Allview X4 Soul: Cameră cu Bokeh la fel de bun ca marile branduri

2.074 ori
<b>Allview X4 Soul: Cameră cu Bokeh la fel de bun ca marile branduri</b>Allview X4 Soul nu e doar o nouă serie de telefoane upper midrange, cu un flagship de început de an, e şi o premieră pentru Allview. Este primul telefon cu camera duala al braşovenilor şi ca atare mizează mult pe acest selling point. Ne propune o cameră

Allview X4 Soul nu e doar o nouă serie de telefoane upper midrange, cu un flagship de început de an, e şi o premieră pentru Allview. Este primul telefon cu cameră duală  al braşovenilor şi ca atare mizează mult pe acest selling point. Ne propune o cameră de 13 MP cu deschidere F/2.0 operând în tandem cu una de 5 MP cu deschidere F/2.2 în spate.

Camera de 13 MP are senzor Sony IMX 258, acelaşi văzut pe OnePlus X, Xperia XA şi Allview P9 Energy. A doua cameră foloseşte 4 lentile şi adună informaţie legat de adâncimea câmpului vizual. Senzorul de 13 MP foloseşte 5 lentile, iar camera vină cu blitz LED şi va crea efecte Bokeh. Pentru selfie avem o cameră de 13 MP, cu deschidere F/2.2 şi lentilă cu unghi de 80 de grade. Şi această cameră are propriul blitz LED.

Interfață cameră Allview X4 Soul

Aplicaţia Camera porneşte rapid, iar camera în sine are o viteză OK de focalizare, zom fluid şi realizează fotografiile rapid. Ca de obicei pentru un model Allview avem multe opţiuni şi setări disponibile, dar şi funcţii ale camerei. Printre ele se număra Anti Banding, Grila, geotag, Timer, rezoluţie HDR, iar modurile sunt acestea:

 • Card Scanner
 • Mood Photo
 • Take Anytime
 • Smart Scan
 • Translation
 • Pro
 • Smart Scene
 • Pic Note
 • Panoramă
 • Slow Motion
 • GIF
 • Night
 • Time Lapse
 • Text Recognition

În dreapta ecranului se află zona de Efecte, dar şi opţiunea Bokeh, care permite realizarea unei fotografii şi apoi alegerea focalizare dorite pe un anumit obiect din fundal sau prim plan. Alegem şi cât de blurată să fie zona pe care nu focalizăm, pentru a scoate în evidenţă subiectul ales. Evident există şi Face Beauty aici şi opţiunile video.

Trecem acum la galeria foto, realizată la mijlocul lunii februarie, când încă mai există puţină zăpadă afară. Întâmplarea face să fi avut şi Huawei Mate 9 cu noi, deci o mică comparaţie e inevitabilă. Ce e clar e că Allview X4 Soul se ţine tare pe metereze chiar şi în faţa lui Mate 9, dacă vorbim strict despre captura Bokeh spre exemplu.

Nu se poate spune că iPhone 7 Plus sau Mate 9 sau Huawei P9 au ceva în plus la acest capitol. X4 Soul stă bine şi la claritate, dynamic range şi culori şi prinde şi detalii bune la captura foto. Putem da zoom in liniştiţi fără să pierdem prea multe detalii. Am remarcat că iluminarea nu e chiar optimă la anumite fotografii şi punem asta pe seama deschiderii, mai ales că ne-am tot învăţat cu F/1.9, F/1.8 şi chiar F/1.7.

HDR-ul este reuşit, iar acel Bokeh cu figurina lui Donald este printre cele mai reuşite realizate de noi. Selfie-urile nu ne-au impresionat în prima fază, poate pentru că am avut ghinionul să le fac cu soarele poziţionat aiurea. Totuşi textura pielii a ieşit bine. Panorama a fost OK la 6816 x 1824 pixeli şi am avut o claritate şi expunere bună.

Prim planurile au arătat foarte bine şi practic avem aici camera lui Allview P9 Energy, plus extra camera pentru Bokeh. Suntem la egalitate cu Galaxy A5 (2016) şi cu Huawei Nova, având şi culori bine calibrate şi claritate excelentă în zona midrange. Selfie-urile puteau fi mai bune pentru 13 MP, ce e drept. Funcţia Bokeh în schimb se poate duela cu orice alt telefon cu cameră duală.

Trecând la captura nocturnă, aici am detectat halouri mari ale luminilor stradale, o nuanţă albăstrie cu care suntem familiarizaţi de ceva vreme şi de alte modele, cu pretenţii chiar şi un blitz care tinde să albăstrească lucrurile. Iluminare este OK, dar din când în când am avut şi cadre în care a scăzut claritatea. Prim planurile au fost bine realizate şi detaliile au fost OK în mediu nocturn.

Nu aş putea spune că e o captură deosebită, specială sau memorabilă low light şi suntem sub ZenFone 3 spre exemplu. Depăşim modelele mai vechi Huawei Honor totuşi şi între Allview-uri stăm totuşi bine. Să discutăm puţin şi despre captura video acum. Am filmat în format MP4, la rezoluţie Full HD, 30 FPS şi cu bitrate de 17 Mbps. Am remarcat că microfonul captează sunetele OK în cele mai mici detalii.

Am apreciat şi schimbarea oportună de expunere, culorile realiste, dar am descoperit şi o pierdere a detaliilor la zoom în. Captură slow motion a arătat binişor, iar stabilizarea electronică şi-a făcut treabă atât de bine, încât aproape că aş invoca o comparaţie cu iPhone 6. Nu am înregistrat vreo pierdere a focalizării, claritatea a fost bună, ca şi focalizarea şi iluminarea.

Ce trebuie reţinut e că uneori expunerea se schimbă în trepte, ceea ce poate deranja ochiul privitorului. Detaliile la distanţă nu arată prea bine. Aş spune că Allview X4 Soul filmează la nivel midrange, fără pretenţii de a concura la categoria flagship. E cam ca orice model Huawei Honor din ultimii 2-3 ani (nu ultimele 2), peste ZenFone 2 să zicem şi sub ZenFone 3.

Noaptea se modifică variabilele şi avem captură video la 14 FPS şi 8 Mbps. Rezultatul e o filmare gălbuie, înceţoşată şi ceva ghosting. Microfonul rămâne bun, dar zoomul scade calitatea dramatic. Avem şi nuanţe de albastru, halouri mari ale luminilor stradale, o imagine tremurată şi per total aş spune că X4 Soul nu e făcut să filmeze noaptea şi când o face nu e memorabil rezultatul.

Rămânem cu atuurile capturii de pe timp de zi. Un telefon bun per total în privința camerei!

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Black Friday Direct:

*Cumpărând accesând magazinele prin aceste link-uri/ sigle, ajuți la finanțarea site-ului Mobilissimo prin procentul pe care noi îl primim în urma vânzării de la retailer. Pe tine nu te costă nimic, dar pe noi ne ajută să rămânem independenți și să devenim buni în ceea ce facem. MULȚUMIM! :)

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×