Viitorul Nokia e Microsoft, dar să nu uităm trecutul! (Editorial)

1.521 ori
<b>Viitorul Nokia e Microsoft, dar să nu uităm trecutul! (Editorial)</b>Vestea bomba de azi e cu siguranță achiziția Nokia de către Microsoft, referindu-ne aici evident la zona de Device-uri și Servicii, adică tot ce conta la compania finlandeză. S-au cheltuit peste 5 miliarde de euro pentru această tranzacție, cu...

Vestea bomba de azi e cu siguranță achiziția Nokia de către Microsoft, referindu-ne aici evident la zona de Device-uri și Servicii, adică tot ce conta la compania finlandeză. S-au cheltuit peste 5 miliarde de euro pentru această tranzacție, cu mult sub suma plătită de Microsoft pentru Skype și cu mult sub suma oferită de Google pentru Motorola. Hai să aruncăm o privire asupra trecutului și viitorului acestei firme finlandeze care a scris istorie pe piața telecom și nu numai.

Totul a început în 1865, atunci când un inginer a deschis o fabrică prelucrare a lemnului. Numele Nokia a fost folosit când o altă fabrica a aceleiași companii a fost deschisă pe râul Nokianvirta. Compania se numea în 1871 Nokia Ab, iar apoi a fost creată și o companie care producea cizme și cauciucuri. în 1912 apare o secțiune de electronice și servicii de cablu a Nokia, iar în 1960 are loc unirea celor 3 firme de mai sus.

în 1963 Nokia produce aparate de radiotelefonie pentru urgențe și armata, iar în jurul anilor 80 Nokia devine al treilea cel mai mare producător de televizoare din Europa. în 1987 va fi adoptat standardul GSM, cu Nokia un mare susținător al său, iar pe 1 iulie 1991 este realizat primul apel GSM din lume de către un prim ministru finlandez.

în 1992 apare telefonul Nokia 1011, pentru ca în 1996 compania să scrie istorie prin intermediul terminalului Communicator. Acesta combina mailul, faxul, calendarul sofisticat și un display uriaș într-un device care cântărea puțin la acea vreme, adică mai puțin de 400 de grame. Atunci când lumea se împărțea între Nokia Communicator și Motorola Startac, finlandezii aveau de câștigat...

în 1997 debutau Nokia 6110 și 5110, care ne-au adus Snake și carcase detașabile de culori diferite. Nokia a setat trendul zeci de ani, făcând mesageria text populară, antenele cât mai discrete și mici, emailul mobil și fiind prima companie producătoare de telefoane care a țintit către publicul feminin. Mai țineți minte seria LaFleur?

Din 2007, ca o coincidență odată cu apariția lui Apple iPhone s-au stricat lucrurile și la Nokia. Symbian devenea depășit și doar modelele din seria S40 și handseturile low end mai produceau profit. Fiecare nou release Symbian adâncea gaura de la Nokia, dar câteva inițiative bune gen Maemo și MeeGo ne-au dat speranță. Degeaba... în 2011 Nokia se alia cu Microsoft și primea sute de milioane finanțare de la aceștia pentru a lăsa orice proiect deoparte și a se axa pe Windows Phone. Seria Lumia nu a cucerit din start și de abia la final de 2012 și 2013 publicul a înțeles paradigma propusă de WP8 și Nokia și a început să considere un Lumia cool.

Ajutați de obștescul sfârșit al celor de la BlackBerry, finlandezii au săltat Windows Phone pe locul 3 la capitolul cotă de piață al unui OS de smartphone. De azi Nokia aparține de Microsoft și viitorul lor este legat complet de gigantul american. Orice teorie legată de un handset Android produs de către Nokia poate fi uitată și anulată. La finalul acestei luni vom vedea și primul phablet și prima tabletă Nokia cu Windows 8 sau Win RT.

Viitorul Nokia e Microsoft, dar să nu uităm trecutul! (Editorial)

Ar trebui amintit și momentul în care Stephen Elop, cu 3 ani în urma prelua Nokia sub forma unei nave în scufundare și promitea lucruri mari pentru firmă. Olli-Pekka Kallsvuo fusese fostul CEO Nokia, iar lucrurile nu au mers prea bine în mandatul său. Acum Elop e în pole position pentru a deveni CEO Microsoft, pe fondul contopirii celor două companii.

Trebuie să vă reamintesc că primele telefoane Nokia cu Windows Phone au fost livrate în noiembrie 2011, deci nu au nici măcar 2 ani în spate și deja par omniprezente. La 2 ani după achiziția Motorola de către Google în august 2011 vedem un alt gigant fiind înghițit de către Microsoft. Va fi mai bine? Va fi rău pentru brandul Nokia? Se va dizolva acest brand? Vom vedea telefoane Microsoft Lumia?

Vom afla asta în următoarele luni, dar pentru mulți azi ar putea fi începutul sfârșitului pentru Nokia, pentru că automat brandul său va fi secundar celui Microsoft. Putem doar spera că mințile luminate de la cele două companii să găsească un brand comun sub umbrela căruia cele două firme să poată opera. Lumia ar trebui să fie de ajuns pentru a defini aceste produse... iar Asha la rândul său va deveni handseturile non Windows Phone.

Oricât de mult am încerca să sperăm la un viitor pentru Nokia, trebuie să recunoaștem că aceasta corabie tocmai s-a scufundat, iar echipajul a trecut pe un crucișător, la rândul său destul de rănit. Au aceste firme un viitor împreună? Eu spun ca da, dar va conta foarte mult modul în care va fi folosită tehnologia Pureview, expertiza suitei HERE și acel look cool pe care Lumia începe să îl aibă. Vă invit la discuții în comentariile de mai jos și pe forum!

⚡ Poți obține un voucher de 10 euro când cumperi un telefon OnePlus, bani ce pot fi cheltuiți pe accesorii dacă inițiezi comanda folosind acest link.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×