care au fost specificațiile tehnice pentru cele trei telefoane Nexus de până acum:

Smartphone
Date tehnice
Google Nexus OneSamsung Nexus SSamsung Galaxy Nexus
EcranAMOLED de 3.7 inch cu rezoluție 480x800 pixeli, 252 ppiSuper AMOLED / S-LCD de 4 inch cu rezoluție 480x800 pixeli, suprafață oleofobică, display curbatSuper AMOLED de 4.65 inch cu rezoluție 1280x720 pixeli, 316 ppi, suprafață oleofobică
ProcesorSingle core Qualcomm QSD8250 la 1 GHzSingle core Hummingbird la 1 GHzDual-core TI OMAP 4460 la 1.2 GHz
Memorie512 MB RAM, 512 MB ROM, microSD de până la 32 GB512 MB RAM, 16 GB spațiu de stocare1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare
GPUAdreno 200PowerVR SGX540PowerVR SGX540
Sistem de operareUpdate până la 2.3 GingerbreadUpdate până la Android 4.1 Jelly BeanUpdate până la Android 4.1 Jelly Bean
Conectivitate3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi a/b/g, blyetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video5 Megapixeli cu LED flash, filmează la 720x480 pixeli cu 20 fps5 Megapixeli, autofocus, LED flash, filmează WVGA cu 30 fps5 Megapixeli și filmează la 1080p, cameră frontală de 1.3 Megapixeli ce filmează HD cu 30 fps
Baterie1400 mAh1500 mAh1750 mAh
Greutate130 gr.129 gr.135 gr.
Grosime11.5 mm10.9 mm8.9 mm

Au fost câteva elemente comune:

1. Niciunul dintre ele nu a fost poziționat ca smartphone de top și specificațiile să fie cele mai bune din acel moment. Samsung Galaxy Nexus era cât pe aici să fie în această poziție, dar camera foto de 5 Megapixeli și lipsa microSD slot-ului l-au tras în jos.

2. Android în formă nativă cu interfață / UI specific. De aici au primit numeroase aprecieri, știți cât de criticate sunt interfețele portate de către companiile care fac telefoane Android. Trebuie spus că și Android la nivel de interfață a crescut mult și mai ales de la 2.3 Gingerbread la 4.0 Ice Cream Sandwich, 4.1 Jelly Bean reprezintă mai mult o îmbunătățire, rezolvarea unor bug-uri, viteză mai mare.

3. Update-urile portate rapid. Un alt punct forte ale seriei Nexus, dovada că la mijlocul lui iulie primele telefoane cu 4.1 Jelly Bean au fost Galaxy Nexus și Nexus S. Interfața stoc a permis portarea rapidă și asta-i pe placul celor ce folosesc telefonul intens și doresc a beneficia rapid de noutățile implementate de echipa Android de la Google.

Urmează a patra generație și zvonurile s-au întețit la începutul lui octombrie. Lansarea este prognozată pentru luna noiembrie și ar fi la fix înainte de perioada cumpărărturilor de la final de an, un Q4 mult mai agitat decât celelalte trei și cel în care fiecare companie încearcă să-și rotunjească veniturile.

A. Zvonurile legate de Nexus 4th

Cel mai mult se vorbește de LG Optimus Nexus care ar avea la bază LG Optimus G. Asta înseamnă procesorul Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core la 1.5 GHz + Adreno 320 GPU, camera foto ar fi de 8 Megapixeli și nu de 13 Megapixeli, display IPS de 4.7 inch cu rezoluție HD.

Se mai spune că vor fi mai multe telefoane în seria Nexus. Samsung ar pregăti Galaxy Nexus II, Sony s-ar putea să livreze o supriză după ce Xperia S a fost acceptat în programul AOSP ce-i permite să primească update de software la cele mai noi versiuni Android mult mai repede, Motorola ar fi logic să aducă un Nexus și mai ales după ce compania americană a intrat sub umbrela Google de la achiziția din 2011 care a primit toate avizele în 2012, HTC se pare că va pregăti un smartphone Nexus. Cu ei a lucrat Google la Nexus One în 2010.

Softul pe care aceste telefoane ar opera se pare, conform zvonurilor, ar fi Android 4.2 care-i mai degrabă un 4.1 Jelly Bean îmbunătățit. Ar dispune de un centru de customizare mult mai facil, ar permite ca un producător să-și porteze interfața grafică, dar să ruleze și UI stoc specific Android. Update-urile ar veni rapid pe interfața clasică Android și în funcție de producător pe UI lor. Nu știu cum vor împăca asta, dar vom vedea peste câteva săptămâni.

Ar mai fi în lucru un proiect cu implicații la consumul de energie al telefoanelor Android. Autonomia mai mare ar fi pe placul tuturor, am înțeles că Google ar umbla în special din software, deși am remarcat că și bateriile au crescut în mAh păstrând o grosime redusă - RARZ Maxx și RAZR Maxx HD au 3300 mAh și grosime sub 10 mm.

B. Cum mi-aș dori să fie a patra generație Nexus?

a.Display de 4.65 / 4.7 inch similar ca tehnologie cu cel de pe LG Optimus 4X HD / HTC One X / XL, un IPS bine pus la punct care place mai mult și decât Super AMOLED-urile de la Samsung.

b. Procesor dual-core din seria Qualcomm Snapdragon S4, nu mi-aș dori un quad-core pe seria Nexus. în primul rând pentru că aplicațiile din Google Play și sistem de operare ca atare nu necesită puterea de procesare a unui CPU quad-core, ar afecta consumul de energie al telefonului fără a livra un plus care să merite acest compromis. în al doilea rând, S4 de la Qualcomm la 1.5 GHz pe tehnologie de 28nm uimește în testele de benchmark clasându-se în fața unor quad-core în genul Tegra 3 sau Exynos 4412. Adaug și un user experience plăcut.

c. Minim 32 GB spațiu de stocare, 16 GB este prea puțin la nivelul lui 2012. Sunt aplicații care depășeșc 1 GB, pui câteva, mai adaugi ceva muzică, 1 - 2 filme și gata spațiul de stocare. Aș prefera să nu aibă microSD slot ci 32 GB care s-ar dovedi foarte ok. Mai există și ajutorul spațiului de stocare în cloud, unele aplicații se mișcă în cloud și nu încarcă memoria telefonului. Exemplu ar fi Flipboard.

d. Cameră foto de 8 Megapixeli, ar fi suficientă. Urmează ca la final de 2012 și început de 2013 să vedeți o trecere spre cele de 12 - 13 - 16 Megapixeli la telefoanele Android de top. Mi se pare o goană fără sens pentru câți mai mulți megapixeli. De fapt nu mi-aș dori un senzor de 8 Megapixeli ci unul care să facă fotografii ok spre bine, să uimească în sens pozitiv.

e. Conectivitate maximă - 4G + 3G + Wi-Fi în toate standardele, etc. Urmează să avem și noi 4G cât de curând și mi s-ar părea firesc ca Nexus să aducă această tehnologie, mai ales că nu-l cumperi pentru câteva luni ci pentru 1 - 2 - 3 ani de zile. Qualcomm se descurcă excelent cu LTE și de aceea spun că ar fi alegerea firească ca și CPU pentru Nexus 4th.

f. Baterie de minim 2000 mAh și acel proiect Roadrunner de care se vorbește, să ofere autonomia mult dorită de 2 - 3 zile, dar s-ar putea să cer prea mult.

Voi ce v-ați dori de la noul Nexus phone?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×