Zece ponturi pentru o fotografie PRO cu Huawei P10!

18.933 ori
<b>Zece ponturi pentru o fotografie PRO cu Huawei P10!</b>De cele mai multe ori camera foto a unui smartphone nu este folosită la întregul său potențial, majoritatea utilizatorilor dorind să pună pe primul plan rapiditatea de captură a unei imagini. Pentru cei care vor maximul de la smartphone-ul lor, Huawei P10

Din seria Tips and Tricks în cazul unei camere de telefon, azi vă voi prezenta ce anume puteți face - sau mai exact cum vă ajută Huawei P10 în a realiza fotografii la nivel profesionist, pentru rezultate finale spectaculoase!

Cum majoritatea dintre noi folosesc camera telefonului setată pe mod Automat, m-am gândit că ar fi interesant să aflați cu ce vă poate ajuta Huawei P10 în a obține fotografii deosebite, comparabile chiar cu cele realizate de fotografii profesioniști cu aparate mai mult sau mai puțin profesionale.

Pe lângă Mod-urile presetate, care nu sunt puține la număr, Huawei ne pune la dispoziție pe acest telefon setări PRO cum ar fi modul de procesare și reglare al luminozității fotografiei (axat pe un punct sau luând în considerare tot cadrul), ISO (reglarea sensibilității senzorului foto), S (timp de expunere), EV (nivelul de expunere la lumină), AF/MF (modul în care se realizează focalizarea) și WB (balansul de alb). Hai să trec însă la prezentarea lor!

1. Modul de procesare și reglare al luminozității fotografiei

Moduri captură PRO Huawei P10

După cum puteți vedea în imaginea de mai sus, există 3 moduri de a folosi această funcție. Cu ajutorul ei veți putea obține o distribuire a luminii mai aproape de ceea ce doriți să obțineți din cadrul fotografiat. Primul mod va procesa fotografia având în vedere luminozitatea per ansamblu al cadrului, iar al doilea mod - cel din centru, va lua în considerare și punctul de focus, deci îi va conferi prioritate față de fundal, totuși va încerca să regleze în așa fel luminozitatea fotografiei, încât să fie echilibrată. Cel de-al treilea mod este cel care dă prioritate maximă punctului de focus, deci îi va conferi prioritate față de fundal, încercând să regleze în așa fel luminozitatea fotografiei încât să fie echilibrată. Aceste 3 reglaje ne ajută atunci când avem condiții de lumină diferite în același cadru (umbră, lumină puternică) și avem probleme în a obține în mod automat luminozitatea optimă pentru a captura subiectul fotografiat.

2. ISO (reglarea sensibilității senzorului foto)

Reglare ISO Huawei P10

Reglarea ISO este un element esențial în cadrul fotografiei practicate la mod profesionist și regăsim această funcție și în cazul lui Huawei P10. Ce este ISO? Pe vremea aparatelor cu film, acestea erau de sensibilități diferite, iar fotograful cumpăra sau folosea filmul în funcție de ce urma să fotografieze. De exemplu pentru interior se opta pentru filme cu ISO de 200 sau 400, iar pentru exterior de regulă se foloseau filme cu ISO 100. 

Reglare ISO Huawei P10

Fotografia în era digitală și implicit cea realizată de P10 se folosește la maximum de acest element de reglaj, astfel că putem ajusta sensibilitatea la lumină a senzorului foto în așa fel încât să obținem rezultatul cel mai bun posibil în situația dată. În principiu cu cât e mai mare valoarea ISO, cu atât avem mai multe șanse de a realiza o fotografie clară în lumină scăzută sau foarte scazută. Practic putem să creștem valoarea ISO de la 50 la 3200 în funcție de mediul în care ne aflăm, iar astfel vom putea captura fotografii clare (nemișcate) chiar și în condiții dificile de lumină. De menționat că în acest caz e bine să optăm pentru reglarea S (Timp de Expunere) pe mod Automat, deoarece șansele să obținem o fotografie de bună calitate cresc considerabil. Încă un element pe care trebuie să îl aveți în vedere este acela că e indicat să folosim mereu cea mai mică valoare ISO posibilă în condițiile date, deoarece calitatea fotografiei e mai bună atunci când sensibilitatea la lumină a senzorului e mai mică. Culorile sunt mai plăcute vederii, iar zgomotul din imagini e mai mic.

3. S (Timp de Expunere)

Reglare timp de expunere Huawei P10

V-am vorbit puțin mai devreme despre acest element din setările PRO ale camerei lui Huawei P10, atunci când vă prezentam ISO și probabil v-ați dat deja seama că și această funcție poate avea un impact major asupra rezultatului obținut atunci când fotografiați cu telefonul. Din capul locului trebuie să vă informez că în cazul reglării timpului de expunere, e bine să optăm pentru ISO automat, lucru ce ne va ajuta să obținem un rezultat final optim. 

Ce este defapt “S”, adică timpul de expunere? 

“S” este timpul cât senzorul este “descoperit” și ajunge lumina pe el, prin obiectiv, timpul cât înregistrează practic imaginea.

Reglare timp de expunere Huawei P10

Timpul de expunere este esențial atunci când dorim să fotografiem obiecte sau subiecte aflate în mișcare, iar acest lucru îl putem obține cu o viteză a shutter-ului crescută. De asemenea o viteză foarte scăzută ne permite să realizăm fotografii noaptea, cu cerul înstelat de exemplu, în care caz putem să ducem timpul de expunere până la un maximum de 30 secunde! Practic putem fotografia în beznă. Evident aceste din urmă fotografii trebuie făcute de pe trepied cu prindere specială pentru telefon, deoarece e imposibil să ținem fixat în mână telefonul în acest răstimp. 

Huawei P10 oferă un timp de expunere maxim de realizare a capturii de 1/4000s

Revenind la fotografia cu shutter speed-ul ridicat, aflați că Huawei P10 oferă un timp de expunere maxim de realizare a capturii de 1/4000s (250 microsecunde), ceea ce înseamnă că putem captura stropii de ploaie, elemente în mișcare cu efect de fundal “tras” de exemplu. Cert e că putem realiza fotografii spectaculoase dacă ne folosim și de imaginație.

4. EV (nivelul de expunere la lumină)

Reglare nivel de expunere la lumină Huawei P10

Nivelul de expunere la lumină sau Valoarea Expunerii dacă dorim să fim foarte exacți, e mijlocul prin care putem regla luminozitatea fotografiei și spre deosebire de shutter speed unde avem la dispoziție doar factorul viteză de expunere, acest deziderat se obține aici prin combinarea a două elemente. Adică în momentul în care vom seta luminozitatea cadrului pentru a obține tonul de culoare și luminozitatea dorite, setările ISO și cea a timpului de expunere vor suferi modificări astfel încât să primim cea mai bună combinație posibilă pentru luminozitatea preferată. In paranteză fie spus, dacă am avea posibilitatea de reglare și pentru deschiderea obiectivului, ar contribui și acesta la ansamblul ce optimizează expunerea fotografiei. 

Concret, avem parte de o scală la mijlocul căreia se află 0 și putem compensa în plus sau în minus luminozitatea fotografiei. Valorile sunt incadrate într-o plajă de la -4 la +4, unde 0 de la mijloc e o valoare teroretic optimă.

Beneficiul pe care îl dobândim prin această setare, e că putem obține un contrast mai bun al fotografiei în condiții dificile de luminozitate cum ar fi spre exemplu un apus de soare, sau fotografii făcute pe plajă, când soarele bate foarte puternic iar apa reflectă și ea razele soarelui. Setarea practic e una de finețe, una de ajustare, una ce poate face diferența dintre o fotografie bună și una foarte bună.

5. AF/MF (modul în care se realizează focalizarea)

Avem 3 moduri de focalizare ce pot fi setate aici: AF-S, AF-C, respectiv MF. Hai să le luăm pe rând, dar mai înainte să vă explic (dacă nu știați încă) ce înseamnă focus. Pe scurt, focusul este modul prin care dăm claritate subiectului fotografiat, indiferent de distanța la care se află acesta de noi. 

Focalizare Huawei P10

Trecând la modul Pro, avem în primul rând AF-S (autofocus singular) prin care putem seta/blocafocalizarea pe subiectului dorit, astfel focalizarea va ramane fixă chiar dacă mișcăm între timp telefonul. Apoi avem AF-C (autofocus continuu), care este asemănător cu AF-S, cu diferența că odată selectată aria de focus, telefonul va cauta să focalizeze acea zonă ori de câte ori vom schimba poziția telefonului, ori subiectul aflat în acea zonă își va schimba poziția în adâncime. În final, avem parte și de focalizare manuală (MF), caz în care avem parte de o bară de reglaj prin care putem potrivi focalizarea, astfel încât să obținem o claritate bună pe obiectul sau subiectul dorit.

Mostra foto Huawei P10

Nu cred că trebuie să vă explic cât de importantă este această funcție, deoarece cu toții știm ce înseamnă o fotografie neclară! Vă pot da însă ca exemplu fotografia de mai sus, unde AF-S-ul lui Huawei P10 m-a ajutat enorm să surprind acel bondar și atât de clar. De altfel imaginea e un crop, iar originalul îl puteți descărca de aici.

6. WB (balansul de alb)

Este probabil cel mai neclar element de setare pentru fotografii amatori, de aceea țin neapărat să vă explic despre ce este vorba! 

Ochiul uman, împreună cu capacitatea noastră de înțelegere a informației vizualizate, ne ajută să știm că ceea ce vedem este de o anumită culoare (sau alb), indiferent de interferențele date de condițiile de lumină. 

Reglare balans de alb Huawei P10

De exemplu, dacă suntem într-o încăpere care e iluminată cu neon (albăstrește albul) sau bec incandescent (îngălbenește albul), uitându-ne pe fața de masă albă, vom știi că acea față de masă este albă și vom procesa informația în consecință. Trecând la cameră, aceasta are AWB (balans de alb automat), adică încearcă să facă exact ceea ce facem noi atunci când determinăm culoarea obiectelor, la mod automat. Problema e că nu reușește mereu, iar pentru asta Huawei ne pune la dispoziție un tool special în setările Pro ale camerei lui P10 prin care putem selecta manual tonalitatea culorii fotografiilor. Această tonalitate se măsoară în Kelvini și reglează caldura imaginii între albastru (rece) și galben (cald). Pe lângă tonalitățile presetate pentru “cer innorat”, “neon”,“bec incandescent”, “soare”, avem și o bară de reglaj manuală care ne permite alegerea căldurii culorii într-un spectru aflat între 2800 și 7000 Kelvini, mai mult decât suficient!

7. Fotografia Monocromă

Fotografia monocromă Huawei P10

Fotografia monocromă oferită de senzorul foto dedicat de 20 megapixeli de pe Huawei P10 poate da un “smalț” nostalgic acesteia și îi conferă un aer artistic, de fotografii de expoziție. P10 ne oferă și posibilitatea să vizualizăm în timp real modul în care va arăta fotografia finală, această funcţie fiind un element caracteristic Huawei, captura alb negru făcându-se din hardware și nu din postprocesare cu filtre, ca la rivali. Ca elemente de setare Pro avem aici parte de toate funcțiile fotografiei color, mai puțin cea de reglare a balansului la alb. Iată deci că în afară de bokeh un al doilea modul foto poate aduce ceva chiar util în ansamblul dual.

8. Fotografia Panoramică

Fotografia panoramica Huawei P10

Deşi poate părea banală funcţia și nu face parte din elementele Pro, cele 180° oferite în cazul fotografiei panoramice sunt extrem de utile în situaţii cum ar fi fotografierea unei săli de concert, sau fotografierea mulţimii adunate într-o piaţă, stadion, eventual momentul când avem o privelişte în faţă ce nu poate fi cuprinsă în toată splendoarea sa printr-o fotografie simplă. 

Acest tip de fotografie stârneşte mereu admiraţia şi oferă o perspectivă mai largă asupra subiectului fotografiat, deci e un element de bază şi în cazul lui Huawei P10 și extrem de simplu de realizat!

9. Fotografia Culinară

Fotografia culinara

Fotografia culinară este mai mult decât importantă având în vedere faptul ca mulți dintre noi nu putem savura bucatele de pe masă înainte de a le împărtăși pe Facebook sau Instagram :), astfel modurile de fotografiere puse la dispoziţie de Huawei P10 ne oferă printre altele și pe cel de “Good food”. 

El este aur curat pentru bucătarii amatori de exemplu, sau cei cu blog-uri culinare și aflați că modul acesta de fotografiere evidenţiază culorile şi dă o textură mai pronunţată subiectului fotografiat iar rezultatul obţinut este de multe ori mai apetisant decât bucatele fotografiate în sine :P! Reglajele sunt automate, iar folosirea modului “Good food” extrem de simplă. Cu bucătăritul e mai greu…

10. Light Painting

Light Painting

Iată-mă ajuns și la ultimul element al prezentării unde vă fac cunoscut un element din categoria “Night shots”! Huawei ne pune la dispoziţie pe P10 modul “Light Painting”, mod prin care putem obţine fotografii unice în condiții low light. Astfel, farurile mașinilor care trec pe lângă noi, cineva dansând cu brățări luminoase sau o torță purtată de o persoană care se mișcă, lasă în urmă traiectorii luminoase în fotografiile capturate.

Cu acesta din urmă putem desena inimioare, nume sau ce ne trece prin cap. Cert e că posibilităţile sunt infinite, iar rezultatul e mereu spectaculos.

Un bonus oferit de modul PRO al camerei lui Huawei P10 pe care l-am lăsat special la final, este posibilitatea capturii foto în format RAW, care ne va permite o editare ulterioară fotografierii la nivel profesionist, iar aici “the sky's the limit”, cum ar spune britanicii.

Închei aici prezentarea, considerând că am punctat cele mai importante elemente de interes pe partea PRO şi am reuşit să vă fac o idee asupra capacităţilor acestui telefon, pe care pot doar să îl recomand pe partea foto, însă nu numai! În acest sens puteți citi sau viziona recenzia noastră de aici.

Selecție de fotografii realizate cu Huawei P10

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×