Scurtă privire asupra sistemelor de operare pentru telefoane mobile la Început de 2013

11.325 ori
<b>Scurtă privire asupra sistemelor de operare pentru telefoane mobile la Început de 2013</b>De dimineață am văzut ce se ascunde în spatele Firefox OS, cât de ușor poate un developer să-și porteze sau să creeze o aplicație de la zero pentru acest sistem de operare ce în stadiul de dezvoltare era numit Boot 2 Gecko. S-ar putea să vedem...

De dimineață am văzut ce se ascunde în spatele Firefox OS, cât de ușor poate un developer să-și porteze sau să creeze o aplicație de la zero pentru acest sistem de operare ce în stadiul de dezvoltare era numit Boot 2 Gecko. S-ar putea să vedem versiunea finală la MWC Barcelona 2013.

Un prim smartphone de test al aplicațiilor pentru Firefox OS.

Și uite așa am ajuns a face o retrospectivă a sistemelor de operare, care-i stadiul la care au ajuns și ce ne așteaptă pe anul în curs.

1. Android / Google - liderul incontestabil

Domină piață și aici mă refer la market share. Niciun alt sistem de operare nu-i stă pe aproape. Poate fi rulat de telefoane de top cât și de entry-level. Acesta a fost unul dintre elementele ce l-a propulsat. Totuși, multe dintre telefoanele ce rulează Android sunt de top. Samsung a reușit o tripletă de telefoane ce s-au comercializat în zeci de milioane unități: Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III. Așteptările sunt mari și vis-a-vis de Samsung Galaxy S IV ce va debuta în lunile următoare. LG spunea că Optimus G în doar câteva luni a trecut de borna a 1 milion unități, ș.a.m.d.

Google Play are peste 700.000 de aplicații. Mare parte dintre ele sunt gratuite sau cu un preț de achiziție redus. Un developer poate face bani din sistemul de reclame, plata per aplicație sau in-app-purchase. Sunt sute de mii de jocuri, unele dintre ele cu adevărat captivante + aplicații care-ți ușurează task-urile de zi cu zi. Nu te plictisești cu un smartphone Android.

Marea problemă a Android ar fi legată de update-urile software ce vin destul de greu și acest aspect negativ se menține și la telefoanele de top. Excepția de la regulă este adusă de seria de telefoane și tablete Nexus. Pe de altă parte aș zice că și experiența diferită oferită de telefoanele Android nu-i tocmai ok. Lipsește o oarecare uniformitate + interfețele grafice pe care le portează companiile ce produc hardware Android se dovedesc a fi de prost augur, stricând interfața Android nativă ce-i destul de apreciată.

2. iOS / Apple - de unde se fac bani ca și developer, experiență unitară

No. 2 și raiul dezvoltatorilor de aplicații. Apetitul celor care dețin un iPad sau iPhone spre a cumpăra aplicații este mult mai mare decât în cazul Android. De vreo două ori mai restrâns ca market share față de Android. îl apreciez pentru simplitate, faptul că update-urile software vin rapid, pe placul celor care nu doresc o evoluție rapidă de la o versiune a sistemului de operare la alta. Aplicațiile și jocurile beneficiază de puterea de procesare oferită de CPU + GPU, multe jocuri rulează mult mai bine decât versiunile similare pe telefoane Android de top. Ești restricționat la telefoanele Apple și nu ai multitudinea de configurații hardware de la sistemul de operare mobil al Google.

Sunt foarte multe aplicații și în App Store, peste 700.000. Cred că peste 300.000 sunt optimizate pentru iPad, unele cu retina display. Ai de unde alege.

3. Windows Phone 8 / Microsoft - speranță la generația a doua, campion fără priză la public (momentan)

A fost un studiu de piață care s-a numit Windows Phone 7 dezvoltat pe Windows CE și a urmat Windows Phone 8 dezvoltat ca și Windows RT și Windows 8 pe Windows NT. A fost lansat în ultima parte a lui 2013 și abia ce o mână de telefoane îl au preinstalat. 2013 va fi un an capital, se va vedea dacă are priză la public sau nou. Nokia Lumia 920 s-a poziționat drept cel mai apreciat de public la final de 2012. îl așteptăm și în cadrul redacției Mobilissimo spre a-l întoarce pe toate părțile și a vă împărtăși impresiile formate.

Vine cu o interfață originală bazată pe Modern UI. Sincer, mi-aș fi dorit ca Windows Phone 8 să se îndepărteze de această idee adusă de WP7. Pur și simplu nu văd utilitatea live tile-urilor. Nu o să stau a vedea ce informații îmi apare pe acolo ci intru direct în aplicație. în Windows Phone Marketplace sunt peste 100.000 de aplicații, au fost preluate și cele de la WP7. Calitatea lasă de dorit. Nu sunt aplicații care să pună hardware-ul la lucru cu adevărat. Adevărul că abia cu seria de telefoane cu WP8 au făcut pasul spre CPU dual-core și un GPU mai ofertant ca și grafică.

4. Symbian - sfârșitul unei ere sau ce înseamnă să nu-ți rezolvi bug-urile din timp

Nokia a ales să mizeze pe Windows Phone 7 și Windows Phone 8 la telefoanele sale de top. Symbian a fost părăsit, deși se afla în ograda companiei. Ultimul smartphone cu Symbian rămâne Nokia 808 PureView. Erau peste 100.000 de aplicații în Nokia Store. Păcat că Nokia nu a fost în stare să-și adapteze software-ul la cerințele pieței. Ar fi fost mai interesant să vedem o luptă echilibrată pe sisteme de operare mobile și nu doar un duel de la distanță între Android și iOS.

5. TIZEN OS, Firefox OS, Sailfish OS - concepte ce vor intra în practică, șanse mici de afirmare

a. TIZEN OS - relansare a Bada de la Samsung cu haine complet noi

Ambițiile unui gigant de a fi prezent în mod serios și pe sisteme de operare mobile, Samsung. Va fi interesant de văzut cum vor manageria concurența dintre telefoanele lor cu Android și cele cu TIZEN OS, cum își vor aloca resursele de marketing sau cum vor motiva și alte companii ce produc telefoane mobile să le vină alături, cât de tare vor strânge o comunitate de dezvoltatori de aplicații + multe altele. MWC Barcelona am înțeles că reprezintă debutul telefoanelor cu TIZEN OS. Revin cu detalii de la fața locului, dacă zvonurile se vor dovedi adevărate.

b. Firefox OS - HTML5 în stare pură

Un Linux cu Firefox pus peste el ce permite rularea oricărei aplicații redactată în HTML5. Simplu și eficient sau cel puțin așa își dorește Mozilla. Au sprijinul unor operatori de telefonie de prin America Latină cât și al unor producători hardware. Aștept versiunea finală spre a mă pronunța.

c. Sailfish OS - MeeGo reinterpretat

Mare parte din echipa MeeGo a părăsit Nokia și a întemeita Jolla care la rândul său a prezentat proiectul Sailfish OS. își doresc să integreze atuurile interfeței bazată pe swipe de la MeeGo, atacă segmentul de top. Nu au un nume mare în spate. Momentan.

Toate cele trei proiecte sunt bazate pe Linux, 100%. TIZEN OS are șanse de afirmare, mai ales că Samsung s-a descurcat decent și cu Bada OS.

6. BlackBerry OS - revitalizare așteptată de puține persoane

RIM nu mai este pe val de mult timp. Nu le-am testat telefoanele ca atare, deja erau pe din afară când a început a mă pasiona telefoanele mobile. Au pierdut trendul și lansare de peste câteva zile mi se pare o frecție la picior de lemn. Mi-aș dori să mă înșel, să-i văd în top. Cred că rezervorul lor de resurse și inovație a fost terminat de ani buni.
M-ar interesa opinia voastră. Cum credeți că va decurge războiul sistemelor de operare mobile în 2013? Pe cine mizați?

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×